Ρούντολφ Βρμπα: ο πρώτος Εβραίος που δραπέτευσε από το Άουσβιτς και πρώτος αποκάλυψε της θηριωδίες των Ναζί – Η κινηματογραφική του απόδραση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Ρούντολφ Βρμπα ήταν ένας από τους πρώτους - πολλοί επιμένουν ότι ήταν ο πρώτος - Εβραίους που δραπέτευσαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και αποκάλυψαν στον κόσμο τις θηριωδίες των Ναζί και τα ειδεχθή εγκλήματά τους.
Ο Ρούντολφ είχε γεννηθεί στην Τσεχοσλοβακία το 1924 ως ο γερμανόφωνος Βάλτερ Ρόζενμπεργκ και μεγάλωσε στη δυτική Σλοβακία· αποβλήθηκε από το σχολείο στα 14 του επειδή ήταν Εβραίος και συνέχισε να μελετάει στο σπίτι του. Σε ηλικία 17 χρονών, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη, έβγαλε το αστέρι του Δαβίδ από το μανίκι του, το οποίο τον καθόριζε ως Εβραίο, και πέρασε τα σύνορα στην Ουγγαρία, αλλά γρήγορα συνελήφθη και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στο Λούμπλιν και από εκεί οδηγήθηκε στο Άουσβιτς το 1942.
Εκεί εντόπισε πώς όσοι κατέφθαναν χωρίζονταν σε αυτούς που μπορούσαν να εργαστούν και σε αυτούς που «εξαφανίζονταν» στους θαλάμους αερίων. Η γερμανική γλώσσα τον έσωσε: όταν ανακαλύφθηκε ότι μπορούσε να μιλήσει γερμανικά, ο Ρούντολφ έπιασε δουλειά ταξινομώντας τα υπάρχοντα των νεκρών και των φυλακισμένων· ήταν τυχερός στην ατυχία του, αφού προσφέροντας εργασία είχε πρόσβαση σε φαγητό, σαπούνι και νερό· κάποια μέρα διορίστηκε γραμματέας στρατοπέδου.Να σημειωθεί ότι, ο Ρούντολφ κάποτε βρήκε 20.000 δολάρια στα υπάρχοντα κρατουμένου· τα έκαψε για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί. Επίσης είχε εντοπίσει ότι μέσα σε πτώματα έκρυβαν οι δήμιοι του Άουσβιτς διαμάντια και ακριβά κοσμήματα που τα περνούσαν έξω από το στρατόπεδο.
Ο Ρούντολφ είδε από κοντά τους τέσσερις φούρνους στο Μπίρκεναου, όπου καίγονταν τα πτώματα όσων εξοντώνονταν με δηλητηριώδη αέρια. Αργότερα, ο Ρούντολφ θα αποκαλύψει στους εμβρόντητους Συμμάχους ότι στους θαλάμους εγκλεισμού στοιβάζονταν μέχρι και 2.000 άνθρωποι. Είπε ακόμη ότι στους θαλάμους αερίων ανέβαζαν οι Ναζί τη θερμοκρασία και στη συνέχεια έριχναν μια δηλητηριώδη σκόνη μέσω των αεραγωγών από την οροφή, η οποία μετατρεπόταν σε αέριο. Με σφιγμένα τα χείλη διηγήθηκε ότι, χρειάζονταν μόλις τρία λεπτά για να τυλίξει ο θάνατος όλους όσοι βρίσκονταν στον θάλαμο! Κι όταν έπειτα από λίγην ώρα τα θανατηφόρα αέρια του θαλάμου είχαν διαλυθεί, έστελναν εβραίους εργάτες για να βγάλουν τα πτώματα και να τα πάνε στους φούρνους.
Αυτά έλεγε ο Ρούντολφ και όσοι τον άκουγαν δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι ήταν αλήθεια.
Ο Ρούντολφ είχε καταφέρει να δραπετεύσει με τον φίλο του Βέτζελ μια μέρα σαν σήμερα, 11 Απριλίου του 1944. Οι δυο τους κρύφτηκαν κάτω από ένα σωρό με κορμούς δένδρων φορτωμένους σε ένα φορτηγό και μόλις πέρασαν την πύλη του στρατοπέδου «χάθηκαν» μέσα στη νύχτα· κατευθύνθηκαν προς τη Σλοβακία και κρύφτηκαν από πολωνούς αγρότες σε αχυρώνες και βουστάσια. Για να μην τους εντοπίσουν τα σκυλιά είχαν διαποτίσει τα ρούχα τους με βενζίνη.
Η Έκθεση που έμεινε στην Ιστορία
Όταν οι δυο δραπέτες έφτασαν στη Ζιλίνα άρχισαν να καταγράφουν όσα είχαν δει και ζήσει στο Άουσβιτς. Σχεδίασαν το κτίριο και έγραψαν τις εμπειρίες τους. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες καταγγελίες που αποκάλυπταν ότι οι Ναζί σκότωναν συστηματικά Εβραίους. Οι περιγραφές των δύο Εβραίων καταγράφηκαν ως η Έκθεση Βέτζλερ - Βρμπα που έφτασε στα χέρια όλων των συμμαχικών και εβραϊκών Αρχές, καθώς και στον διεθνή Τύπο. Σύμφωνα με την Έκθεση Βέτζλερ - Βρμπα, 1.765.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς μεταξύ Απριλίου 1942 και Απριλίου 1944. Το 1961 ο Βρμπα στην κατάθεση του για τη δίκη του Άντολφ Άιχμαν είπε ότι (πίστευε πως) είχαν δολοφονηθεί 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Άουσβιτς!
Όταν η Έκθεση έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες τον Ιούλιο του 1944, οι Ναζί έκαναν πίσω· απετράπη ο εγκλεισμός 50.000 Ούγγρων Εβραίων στο Άουσβιτς!
Μετά τον πόλεμο, ο Ρούντολφ σπούδασε Χημεία και Βιολογία και εργάστηκε στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο της British Columbia και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Έγραψε βιβλίο με τα απομνημονεύματα του και τις εμπειρίες του πολέμου με τίτλο: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω». Ο Ρούντολφ Βρμπα πέθανε το 2006 από καρκίνο, σε ηλικία 81 ετών σε νοσοκομείο του Βανκούβερ.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr