Το «θαυματουργό νερό» που αναστάτωσε την ελληνική κοινωνία και οδήγησε σε τέλος οικτρό τον… εφευρέτη του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου του 1976, όταν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας κάθισε ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός κατηγορούμενος για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και η παράνομη διάθεση φαρμακευτικού προϊόντος· ουσιαστικά όμως η βασική κατηγορία, που δεν υπόκειται σε νομικές κυρώσεις (αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχαν κλείσει όλα τα παγκάρια των εκκλησιών…) ήταν «αναίσχυντο εμπόριο ελπίδας»!
Ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός είχε- λέει- ανακαλύψει στο νησί του την Κω ένα πέτρωμα, το οποίο στη συνέχεια διέλυε σε νερό, δημιουργώντας το Ήλιον, το θαυματουργό νερό κατά του καρκίνου και κατά πάσαν νόσον! Από τον Φεβρουάριο του 1976 εισέβαλλε στην δημόσια σκηνή ο Καματερός μέσω εύπιστων εντύπων (ΤΑ ΝΕΑ, Απογευματινή κλπ).
Η υπόθεση εξελίχθηκε (και) σε αντιπαράθεση μεταξύ του Τύπου, με «ΤΑ ΝΕΑ» να αναδεικνύονται σε φερέφωνο των ισχυρισμών του 36χρονου δικηγόρου. Στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν η «Ελευθεροτυπία», η «Εστία», η «Καθημερινή», η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» που αμφισβήτησαν σθεναρά την ύπαρξη ιαματικού νερού. Η υστερία για το νερό που γιάτρευε τα πάντα είχε λάβει ασύλληπτες διαστάσεις, και όπου ανακοινωνόταν διανομή εκτυλίσσονταν σκηνές χάους. Το Νερό του Καματερού κυκλοφορούσε αρχικά χέρι με χέρι αλλά η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που δεν άργησαν να εμφανιστούν βυτιοφόρα τα οποία κάνουν διανομές σε γειτονιές της Αθήνας. Οι εικόνες προκαλούσαν σοκ, αφού άνθρωποι ποδοπατούνταν για ένα μπουκαλάκι.Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας
Το κόλπο έχει πιάσει. Η επιθυμία για απόκτηση ενός μπουκαλιού με θαυματουργό νερό και η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση οδηγούν τον Καματερό να χρησιμοποιήσει ακόμα και το γήπεδο της ΑΕΚ. Από την θύρα 14 έμπαινε ο κόσμος και από την 13 αποχωρούσαν, αφού προηγουμένως είχαν δώσει μάχη προκειμένου να του αποσπάσουν την «ιερή» φιάλη, που πλήρωναν πάνω από 20 δραχμές, ενώ μερικές φορές έδιναν και πολλά περισσότερα για να το προμηθευτούν στη «μαύρη αγορά».
Τα δεκάδες περιστατικά ανθρώπων που εμφάνιζαν παρενέργειες μετά την κατάποση του περιβόητου νερού, αλλά και η επιμονή των ιατρικών συλλόγων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, οδήγησε τελικά στην παρέμβαση της δικαιοσύνης. Στις 30 Μαρτίου 1976 η κατανάλωση του «θαυματουργού νερού» απαγορεύεται επισήμως, ο ιθύνων νους Γιώργος Καματερός συλλαμβάνεται και οδηγείται σε δίκη.
Ο «σωτήρας των ανθρώπων» έπεσε στα μαλακά, αφού το δικαστήριο τον καταδίκασε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 8 μηνών για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και χρηματική ποινή 8.000 δραχμές, ενώ τον απάλλαξε από την κατηγορία της παράνομης διάθεσης φαρμακευτικού προϊόντος. Μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας ο Γιώργος Καματερός εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από το οποίο γύρισε 20 χρόνια αργότερα. Τον Μάιο του 1998 αυτοκτόνησε υπό το βάρος ψυχολογικών και οικονομικών προβλημάτων.Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr