Αίγινα: Φιστίκι Αιγίνης, το Ιερό της Αφαίας και κολύμπι σε γαλαζοπράσινα νερά
Ντέπη ΧιωτοπούλουΔεκαεπτά ναυτικά μίλια απέχει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, η Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, επί σχεδόν δυο έτη (1828-1829). Στο λιμάνι βρίσκεται το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, ενώ εκεί είναι και η πιάτσα με τους αμαξάδες, όπου έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια βόλτα με τις γραφικές άμαξες.
Μπλεχτείτε στα σοκάκια της Αίγινας, θαυμάστε τα αρχοντικά της και τα νεοκλασικά σπίτια, σκαλώστε στα πολυάριθμα μαγαζάκια της. Θα περάσετε από τον Πύργο Μαρκέλλου, από τη Μητρόπολη γύρω από την οποία βρίσκονται τα καποδιστριακά κτίρια.
Στην παραλιακή έχετε πολλές επιλογές για να απολαύσετε τον καφέ σας, τους μεζέδες σας, το γλυκό σας. Στο ενδιάμεσο και η ψαραγορά, εκεί και γραφικά ουζερί, του Γιαλαδάκη στέκει από το 1964, ξεκίνησε ως καφενείο από τον παππού Χρήστο Γιαλαδάκη, και τώρα το δουλεύουν τα παιδιά, τρίτη γενιά.
Κατά την παραμονή σας στην πόλη της Αίγινας, να επισκεφτείτε και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, και το αρχαιολογικό μουσείο, στην άκρη του λιμανιού. Προϊστορικός οικισμός με την ακρόπολη με το ιερό του Απόλλωνα να λούζεται κάτω από το αιγινίτικο φως! (Ωρες λειτουργίας 10.00 – 17.15, εκτός Τρίτης).
Στη γραφική Πέρδικα
Στο νοτιότερο άκρο της Αίγινας, σε απόσταση 9 χλμ., βρίσκεται η γραφικότατη Πέρδικα, οικισμός με όμορφα σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές, λιμανάκι για τα ψαροκάικα και καμιά 25αριά θέσεις για ιστιοπλοϊκά σκάφη, και βεβαίως ταβερνούλες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά και καφέ με θέα θάλασσα.
Στην Πέρδικα θα βρείτε και δωμάτια για διαμονή ενώ ξεχωρίζει η αξιόλογη προσπάθεια της οικογένειας Μαρτή, η οποία έχει αναβαθμίσει, εδώ και τρία χρόνια, την επιχείρηση που λειτουργεί από το 1992, μετατρέποντας την σε boutique hotel, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Από την Πέρδικα μπορείτε να επιβιβαστείτε στο βαρκάκι που σας μεταφέρει σε μόλις 8 λεπτά της ώρας στο νησάκι Μονή, εκεί όπου λειτουργεί beach bar ενώ θα κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά. Στη Μονή οι μόνιμοι κάτοικοι είναι τα... παγόνια, τα ελάφια, τα αγριοκάτσικα!
Πολύ όμορφη παραλία (4 χλμ. από Πέρδικα) είναι και το Κλίμα, οργανωμένη με beach bar, θαλάσσια σπορ, ρηχά νερά κτλ. Θεωρείται η in παραλία του νησιού, την οποία προσεγγίζουν και πολλά σκάφη τα οποία δένουν αρόδο.
Ποικίλες μορφές τουρισμού
Η Αίγινα, ένας προορισμός τόσο κοντά από την πρωτεύουσα, προσφέρεται για διακοπές, όλο τον χρόνο.
Στη Αίγινα βρίσκεται η εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, που εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου (Κοίμηση του Αγίου) με μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί τρεις μέρες, και στις 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή ιερών λειψάνων).
Ο τόπος βεβαίως που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών στο νησί, είναι το Ιερό της Αφαίας (12 χλμ.) που βρίσκεται πάνω από τον κάβο της Αγίας Μαρίνας (φημισμένο θέρετρο του νησιού με παραλία που διαθέτει «Γαλάζια Σημαία»), με πανοραμική θέα. Δωρικού ρυθμού ναός χτισμένος το 480 π.Χ., αρχικά θεωρούνταν ότι ο ναός είχε ιδρυθεί προς τιμήν της Αθηνάς. Ωστόσο, βρέθηκε επιγραφή στην οποία αναφέρεται το όνομα της τοπικής θεάς Άφας, και έτσι αποδείχθηκε πως το ιερό ήταν αφιερωμένο στην Αφαία. (Ωρες λειτουργίας καθημερινά 08.00 – 20.00).
Η Παλαιοχώρα με τα βυζαντινά της εκκλησάκια, τα ερείπια του κάστρου και την Επισκοπή, τα μονοπάτια στο νησί, οι θελκτικές παραλίες, είτε οργανωμένες είτε πιο απομονωμένες, η τοπική κουζίνα και τα προϊόντα του τόπου, τα καλόγουστα μαγαζιά, η φιλοξενία των ντόπιων και σε πολλές περιπτώσεις οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθιστούν την Αίγινα τόπο χαλάρωσης και διακοπών, είτε για αυθημερόν αποδράσεις είτε για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές.
Τα Σαββατοκύριακα η Αίγινα γεμίζει
Μπορεί φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας, να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη οι αυθημερόν κρουαζιέρες στο νησί (από Πειραιά για Πόρο, Υδρα, Αίγινα), γεγονός που σημαίνει ότι η τοπική οικονομία έχει επηρεαστεί από την έλλειψη ξένων τουριστών, ωστόσο, η Αίγινα τα Σαββατοκύριακα γεμίζει.
Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr επιχειρηματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται στη διαμονή αλλά και στην εστίαση, οι κρατήσεις φέτος είναι της τελευταίας στιγμής.
«Οι Ελληνες έρχονται μεν, αλλά λιγότερες μέρες, και από εκεί που έρχονταν για μια εβδομάδα – δέκα μέρες, τώρα έρχονται 3 -5 μέρες» αναφέρει στο ethnos.gr η Σωζία Μαρτή επιχειρηματίας του νησιού που διατηρεί ξενοδοχείο και εστιατόριο από το 1936 στην Πέρδικα.
Οσο μπαίνουμε πιο πολύ στην καρδιά του καλοκαιριού, η Αίγινα άρχισε να έχει κόσμο και τις καθημερινές.
«Τα Σαββατοκύριακα η Αίγινα γεμίζει, κάθε Σαββατοκύριακο είναι και καλύτερο, αλλά μιλάμε μόνο για ένα Σάββατο και σε κάποιες περιπτώσεις Παρασκευή και Σάββατο, όταν προ κορονοϊού είχαμε τουλάχιστον τριήμερα» αναφέρουν επιχειρηματίες του τουρισμού στο ethnos.gr.
Να σημειώσουμε ότι η πρόσβαση στο νησί γίνεται από το λιμάνι του Πειραιά είτε με φέρι είτε με ιπτάμενα δελφίνια. Το ταξίδι είναι διάρκειας μίας περίπου ώρας και τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά, από το πρωί έως το βράδυ. Στα συν και το οικονομικό εισιτήριο που δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ το άτομο, για απλή διαδρομή.
Πολιτιστικά δρώμενα
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί το 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου, από 17 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου ενώ αυτό που προσελκύει χιλιάδες κόσμου είναι αναμφίβολα το Φεστιβάλ Φιστικιού.
Φέτος, όπως ενημερώνει το ethnos.gr η πρόεδρος της 12ης Γιορτής Φιστικιού Μαριλένα Γιαννούλη, το φεστιβάλ θα διεξαχθεί 17 -20 Σεπτεμβρίου. Θα συμμετέχουν περίπου 40 περίπτερα, εξασφαλισμένες συναυλίες θα είναι με τον Νίκο Πορτοκάλογλου (19 Σεπτεμβρίου) και τους Μπλε, ενώ στα πολιτιστικά δρώμενα της γιορτής θα συμμετέχουν και ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Αντώνης Λουδάρος, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η Χριστίνα Αλεξιανάν κ.ά.
Επίσης, στην οικία Γιάννη Μόραλη, 7-9 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ένα τριήμερο performance με τίτλο «Τα Αφαία» με τη συμμετοχή του Ελληνα καλλιτέχνη Βασίλη Σαλπιστή. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο γκαλερίστας Γεράσιμος Καπάτος, στόχος του καλλιτεχνικού δρώμενου είναι να καθιερωθεί στο νησί και να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο.
Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο