Travel|14.12.2021 09:39

H Λίμνη Κρεμαστών θα σε κάνει να λατρέψεις την Ευρυτανία

Newsroom

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την Ευρυτανία, ο νους μας μοιραία ταξιδεύει σε καταπράσινα τοπία, δάση, δέντρα και χιονισμένα βουνά. Έστω και μία φορά να έχεις επισκεφτεί στη ζωή σου το Καρπενήσι, βλέπεις, το έχεις βάλει για τα καλά, όχι μόνο στην καρδιά σου, αλλά και στη λίστα με τους διαχρονικά υπέροχους χειμερινούς προορισμούς για ολιγοήμερες αποδράσεις.
Απολύτως δικαιολογημένα σαφώς.

Ευρυτανία, όμως, δεν είναι μονάχα το Καρπενήσι και τα τριγύρω γραφικά χωριά με το υπέροχο φαγητό και τους παραδοσιακούς ξενώνες. Υπάρχει ένα ακόμα πανέμορφο σημείο που για κάποιον ακατανόητο λόγο δεν ανήκει στα μέρη που το ευρύ κοινό εντάσσει στα λεγόμενα «hotspots». Kι αυτό συμβαίνει καθαρά λόγω… άγνοιας.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του νομού και της Στερεάς Ελλάδας στο σύνολό της, είναι η πανέμορφη -και αδικημένη- Λίμνη Κρεμαστών, το καλά κρυμμένο μυστικό όσων γνωρίζουν την περιοχή, που παραμένει ανεξερεύνητο από τους υπόλοιπους.

Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης

Η Λίμνη Κρεμαστών μοιράζεται μεταξύ των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα μακριά από το Καρπενήσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας, η οποία δημιουργήθηκε το 1965, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών, με τη συσσώρευση από νερά των ποταμών Αχελώου, Ταυρωπού, Τρικεριώτη και Αγραφιώτη.

Η υπέροχη θέα

Με το που φτάσεις στην περιοχή, η θέα θα σου κόψει την ανάσα και για δευτερόλεπτα θα ξεχάσεις πως βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Χάρη στο γεγονός πως στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης σχηματίζονται φιορδ τα οποία εμφανίζονται και εξαφανίζονται ανάλογα με τη στάθμη του νερού, το μυαλό των παραθεριστών αμέσως μπαίνει σε διαδικασία συγκρίσεων.

Με τούτη τη θέα, ο νους ξεκινά να ταξιδεύει στη Νορβηγία και γενικότερα στη Σκανδιναβία, ειδικά τον βαρύ χειμώνα που την όμορφη Λίμνη Κρεμαστών «ντύνει» το κατάλευκο χιόνι.

Το γεφύρι που βυθίζεται κάθε χειμώνα

Στη λίμνη των Κρεμαστών βρίσκονται τέσσερις γέφυρες: της Επισκοπής, της Τατάρνας, Μανώλη και Τέμπλας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αξιοθέατο, με τις δύο πρώτες να είναι εκείνες που ενώνουν μεταξύ τους τους δύο νομούς.

Χαρακτηριστικό δε, είναι πως το γεφύρι του Μανώλη τα τελευταία 60 χρόνια, κάθε Δεκέμβριο βυθίζεται και κάθε άνοιξη εμφανίζεται και πάλι.

Δραστηριότητες

Ο πιο εύκολος τρόπος να ανακαλύψεις τις ομορφιές της λίμνης, είναι να τις δεις «από μέσα». Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για canoe – kayak, ενώ η περιοχή είναι γεμάτη με εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες προσφέρουν πληροφορίες, εξοπλισμό και φυσικά γνώση. Η κωπηλασία στη μαγευτική λίμνη είναι δίχως την παραμικρή αμφιβολία ο πιο ωραίος τρόπος για να ολοκληρώσεις την ξενάγησή σου.

Και η διανυκτέρευση;

Υπάρχουν πολλά χωριά που αξίζει να επιλέξεις για τη διανυκτέρευση, τη βόλτα και το φαγητό σου. Αν δεν θέλεις να οδηγήσεις μέχρι το διάσημο Καρπενήσι, υπάρχουν πολλά «μικρά διαμάντια» στην περιοχή. Το γραφικό χωριό Φιδάκια Ευρυτανίας, η Επισκοπή και ο Αγαλιάνος είναι μόλις μερικά από τα μέρη που αξίζει να ανακαλύψεις.

Όλα έχουν μοναδική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών, εξαιρετικά ταβερνάκια και ωραίους, παραδοσιακούς ξενώνες.
Και κάπως έτσι, μία βόλτα στην πιο όμορφη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας είναι σαφές πως αξίζει και με το παραπάνω να προγραμματιστεί για το επόμενο ελεύθερο Σαββατοκύριακό σου.

Δε νομίζεις;

ΚαρπενήσιΕυρυτανία