Travel | 06.03.2022 07:30

Γαλαξίδι: Αλευρομουτζουρώματα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Γαλαξίδι carnetdevoyage.gr/ Σπύρος Τσακίρης
Γαλαξίδι carnetdevoyage.gr/ Σπύρος Τσακίρης
Γαλαξίδι carnetdevoyage.gr/ Σπύρος Τσακίρης
Γαλαξίδι carnetdevoyage.gr/ Σπύρος Τσακίρης

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978, το Γαλαξίδι έχει μια αρχοντική ομορφιά που θυμίζει νησί. Το λιμάνι του κουβαλά ακόμη την αίγλη από τις εποχές που ήταν γεμάτο μπρατσέρες και σκούνες κι οι γυναίκες μπάλωναν τα πανιά στα ειδικά διαμορφωμένα καθιστικά του πρώτου ορόφου των αρχοντικών. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, μεταμορφώνεται σε "εμπόλεμη ζώνη" με το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος, που διατηρείται από το 1801. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στο λιμάνι όπου αρχίζει ο μουτζουροπόλεμος με αλεύρι ή φούμο, ενώ τα παλιά ρούχα ή μια ειδική στολή από νάιλον είναι επιβεβλημένα. Πιο αρμόδιος να το περιγράψει είναι ωστόσο ο Σπύρος Τσακίρης που κατέγραψε το έθιμο με το φακό του.

Tην αμαρτία μου θα την πω, δεν οδηγούσα εγώ, αλλά στο Γαλαξίδι φτάσαμε και μάλιστα και κυριολεκτικά, πριν της ώρας μας...

-Α ρε γίγαντα Λευτεράκη!!!

Μια πρώτη προσέγγιση στην πόλη, περιττή και η δεύτερη μη σου πω. Πατείς με πατώ σε ο κόσμος. Η μέρα ζωηρή και ο ήλιος εντονότατος και παιχνιδιάρης.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr.

ΑπόκριεςΓαλαξίδι