Travel | 13.04.2022 07:30

Low budget, μοναδικής ομορφιάς: Στο διαμάντι της Βαλτικής θα απολαύσεις το πιο εναλλακτικό Πάσχα της ζωής σου

Newsroom

Μπορεί η πρόταση «Πάσχα στο χωριό» να είναι εκείνη που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε όλα τα χρόνια της ζωής μας, όμως υπάρχει και η εκδοχή του «Πάσχα στο εξωτερικό», η οποία μπορεί να αποδειχτεί βάλσαμο στην ψυχή μας, όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και την γεμάτη άγχος καθημερινότητά μας.

Αν αναζητάς ένα μέρος της Ευρώπης, όμορφο, οικονομικό και ταιριαστό στην πιο ωραία εποχή του χρόνου, την άνοιξη, ίσως πρέπει να εξετάσεις σοβαρά την περίπτωση της Λιθουανίας και συγκεκριμένα της πρωτεύουσάς της, του πανέμορφου Βίλνιους.
Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, αναφέρεται και ως το «διαμάντι της Βαλτικής», αποτελώντας μια από τις πιο ιδιαίτερες γωνιές της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μπαρόκ και αυθεντικό μέρος μια σταλιά, που χρειάζεται μονάχα δυο ημέρες για να το ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή, ενώ τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος σε δημοφιλία και εκτός της «γειτονιάς» του.

Η Λιθουανία είναι μία από τις πιο low budget χώρες της Ευρώπης, ενώ παράλληλα προσφέρει εναλλακτικές εμπειρίες και εικόνες, σε σχέση με εκείνες που θα συναντούσες κάπου αλλού.
Με δυο λόγια, το Βίλνιους θα το αγαπήσεις και θα το χορτάσεις, ως μια από τις πιο διαφορετικές πόλεις που θα έχεις επισκεφτεί στη μέχρι τώρα ζωή σου.

Η παλιά πόλη και τα μαγευτικά σοκάκια της

Η παλιά πόλη του Βίλνιους είναι ολόκληρη σε στυλ μπαρόκ και προστατεύεται σε όλη της την έκταση απ’ την UNESCO, ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μικρά μαγαζάκια, μουσικοί και καλλιτέχνες του δρόμου,cafe φινετσάτα που θυμίζουν παριζιάνικη συνοικία, όλα παρατεταγμένα στο κεντρικό καλντερίμι του Κάστρου. Τα στενά σοκάκια του 15ου αιώνα θα σου χαρίσουν μαγικές εικόνες και άκρως instagramικές φωτογραφίες, γύρω από τους ναούς του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Άννας αλλά και στη διάσημη εβραϊκή συνοικία.

Ο περίφημος λόφος Γκεντιμίνας

Στο πιο ξακουστό σημείο του Βίλνιους, εκεί που χτίστηκε τον 13ο αιώνα το κάστρο, βρίσκεται ο λόφος που γέννησε την ίδια την πρωτεύουσα. Ο λόφος Γκεντιμίνας βρίσκεται μέσα στην καρδιά του Βίλνιους και στην κορυφή του λειτουργούν σήμερα τα φρούρια κτίσματα ως Μουσεία του Κάστρου, με το τοπίο να είναι μαγευτικό.

Η πλατεία του Καθεδρικού

Στο τελείωμα του λόφου βρίσκεται το σημείο συνάντησης των τουριστών της πόλης, η τεράστια πλατεία του Καθεδρικού. Η πρόσοψη του Ναού -ο οποίος αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Δία-, μοιάζει με τον δικό μας Παρθενώνα. Πίσω από την πλατεία, βρίσκεται το αναστηλωμένο παλάτι των Μεγάλων Δουκών, το οποίο «αγκαλιάζεται» από ένα μεγάλο, ολάνθιστο πάρκο.

Η νέα πόλη

Φεύγοντας από την πλατεία του Καθεδρικού Ναού, θα συναντήσεις τη διάσημη λεωφόρο Γκεντιμίνας, τον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας. Η εν λόγω λεωφόρος περνά από το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο της Τράπεζας, την Όπερα, το Μουσείο της KGB και τη Μουσική Ακαδημία.
Αυτή είναι και η περιοχή του νέου Βίλνιους, το οποίο αν και αδιάφορο εξωτερικά, κρύβει μέσα του πολλά μέρη για εξερεύνηση.
Last but not least? Μια ακόμα πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως το Βίλνιους είναι η μοναδική ευρωπαΐκή πρωτεύουσα στην οποία μπορείς να πετάξεις με αερόστατο!

Σκέφτεσαι πιο ιδιαίτερο Πάσχα από αυτό;

ταξίδια εξωτερικόειδήσεις τώραΛιθουανία