Travel | 24.04.2022 08:22

Κρυστάλλινα νερά, γαλάζιο όνειρο: Το εναλλακτικό διαμαντάκι των Μικρών Κυκλάδων που φέτος το καλοκαίρι θα έχει 100% πληρότητα

Newsroom

Οι Μικρές Κυκλάδες φημίζονται για το value for money πακέτο διακοπών που προσφέρουν σε όσους τυχερούς τις επιλέγουν για διακοπές με στόχο την απόλυτη χαλάρωση. Ένα από τα πιο διάσημα νησιά του συμπλέγματος είναι και η μικρή Δονούσα, με τα καταγάλανα νερά και τα υπέροχα φυσικά τοπία, που όποιος γνωρίζει, τελικά τη βάζει για τα καλά στην καρδιά -και το πρόγραμμά του- και δεν την εγκαταλείπει ποτέ.

Η Δονούσα είναι ένα νησάκι μια σταλιά στα ανατολικά των Κυκλάδων, με τους περισσότερους ταξιδιώτες να έρχονται σε επαφή μαζί της για πρώτη φορά, όταν συναντούν το λιμάνι τη σε στάση του πλοίου, πηγαίνοντας σε κάποιο διασημότερο νησί.

Η Δονούσα, όμως, είναι τρομερά άδικο να είναι απλά «μια στάση».

Μια ματιά στο λιμάνι της, βλέπεις, αρκεί για να της κλείσεις ραντεβού, καθώς η θέα από το κατάστρωμα κόβει την ανάσα. Το καταγάλανο τοπίο του λιμανιού σε προδιαθέτει πως στη Δονούσα θα κολυμπήσεις στα πιο εντυπωσιακά νερά του Αιγαίου.

Και αυτή είναι μόνο μια μικρή γεύση…

Η Χώρα της Δονούσας

Η Χώρα της Δονούσας είναι το χωριό Σταυρός και εκεί στην ουσία χτυπά η καρδιά του νησιού. Καταλύματα, ταβερνάκια, μπαράκια με θέα το Αιγαίο, όλα μαζεμένα στο χωριό που παράλληλα είναι και το λιμάνι της.

Δύο ακόμα πανέμορφοι οικισμοί για φαγητό και ποτό είναι η Καλοταρίτισσα και η Μερσίνη, οι οποίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή το λεωφορειάκι που λειτουργεί το καλοκαίρι και σε πηγαίνει σε όλες τις απομακρυσμένες παραλίες του νησιού.


Οι παραλίες της Δονούσας

Το πιο δυνατό χαρτί του νησιού είναι -φυσικά- οι παραλίες του, με κάποιες από αυτές να βρίσκονται στις λίστες των πιο όμορφων της χώρας ολόκληρης. Απολύτως δικαιολογημένα, θα σκεφτεί κανείς. Τα τιρκουάζ, διαυγή, παγωμένα νερά τους και οι χρυσές αμμουδιές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που τις καθιστούν τόσο… εξωτικές.

Κέδρος

Η παραλία Κέδρος βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και είναι οργανωμένη με beach bar που σερβίρει δροστιστικά cocktails, καφέ και φαγητό ως το απόγευμα. Πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού και επιλέγεται κυρίως από τη νεολαία.


Λιβάδι

Αν έχεις όρεξη για περιπέτεια πρέπει να πας στο Λιβάδι. Θα χρειαστεί να περπατήσεις 20 λεπτά ή να πάρεις τη λάντζα από το λιμάνι του Κέδρου. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, αλλά διαθέτει αρκετά αλμυρίκια για σκιά. Συνήθως την προτιμούν οι γυμνιστές.

Μη φύγεις από τη Δονούσα αν δεν κάνεις βόλτα με τη θρυλική λάντζα «Δονούσα Μάγισσα». Το βαρκάκι θα σε πάει στις παραλίες του Κέδρου και του Λιβαδιού, ενώ θα σε κάνει και τον γύρο του νησιού.

Παράλληλα θα κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά της Φωκοσπηλιάς, ενός καταπληκτικού μέρους στη θάλασσα που φιλοξενεί πολλά υδρόβια είδη.

Η Δονούσα είναι μικρή και ονειρική, οπότε τα καταλύματά της γεμίζουν πάρα πολύ γρήγορα και μάλιστα για ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν. Αν, λοιπόν, αποφασίσεις να την απολαύσεις κι εσύ φέτος το καλοκαίρι, πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις καταλύματα από τώρα, διότι το πιθανότερο είναι αν καθυστερήσεις να βρεθείς προ εκπλήξεως…

Δονούσα