Travel | 26.04.2022 08:00

Στη σκιά της Μαγιόρκα: To εναλλακτικό νησάκι-όνειρο με τα γαλαζοπράσινα νερά που σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στη Χαβάη

Newsroom

Μινόρκα ή Μενόρκα; Όπως και αν το πεις, το μικρό νησάκι των Βαλεαρίδων Νήσων αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και εξωτικές γωνιές της Ευρώπης, ιδανικό για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές αποδράσεις.

Μπορεί, βλέπεις, η Μινόρκα να είναι λιγότερο γνωστή από τη δημοφιλέστατη Μαγιόρκα και την πολυφωτογραφημένη Ίμπιζα, αλλά φημίζεται για τα εξωτικά νερά της, τη φυσική της ομορφιά και φυσικά την ηρεμία που εξασφαλίζει σε όσους την επιλέξουν, κάτι που δεν συμβαίνει με τα «μεγαθήρια» της Ισπανίας.

Η Μινόρκα τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ σε τουριστικό επίπεδο, γεγονός που έπιασε απροετοίμαστους τους ντόπιους, οι οποίοι είχαν και εξακολουθούν ακόμα και εν έτει 2022 να έχουν πρώτο τους μέλημα τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του νησιού τους. Παρόλα αυτά, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου οι παραθεριστές να φύγουν από τον «παράδεισό τους» χορτασμένοι ευρωπαϊκή, νησιώτικη ομορφιά.

Και τα καταφέρνουν περίφημα, χωρίς να αλλοιώσουν στο ελάχιστα την απίστευτη αισθητική του νησιού.

Οι παραλίες-όνειρο

Οι παραλίες της Μινόρκας συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους των πιο εξωτικών ευρωπαϊκών ακτών της Μεσογείου. Η νότια πλευρά του νησιού είναι γεμάτη με παραλίες με σήμα κατατεθέν τους τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Η κορυφαία παραλία της Μινόρκα είναι κατά κοινή ομολογία η Cala del Pilar, ένας κλειστός όρμος που θυμίζει πισίνα, ο οποίος είναι περιτριγυρισμένος από ένα κατάφυτο δάσος.

Η βόρεια πλευρά του νησιού αποτελείται από πιο άγριες παραλίες, οι οποίες επίσης παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η Μινόρκα φιλοξενεί στα δάση, στους αμμόλοφους και στους υδροβιότοπούς της περισσότερα από 220 είδη πουλιών και γύρω στις 1.000 ποικιλίες φυτών σπάνιων ειδών. Οι παρατηρητές πουλιών δίνουν συχνά ραντεβού στο νησί, για να μελετήσουν τα σπάνια πουλιά από το παρατηρητήριο S’Abufera des Grau, ένα από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο.


Η πρωτεύουσα

Η πρωτεύουσα της Μινόρκας, το Μαό, βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε μια κορυφογραμμή, έχοντας στο «πιάτο» θέα το λιμάνι του νησιού, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Η πόλη είναι γεμάτη παλιά αρχοντικά, τα οποία χτίστηκαν όταν το νησί βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή. Άκρως ιδιαίτερα μπαράκια, εστιατόρια και cafe με ισπανική χάρη εξασφαλίζουν στους ταξιδιώτες όλα όσα χρειάζονται, ωστόσο η ζωή στη Μινόρκα κυλά ήρεμα και η νυχτερινή ζωή δεν θυμίζει σε τίποτα την Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα.

Κάθε μήνα ένα φεστιβάλ

Το νησί φιλοξενεί πολλά φεστιβάλ από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο κάθε έτους, γεγονός που συνέβαλλε στο να αγαπηθεί ιδιαίτερα από τη νεολαία που το ψηφίζει φανατικά τα τελευταία χρόνια.

Το πιο διάσημο φεστιβάλ της Μινόρκας, λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη και ονομάζεται Nuestra Senora de Gracia. Κατά τη διάρκειά του ολόκληρο το νησί καταλήγει να κινείται στους ρυθμούς ενός μεγάλου πάρτι, στο οποίο άλογα παρελαύνουν στους δρόμους και τζαζ μουσική ακούγεται ζωντανά από άκρη σε άκρη.

Μετά από όλα αυτά, εξακολουθείς να προτιμάς τη Μαγιόρκα;

Αν αυτό το καλοκαίρι έχεις στο μυαλό σου να κάνεις τη διαφορά, η Μινόρκα σε περιμένει για να σου χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και υπέροχες εικόνες μιας χώρας μοναδικής ομορφιάς.

Tip: Φτάνοντας στο νησί, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την παραδοσιακή πομάδα, ένα ποτό με βάση το τζιν και τη λεμονάδα που όμοιό του δεν θα γευτείς πουθενά!

ΙσπανίαΜαγιόρκα