Travel|02.11.2022 07:30

Εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη: Τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείς και όσα πρέπει να γνωρίσεις στον παραμυθένιο υδροβιότοπο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture
Video capture

Χωριουδάκια που κόβουν την ανάσα, άλογα που βουτούν στα νερά για να δροσιστούν και η φύση στα καλύτερά της. Με δυο λόγια «Λίμνη Κερκίνη».

Μια ανάσα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στον νομό Σερρών, βρίσκεται ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού ο οποίος -παραδόξως- εν έτει 2022 παραμένει ανεξερεύνητος από όσους δεν κατοικούν στην βόρεια Ελλάδα.

Η όμορφη λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή, έχει μήκος 17kmκαι πλάτος 5km και δημιουργήθηκε από το φράγμα του Στρυμόνα γύρω στο 1930. Η λίμνη Κερκίνη απέχει 35km, από τις Σέρρες και 80km από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δικαιολογημένα την καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή. Θα τολμούσαμε να πούμε πιο ελκυστική από κάθε άλλη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη λίμνη Κερκίνη πριν την επισκεφτείς

Η λίμνη Κερκίνη συμπεριλαμβάνεται στους 10 διεθνούς σημασίας υδροβιότοπους της Ελλάδας. Στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης βρίσκονται τα όμορφα χωριά της και οι τουριστικές υποδομές της, ενώ στο ανατολικό πρωταγωνιστεί η πλούσια πανίδα της. Για να απολαύσεις ολόκληρο το μαγευτικό τοπίο της, μπες σε μια βάρκα -λέγονται μπλάβες- και ανοίξου στα γαλήνια νερά της για να χορτάσει το μάτι σου από νούφαρα, εντυπωσιακά πουλιά (πελαργoύς και αργυροπελεκάνους κατά κύριο λόγο), που κάνουν τη στάση τους εκεί τις εποχές μετανάστευσης.

Ποια χωριά της Λίμνης πρέπει να δεις

Ως αφετηρία ή και βάση του ταξιδιού σου, το χωριό Κερκίνη αποτελεί άψογη επιλογή. Κι αυτό διότι εκεί θα εντοπίσεις εύκολα ιδιαίτερα μέρη για φαγητό αλλά και καταλύματα για κάθε γούστο και κάθε budget. Στο χωριό θα βρεις και το Κέντρο Πληροφόρησης για τη λίμνη, αλλά και γραφεία που αναλαμβάνουν ολοκληρωμένη ξενάγηση στον υδροβιότοπο.

Ο Λιθότοπος είναι ένα ακόμα ιδιαιτέρως όμορφο και αναπτυγμένο τουριστικά χωριό, το οποίο χαρίζει απολαυστική θέα στη λίμνη. Μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα στα Άνω και τα Κάτω Πορόια, με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά καφενεδάκια, που είναι ό,τι πρέπει για στάση για καφέ και σνακ.

Τι τρώμε;

Δεν νοείται να ανέβεις στα χωριά της Κερκίνης και να μη δοκιμάσεις τη σπεσιαλιτέ της περιοχής, το βουβαλίσιο κρέας, δηλαδή. Θα το βρεις να πρωταγωνιστεί σε κάθε συνταγή που βάζει ο νους σου. Θα το γευτείς σε μπριζόλα, σε λουκάνικο, σε μπιφτέκι ή και ακόμα και μαγειρεμένο στο φούρνο. Αν το κρέας δε σε δελεάζει ή αν έχεις ιδιαίτερη αδυναμία  στα γλυκά, θα βρεις ιδιαίτερα εδέσματα με βάση το βουβαλίσιο γάλα.

Για πεζοπορία στην Κερκίνη

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, με το όρος Μαυροβούνι από τη μία πλευρά και το Μπέλες από την άλλη, είναι γεμάτη πεζοπορικές διαδρομές, άλλες πιο εύκολες και άλλες πιο δύσκολες. Στο σημείο συχνά θα συναντήσεις πεζοπορικές ομάδες που προτιμούν τα δύσκολα και ανηφορικά μονοπάτια που ξεκινούν από τα Άνω Πορόια και καταλήγουν στην κορυφή των βουνών.

Στην περίπτωση που… κουράζεσαι στην ιδέα και μόνο και επιλέγεις αυστηρά και μόνο χαλάρωση, καλό φαγητό και μοναδικές φωτογραφίες, αρκέσου στις βόλτες στη γύρω περιοχή, τη βαρκάδα και το bird watching. Η εν λόγω εκδρομή, άλλωστε, απευθύνεται κυρίως σε ζευγάρια, ενώ ενδείκνυται και για οικογενειακές αποδράσεις.

Αν όχι τώρα, τότε πότε;

ταξίδιεναλλακτικός τουρισμόςλίμνη Κερκίνητουρισμόςειδήσεις τώρα