Travel | 06.11.2022 07:30

Το εσωτερικό του Χόγκουαρτς και η «Κάμαρα με τα μυστικά»: To μεσαιωνικό βρετανικό χωριό στο οποίο γυρίστηκαν οι ωραιότερες σκηνές του Harry Potter

Newsroom

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι παραγωγές «Περηφάνεια και Προκατάληψη», «Downton Abbey» και όλες οι ταινίες του Harry Potter; Πέρα, φυσικά, από το ότι έχουν αγαπηθεί πολύ και παρακολουθηθεί ακούραστα δεκάδες φορές από μικρούς και μεγάλους; Όλες οι παραπάνω υπερπαραγωγές, έχουν γυρίσει πολλές από τις σκηνές τους σε ένα μικρό βρετανικό χωριουδάκι μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής ονόματι Lacock, το οποίο εν έτει 2022 παραμένει πολύ μακριά από την τεχνολογία και οτιδήποτε μπορεί να… θυμίζει 21ο αιώνα.

To Lacock είναι ένα μικρό χωριό 1.000 μόλις μόνιμων κατοίκων που βρίσκεται στην κομητεία Wiltshire της Αγγλίας, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια της πόλης Chippenham. Είναι διάσημο για την ανόθευτη ομορφιά του, τη μοναδική θέα που χαρίζει και τα πέτρινα επιβλητικά του σπίτια, σκηνικό που δίνει εύκολα στον επισκέπτη την αίσθηση πως ο χρόνος έχει παγώσει περίπου 200 χρόνια πριν. Όλα εκεί, βλέπεις, μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία εποχής.

Το όνομα Lacock χρονολογείται από την εποχή της Σαξονίας, όταν οι πρώτοι μόνιμοι άποικοι ζούσαν στις όχθες του ποταμού Bide Brook, ο οποίος διασχίζει το μέσο του χωριού. Γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκε στο χωριουδάκι το όνομα που βασίζεται στη λέξη lacuc, η οποία μεταφράζεται ως «μικρό ρυάκι».

Τα αξιοθέατα

Το Lacock θα είναι πάντα μια στάση σε ένα μεγάλο ταξίδι της βρετανικής επαρχίας, στο οποίο αρκούν 2 - 3 ώρες παραμονής για να το περπατήσεις ολόκληρο και να γνωρίσεις την ομορφιά του. Περισσότερο και από τα αξιοθέατά του, πρέπει να απολαύσεις τον περίπατο ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια που είναι σαν να έχουν μείνει στον 19ο αιώνα, καθώς δεν υπάρχει ούτε εκατοστό καλωδίου μεταξύ τους που να προδίδει την ύπαρξη ηλεκτρισμού!

Το χωριό είναι πολυφωτογραφημένο και σίγουρα οι εικόνες που θα δεις σ’ αυτό δεν συγκρίνονται και δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο ούτε στην Αγγλία, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.

Μουσείο Φωτογραφίας

Το νεόκτιστο σχετικά Μουσείο Φωτογραφίας τιμά τα επιτεύγματα ενός πρώην κατοίκου του Αββαείου, του William Henry Fox Talbot, ο οποίος έζησε στο χωριό από το 1800 έως το 1877 και υπήρξε ο εφευρέτης της αρνητικής/θετικής φωτογραφικής διαδικασίας. Μέσα στο μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί μέσω φωτογραφιών για την ιστορία του μικρού χωριού.

Lacock Abbey ή αλλιώς… Χόγκουαρτς

Το Αββαείο στέκει εκεί από το 1232 και μετατράπηκε σε εξοχική κατοικία γύρω στο 1540. Τα μεσαιωνικά μοναστήρια, το σκευοφυλάκιο, το αρχαιολογικό σπίτι και τα δωμάτια του Αββαείου έχουν διασωθεί σε μεγάλο βαθμό άθικτα. Το πιο ωραίο σημείο του, βέβαια, είναι ο εντυπωσιακός βικτωριανός κήπος με τα υπέροχα δέντρα. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια για τους ενήλικες και μόλις 5 δολάρια για τα παιδιά. Και -πιστέψτε μας- αξίζει μέχρι και το τελευταίο cent.

Αν το χωριό έχει ταυτιστεί με κάτι, σίγουρα αυτό δεν είναι άλλο από τις ταινίες του Harry Potter, με τους fans να ταξιδεύουν συχνά εκεί για να πατήσουν το πόδι τους και να φωτογραφηθούν στο μέρος που γυρίστηκαν σκηνές που λατρέψαμε στις ταινίες «O Harry Potter και η φιλοσοφική λίθος», «O Harry Potter και η κάμαρα με τα μυστικά» και «O Harry Potter και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ».

Στο Αββαείο είναι γυρισμένες σκηνές από το εσωτερικό του Χόγκουαρτς. Χαρακτηριστικές σκηνές είναι αυτές με τον Harry να «κυνηγά» τη φωνή του Βασιλίσκου κολλημένος στους τοίχους των διαδρόμων του Χόγκουορτς προκειμένου να καταλάβει από πού έρχεται.

Στους ίδιους διαδρόμους η Τζίνι Ουέσλι έγραψε με αίμα το μήνυμα «O σκελετός της θα μείνει για πάντα στην κάμαρα», αφού πρώτα «παγιδεύτηκε» από την ανάμνηση του Βόλντεμορτ.

Και στα εξωτερικά πλάνα του σχολείου μαγείας, όμως, είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς το μεσαιωνικό χωριό!

Ακόμα, ένα από τα σπίτια του χωριού αποτέλεσε την κατοικία των γονιών του Harry, της οποίας πλάνα είδαμε στην πρώτη ταινία όταν ο Βόλντεμορτ πλησιάζει στο σπίτι του James και της Lily Potter, βγάζει το ραβδί του, ανοίγει την πόρτα και τους δολοφονεί εν ψυχρώ. Στο Lacock είναι γυρισμένη και η σκηνή στην οποία ο Χάγκριντ εξηγεί στον Harry τι συνέβη στους γονείς του τη βραδιά της δολοφονίας τους από τον Λόρδο Βόλντεμορτ.

Όπως είναι λογικό, οι φανατικοί του μικρού μάγου δεν άργησαν να κλείσουν εισιτήρια, κάτι που έχεις κάθε λόγο να κάνεις κι εσύ, ανεξαρτήτως αν είσαι fan του Harry Potter ή όχι.

Είναι, βλέπεις, πραγματικά μαγικό να υπάρχουν στα αλήθεια μέρη που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Μέρη που καταφέρνουν να «ζωντανεύουν» γειτονιές που στο μυαλό μας πιστεύαμε πως ανήκουν απλά στη φαντασία των δημιουργών των αγαπημένων μας ταινιών.

Για καλή μας τύχη, το Lacock είναι εκεί για να κάνει το παραμύθι μας πραγματικότητα…

ειδήσεις τώραΧάρι ΠότερΒρετανία