Travel | 25.02.2019 17:50

Πάτρα: Η βασίλισσα του καρναβαλιού!

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η ΠΑΤΡΑ, η «βασίλισσα του καρναβαλιού», εκεί όπου λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, κι ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στην Ευρώπη, με δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά χάπενινγκ, θεατρικά δρώμενα, χορούς, παρελάσεις και παιχνίδια, ήδη, από τη ημέρα της τελετής έναρξης (19/1) μέχρι και την τελετή λήξης.  

Για την ιστορία, ήταν το 1829, όταν καταγράφηκε ο πρώτος αποκριάτικος χορός,  στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Στις λαϊκές γειτονιές όμως της πόλης, τα πράγματα ήταν πιο απλά και πιο αυθόρμητα, ενώ πολύ αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες Μπούλες, το Γαϊτανάκι, τα πειράγματα και η σκωπτική θεώρηση καταστάσεων και γεγονότων.

Τη δεκαετία του 1870 -περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης- εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών.  Την περίοδο της Μπελ Επόκ, κυρίως την πρώτη δεκαετία του 1900, το καρναβάλι αρχίζει να αποκτά ταυτότητα, ενώ για πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε αυτό, άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου 1940 – 1950, σταματούν οι εκδηλώσεις του.

Στη μεταπολεμική περίοδο, η  αναβίωση του Πατρινού Καρναβαλιού τοποθετείται το 1951, από το 1952 την διοργάνωση του Καρναβαλιού αναλαμβάνει ο Δήμος Πατρών, το 1964 ματαιώνεται εξαιτίας του θανάτου του Βασιλιά Παύλου, το 1966 εμφανίζεται ένα καινούργιο ομαδικό παιχνίδι, ο Κρυμμένος Θησαυρός, και το 1980 το παιχνίδι εντάσσεται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ

«Το καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» είναι το θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, που ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους καθημερινά.

Η έναρξη των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έγινε στις 19/1 (σ.σ. πραγματοποιείται ημέρα Σάββατο και πάντα σε συνάρτηση με τη γιορτή του Αγίου  Αντωνίου 17 Ιανουαρίου).

Την Τσικνοπέμπτη το Πατρινό Καρναβάλι γιορτάζει με την Αθηναϊκή Κομπανία, στο Νότιο Πάρκο, ενώ θα αναβιώσει το έθιμο «Ο γάμος του Καραγκιόζη», αντί του «Γάμου της Γιαννούλας» που αναβιώνει συνήθως. Τα τσικνίσματα βεβαίως, οι ψησταριές, το κρασί, ο χορός συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της Τσικνοπέμπτης, καθώς επίσης και οι μαντινάδες από Λευκάδα και χάλκινα συγκροτήματα στις γειτονιές της Αχαϊκής πόλης.

Την Κυριακή της Απόκρεω 3 Μαρτίου, πραγματοποιείται το Παιδικό Καρναβάλι με τη Μεγάλη Παρέλαση των «Μικρών», ώρα έναρξης στις 11.00, με αφετηρία την Πλ. Ομονοίας και τερματισμό στην Κορίνθου & Αγ. Νικολάου.

«Στο Παιδικό Καρναβάλι συμμετέχουν περίπου 12.000 – 13.000 παιδιά, μαζί με τους συνοδούς τους» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου πραγματοποιείται η Νυχτερινή ποδαράτη, η προθέρμανση για τους καρναβαλιστές πριν τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής.

35.000 καρναβαλιστές

Η μεγάλη μέρα, με τη Μεγάλη Παρέλαση, είναι η Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, με αφετηρία την οδό Κορίνθου.

«Τριάντα δυο άρματα θα συμμετέχουν – τα 7 του Δήμου Πατρέων και 25 των πληρωμάτων- και 150 γκρουπ καρναβαλικά πληρώματα» ενημερώνει το «ΕτΚ» ο κ. Χρυσοβιτσάνος προσθέτοντας ότι στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής συμμετέχουν τουλάχιστον 35.000 καρναβαλιστές.

Σ’ ότι αφορά, το τετραήμερο Τυρινή Παρασκευή – Καθαρά Δευτέρα, την πόλη της Πάτρας επισκέπτονται, όπως είπε στο «ΕτΚ» ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων Νίκος Χρυσοβιτσάνος, τουλάχιστον 80.000 – 100.000 επισκέπτες.

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ, από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, χοροί όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητα της, τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ. Στα χρόνια του μεσοπολέμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει), τους απογευματινούς τότε χορούς, γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ξεκινούν την Παρασκευή 1 Μαρτίου, με το 1ο Μπουρμπούλι, στις 21.00, στο Royal Theatre, το 2ο Μπουρμπούλι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, το 3ο στις 6/3, και το 4ο και τελευταίο το Σάββατο 9/3.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία Οδό, διανύοντας συνολικά 216 χλμ. Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία Οδό για Ιωάννινα, στη συνέχεια την Ιονία Οδό, περνάτε και τη γέφυρα Αντιρρίου – Ρίου, διανύοντας συνολικά περίπου 460 χλμ.

Tips

-Τελετή Λήξης: Το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου με τη συνοδεία φαντασμαγορικού σόου με βεγγαλικά γίνεται την Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μόλο του Αγ. Νικολάου.

-Καθαρά Δευτέρα: Την Καθαρά Δευτέρα, θα έχει κούλουμα στην Αγυιά, στο Νότιο Πάρκο, ενώ το βράδυ στις 19.00, στο Royal Theatre θα γίνει η απονομή των βραβείων των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού.

-Πάτρα: Η τρίτη μεγαλύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Ελλάδας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με 165.000 περίπου μόνιμο πληθυσμό, είναι η πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, λόγω του λιμανιού της, διεθνές εμπορικό κέντρο και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρώπη.

-Αξιοθέατα: Ναός του Αγίου Ανδρέα (πολιούχος της Πάτρας), αρχαιολογικό μουσείο (τηλ. 2610 420645), Κάστρο Πάτρας (τηλ. 2610 623390), Ρωμαϊκό ωδείο, θέατρο Απόλλων από το 1872 στην πλατεία Γεωργίου Α’ (μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου), τα Εγγλέζικα στην παραλία (αρχοντικά νεοκλασικά κτίρια), γέφυρα Ρίου – Αντίρριου (η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, μήκους 2.252 μ.), οινοποιία Achaia Clauss (8 χλμ.) κ.ά.

ΠάτραΑπόκριες