Travel | 26.12.2022 07:30

Τα διάσημα καμπαρέ του Παρισιού

Θάνος Παπαδημητρίου

Μπορεί να θεωρούνται ως τουριστική ατραξιόν, ωστόσο τα καμπαρέ στο Παρίσι είναι μέρος της γαλλικής κουλτούρας και του γαλλικού τρόπου διασκέδασης παρουσιάζοντας θεάματα πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά και παραγωγές υψηλού κόστους. Ο Θάνος Παπαδημητρίου και το Travel Guide μας εισάγουν με την κάμερα της εκπομπής στο εσωτερικό των τριών σπουδαιότερων καμπαρέ της πόλης.

Lido de Paris

Αν όλοι οι δρόμοι στο Παρίσι περνούν από τη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, είναι βέβαιο πως σταματούν στο LIDO που ανήκει στη dream team των κορυφαίων καμπαρέ του κόσμου και για πολλούς θεωρείται σήμερα η πιο κλασική συνταγή παριζιάνικης εμπειρίας. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1946, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η μετακόμισή του στα Ηλύσια Πεδία του έδωσε ακόμη πιο φαντασμαγορικό χαρακτήρα σε ένα καλαίσθητο θέατρο και με μία τεράστια σκηνή που φιλοξενεί εκτός των άλλων και ένα σιντριβάνι. 60 χορευτές, 600 κοστούμια και 23 διαφορετικά shows με μπαλέτα και ακροβατικά δημιουργούν μία μαγική ατμόσφαιρα που απογειώνει τη γυναικεία ομορφιά. Στο Lido de Paris συμμετέχουν και άντρες χορευτές.

Crazy Horse

Περισσότερο τολμηρό από τα υπόλοιπα κλασικά καμπαρέ του Παρισού, το Crazy Horse φημίζεται για τις ιδιαίτερα επαγγελματικές και ταυτόχρονα σέξι παραγωγές του που αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από τα ελεγχόμενα με υπολογιστή φωτιστικά του που το κάνουν άκρως ξεχωριστό από οποιοδήποτε άλλο καμπαρέ, καθώς το φως «ντύνει» και «γδύνει» τα κορμιά των χορευτριών. Οι χορεύτριες του Crazy Horse θεωρούνται οι πιο καλλίγραμμες και μοιάζουν σε σωματοδομή μεταξύ τους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι καθηλωτικό. Λόγω του μεγέθους του θεάτρου, ο θεατής νιώθει έντονα τις δονήσεις στα δεκάδες ακροβατικά και χορευτικά που εκτυλίσσονται σε απόσταση βολής από τα μάτια του. Στο Crazy Horse υπάρχει και ελληνική παρουσία μια και ο κονφερασιέ που υποδέχεται το κοινό και στο ενδιάμεσο των χορευτικών τραγουδάει και αλληλοεπιδρά με τους θεατές είναι Έλληνας με καταγωγή από την Κρήτη. Από το 1951 που άνοιξε έχουν επισκεφτεί το Crazy Horse πολύ δημοφιλείς προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Madonna, η Celine Dion και τόσοι άλλοι, όπως και πολλοί Έλληνες celebrities. Η Beyonce και ο Prince έχουν γυρίσει video clip στο Crazy Horse.

Moulin Rouge

Είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο καμπαρέ του κόσμου και συνώνυμο της παριζιάνικης γοητείας και πολυτέλειας. Είναι η πιο διάσημη αίθουσα χορού της Μπελ Επόκ που από το 1889 προσέλκυε τους καλλιτέχνες της Μονμάρτης και από τότε μέχρι και σήμερα οι μεγαλειώδεις και πολυδάπανες παραστάσεις του με εντυπωσιακά κοστούμια, φτερά και παγιέτες θαμπώνουν τους θεατές. Εδώ πρωτοχορεύτηκε ο εθνικός χορός της Γαλλίας, το θρυλικό καν-καν. Πολλά καμπαρέ προσπάθησαν να το αντιγράψουν, ωστόσο το Moulin Rouge παραμένει διαχρονικά το δημοφιλέστερο, γιατί δεν επαναπαύτηκε ποτέ στη φήμη του και ο κόκκινος ανεμόμυλος της εξωτερικής του όψης θεωρείται πλέον ένα από τα σύμβολα του Παρισιού πολλαπλώς φωνογραφημένο από τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χορεύτριες του Moulin Rouge έχουν απαθανατιστεί στον καμβά πολλών καλλιτεχνών, όπως του ζωγράφου του 19ου αιώνα Τουλούζ-Λοτρέκ τα πορτρέτα του οποίου εκτίθενται στο μουσείο Ορσέ.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΘΑΝΟ

Instagram thanospapadimitriou..official
Facebook thanospapadimitriou