Travel|23.02.2023 07:30

Σκυριανό καρναβάλι: Μάθημα ανθρωπογεωγραφίας

Newsroom

Οι αντιθέσεις στη Σκύρο δεν είναι τουριστικά στιγμιότυπα αλλά  τρόπος ζωής. Σ' αυτό το νησί με τις άπειρες ομορφιές έρχονται και οι απόκριες με τη Διονυσιακή τους ατμόσφαιρα προκαλώντας χαρά σε ντόπιους και επισκέπτες. Τις Κυριακές της αποκριάς, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή (της Τυροφάγου), ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού οι Γέροι και οι Κορέλες (κουρέλα, κουρέλι από το λατινικό coriellym), αναβιώνοντας ένα παλιό σκυριανό έθιμο που τρέχουν να το δουν από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Η φορεσιά του «Γέρου», που τη φορούν τα παλικάρια, είναι η πιο εντυπωσιακή. Μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα στο πρόσωπο και ζωσμένη με 30 ή 40 κουδούνια προβάτων. Ας ακολουθήσουμε τον Στέφανο Χρόνη σε ένα μάθημα ανθρωπογεωγραφίας στο νησί.

Αν πας για τις Απόκριες στη Σκύρο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα περιήγησης στο νησί αλλά όλα συμβαίνουν στη Χώρα κι έτσι ο χρόνος αφιερώνεται συνήθως στα δρώμενα.  Κατεβαίνοντας προτείνω την ωραιότερη διαδρομή του νησιού για περπάτημα 3 χλμ περίπου.

Από τη Χώρα και το καφενείο «Μακεδονία» κατεβαίνουμε παραλιακά έχοντας στη πλάτη μας το κάστρο. Βρισκόμαστε στη παραλία Μαγαζιά και περνάμε από το καφενείο «Κορφάρι». Περνάμε το Μώλο, χαιρετάμε το γλάρο πάνω στα ερείπια ενός Μύλου, συνεχίζουμε στη παραλία Πουριά, ανάβουμε κεράκι στον Άγ Νικόλαο μέσα στο τετράγωνο βράχο και καταλήγουμε στον Μύλο και τα αρχαία λατομία πωρόλιθου.

Φωτογραφίες: Στέφανος Χρόνης/www.carnetdevoyage.gr

Διαβάστε περισσότερα στο www.carnetdevoyage.gr

ΑπόκριεςΣκύροςκαρναβάλιειδήσεις τώρα