Travel | 06.07.2023 07:32

Ανταγωνιστικές τιμές για ονειρεμένο καλοκαίρι: To πέτρινο στολίδι της Λακωνικής Μάνης που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Newsroom

Σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη, ακριβώς στην είσοδο της Λακωνικής ή Μέσα Μάνης, βρίσκεται η πατρίδα των ξακουστών Μαυρομιχαλαίων: η Αρεόπολη. Ανάμεσα στους όρμους Λιμενίου και Διρού, η Αρεόπολη αποτελούσε ανέκαθεν εμπορικό αλλά και διοικητικό κέντρο της Μάνης, ενώ έως το 1836 η ονομασία της ήταν Τσίμοβα.

Η αρχιτεκτονική της Αρεόπολης ακολουθεί την τυπική αρχιτεκτονική της Μάνης, αφού κυριαρχούν τα πετρόχτιστα σπίτια και κτίρια, ενώ τα σοκάκια είναι λιθόστρωτα. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι Πύργοι-σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής.

Η Αρεόπολη, είναι μια περιοχή με κυριολεκτικά μακράιωνη ιστορία. Αποτελεί έναν από τους προορισμούς της χώρας που έχει επιτύχει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση από και την άνεση, αφού διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, πλην όμως μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη σειρά ανέσεων και επιλογών.

 

Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί επισκέπτες επιλέγουν την Αρεόπολη ως «ορμητήριο» ώστε να είναι κοντά σε άλλα χωριά της Μάνης, κάθε άλλο παρά τυχαίο πρέπει να θεωρείται. Η Αρεόπολη προτιμάται λόγω της θέσης της, αφού βρίσκεται κοντά στο Οίτυλο, το Λιμένι, τον Γερολιμένα αλλά και σε άλλα γνωστά και πολύ αγαπημένα μέρη της περιοχής.

Επιλογές διαμονής και βόλτες στα μαγαζάκια

Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, όπως είναι λογικό, δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στην πλατεία Αθανάτων, όπως ονομάζεται, κάθε Σάββατο λαμβάνει χώρα μία μικρή γιορτή καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί στήνουν τους πάγκους τους και πουλούν τοπικά προϊόντα. Για την διαμονή του ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές ανάμεσα σε ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες.

 

Ουσιαστικά, από το σημείο εκείνο ξεκινάει η όμορφη βόλτα. Ένας μακρύς, λιθόστρωτος δρόμος με κάθε λογής μαγαζιά δεξιά και αριστερά σας, κάνει τη βόλτα ιδανική, αφού οι επιλογές φαγητού, ποτού ή καφέ εάν πάτε πιο νωρίς είναι πραγματικά πολλές. Ο δρόμος από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφικό σοκάκι στις άκρες του οποίου εξακολουθούν να υπάρχουν μαγαζιά, ενώ καταλήγει σε μια μικρή πλατεία στο κέντρο της οποίας υπάρχει μια ευδιάκριτη τρύπα και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω πού οφείλεται.

Ιστορική σημασία της Αρεόπολης

Η Αρεόπολη αποτελεί έναν τόπο με τεράστια ιστορία, καθώς το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, στις 17 Μαρτίου 1821 του 1821 στην τότε Τσίμοβα, αποφασίστηκε η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη. Η προφορική παράδοση λέει πως οι πρόκριτοι της περιοχής εισηγήθηκαν στον ηγέτη τους, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας.

 

Μάλιστα στη μέση της μικρής πλατείας της Αρεόπολης, στο τέλος του δρόμου υπάρχει μια τρύπα. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί υψώθηκε για πρώτη φορά η γνωστή σε όλους μας σημαία με τον σταυρό και την επιγραφή «Ελευθερία ή Θάνατος».

Μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ιστορία έγινε και προϊόν μυθοπλασίας στη θρυλική πλέον ταινία «Παπαφλέσσας» που δείχνει ακόμα και τον Κολοκοτρώνη να βρίσκεται στη Μάνη, λίγο πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Αφήνοντας στην άκρη την ιστορική της σημασία, πάντως, η Αρεόπολη είναι τόπος τεράστιας ομορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος, στον οποίο -αξίζει να σημειωθεί- πως οι τιμές είναι φέτος άκρως ανταγωνιστικές τόσο στο κομμάτι της διαμονής όσο και σε αυτό του φαγητού και της νυχτερινής διασκέδασης.

Εξάλλου, είναι δυνατόν περιοχή της Μάνης να μην σε κάνει να την ερωτευτείς με την πρώτη ματιά;