Η Λίμνη των Δακρύων είναι μία υπέροχη τοποθεσία που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές
NewsroomΠριν από πολλά πολλά χρόνια, υπήρξε ένας βοσκός, ο Παύλος (Pavle), που βοσκούσε τα πρόβατά του σε μια ήρεμη περιοχή της Βόρειας Σερβίας. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε ένα ξεχωριστό αρνί με προβιά από χρυσό. Όταν λοιπόν το αρνί εξαφανίστηκε, ο απαρηγόρητος Παύλος έκλαψε τόσο πολύ που τα δάκρυά του πλημμύρισαν το βοσκότοπο και δημιούργησαν μια διαφορετική, «αλμυρή» λίμνη. Η λίμνη έκτοτε ονομάστηκε Paligo Palus στα λατινικά, Palics στα ουγγρικά.
Βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Σουμπότιτσα και περιβάλλεται από έναν εξαίρετο οικισμό – φυσικό προστατευόμενο πάρκο, που φέρει την ίδια ονομασία, σύμφωνα με το travelinspiration.gr. Η συνολική έκταση της περιοχής φτάνει τα 7,25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τα 3,8 από αυτά να ανήκουν αποκλειστικά στην υπέροχη, αλμυρή λίμνη που το μέσω βάθος της είναι περίπου 2 μέτρα.
Η αλήθεια βέβαια για την προέλευση του άλατος εντός της λίμνης είναι πως η λίμνη είτε είναι απομεινάρι των πρώην ποταμών που ξεχύθηκαν πάνω από τη λεκάνη της Παννονίας πριν από 600.000 χρόνια, είτε προήλθαν έπειτα από την αποστράγγιση της θάλασσας από το Πρώιμο Ολόκαινο, περίπου 10.000 χρόνια πριν.
Όποια βέβαια και αν είναι η αλήθεια, η λίμνη Πάλιτς, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Σερβίας, μαζί με τις εξαίρετες εγκαταστάσεις της περιοχής είναι το ιδανικό μέρος για ηρεμία, ξεκούραση και χαλάρωση στη φύση.
Το πρώτο μικρό πάρκο κατά μήκος της λίμνης φυτεύτηκε το 1841–1842, ενώ το έτος 1845 χτίστηκε το πρώτο λουτρό σπα με ξύλινα λουτρά καθώς και ένα πανδοχείο. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα όταν έγινε η πρώτη χημική ανάλυση, η λάσπη της λίμνης έγινε spa αφού θεωρήθηκε θεραπευτική και το νερό της χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ανθρακικού νερού. Τα θερμά λουτρά που κατασκευάστηκαν το 1852–1854 ήταν απόρροια όλων των παραπάνω. Έκτοτε, χτίστηκαν περιμετρικά της λίμνης υπέροχες κατασκευές όπως το και άλλα, τα οποία κηρύχθηκαν πολιτιστικά μνημεία.
Και μιας και την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν σε άνδρες και γυναίκες να κάνουν μπάνιο μαζί, σχηματίστηκε η Muski Strand (Αρσενική παραλία) στα ανατολικά και η Zenski Strand (Γυναικεία παραλία) στα δυτικά. Στη μέση των δύο αυτών παραλιών βρίσκεται το μικρό ακρωτήριο με την υπέροχη ονομασία Ljubavni Rt, δηλαδή το Ακρωτήριο της Αγάπης.
Η σημερινή εμφάνιση ωστόσο τόσο της πόλης όσο και του σπα της λίμνης σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1910 από τους αρχιτέκτονες Marcell Komor [hu] και Dezso Jakab σε ουγγρικό στυλ Secession.
Στις μέρες μας, οι εξαίρετες εγκαταστάσεις των spa και τα πανέμορφα resorts υψηλής κατηγορίας με τις προσιτές τιμές, αποτελούν τον κύριο λόγο επίσκεψης στην περιοχή. Εξαιρετικά εστιατόρια και καφέ, χώροι αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ζωολογικός κήπος, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια και πανέμορφα διατηρητέα κτήρια βρίσκονται εκεί και πλαισιώνουν την ήδη υπέροχη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης στο Πάλιτς.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτήρια του Πάλιτς είναι ο πύργος της κουκουβάγιας. Πρόκειται για έναν τετραώροφο πύργο – βίλα Ελβετού λάτρη των σπορ, με σκοπό την φιλοξενία αθλητών, τη στιγμή που περιμετρικά της λίμνης, στις 26 Αυγούστου 1880 πραγματοποιήθηκαν οι «πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες». Μάλιστα οι αγώνες οργανώθηκαν από τον Lajos Vermes, σχολικό φίλο και συγκάτοικο του Pierre de Coubertin, ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπισμού και περιλάμβαναν ξιφασκία, τρέξιμο, ρίψη πέτρας, πάλη και ποδήλατο γύρω από τη λίμνη, που έγινε παραδοσιακό γεγονός.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ