Travel|08.09.2024 06:45

Καρχαρίες, φάλαινες και η πανάρχαια τέχνη κατασκευής παραδοσιακών σκαφών: Μία ματιά στη θαλάσσια ιστορία του Κατάρ

Newsroom

Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολίτες και κάτοικοι του κόσμου συνηθίζουν να αναχωρούν για περιοχές με πιο δροσερά κλίματα. Όσοι, όμως, μένουν πίσω, γνωρίζουν ότι, ο καλύτερος τρόπος να δροσιστούν είναι μία βουτιά. Στο Κατάρ, η ομάδα Qatar 365 του Euronews έκανε ακριβώς αυτό.

Ο Αντέλ Χαλίμ της ομάδας, καταρχάς, επισκέφθηκε το Meryal, το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο της χώρας, και ανακάλυψε ότι, οι εγκαταστάσεις, σχεδιάστηκαν για να τιμήσουν τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ. Το πάρκο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στη χώρα, για τις συναρπαστικές διαδρομές και τη μοναδική ιδέα πίσω από την κατασκευή του. Στο Meryal υπάρχουν σκοπίμως σκουριασμένες κατασκευές, ιδιόρρυθμοι περίπατοι με περίεργα ονόματα, αλλά και ο «Oily», η μασκότ του water park. Όλα σηματοδοτούν το σημείο καμπής στην οικονομική ιστορία του Κατάρ.

Στα πιο ήρεμα «νερά» του Τμήματος Θαλάσσιας Άγριας Ζωής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Κατάρ, μπορεί κανεις να ανακαλύψει την εξαιρετική θαλάσσια ζωή του εμιράτου. Με γνώμονα το πάθος του για τη φύση, ο επικεφαλής του τμήματος, Γιασίμ Λάρι, εξηγεί στο Euronews πως, αποστολή της ζωής του, είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας του Κατάρ. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει ότι, είδη όπως οι φαλαινοκαρχαρίες ή οι χελώνες και τα μαγγρόνια, θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν στις θάλασσες του Κατάρ για τις επόμενες δεκαετίες.

Πανάρχαια ναυπηγική τέχνη

Τέλος, στο αφιέρωμα, παρουσιάστηκε αποκλειστικά και ο τρόπος κατασκευής των παραδοσιακών σκαφών dhow. Οι βάρκες αποτελούν κεντρικό κομμάτι της ναυτικής ιστορίας του Κατάρ. Μέσω αυτών των ξύλινων σκαφών το Κατάρ ανακάλυψε την πλούσια κληρονομιά του και τις προσοδοφόρες εμπορικές διαδρομές του. Στο μέσο μίλησε ο Αχμέντ που σχεδιάζει dhows εδώ και 30 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου έχει καταφέρει να ενσωματώσει τη χρήση σύγχρονων εργαλείων για την κατασκευή των σκαφών dhow με την παραδοσιακή μορφή. Ο ίδιος προσθαεί να διασώσει τις αρχαίες αυτές μεθόδους σε χειρόγραφα και σχέδια, ώστε οι νεότεροι κατασκευαστές να μπορούν να μάθουν τη δεξιότητα και να τη μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

θάλασσαΚατάρειδήσεις τώρα