Travel | 26.04.2019 15:28

Αποδράσεις για την Πρωτομαγιά: Μαγιάτικα στεφάνια και πανηγύρια

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΑΙΓΙΝΑ

ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΑΜΑΞΑ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ από τη Αθήνα, η Αίγινα, στολίδι του Αργοσαρωνικού, είναι πανέμορφη, αυτήν την εποχή. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά και αποτελεί αγαπημένο τόπο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και λογοτεχνών. Απολαύστε τη βόλτα σας με τα άλογα και τις άμαξες – άλλωστε είναι χαρακτηριστική η εικόνα στην πόλη με τα μόνιππα αμαξάκια. Η πόλη της Αίγινας, στη δυτική πλευρά του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στη δε είσοδο του λιμανιού θα σας καλωσορίσει ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου.

Τριγυρνώντας στην πόλη, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, Μητρόπολη της Αίγινας, όπου στην αυλή της είναι το Εϋνάρδειον Διδασκαλείο. Στον Πύργο του Μαρκέλλου -ενετικός πύργος - παρατηρητήριο του 17ου αιώνα, στεγάζεται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του δήμου της Αίγινας. Είναι και το Καποδιστριακό Κυβερνείο, διώροφο πετρόκτιστο κτίριο, ενώ αξίζουν της προσοχής σας τα σπίτια του Ζωγράφου, του Πέππα, του Λυμπερόπουλου. Βορειότερα υπάρχει το Αρχοντικό του Λογιστατίδη και η πρώτη Μητρόπολη της Πόλης.

Πολύ κοντά στο λιμάνι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, όπως είναι γνωστός από την μοναδική κολώνα, απομεινάρι του Ναού του Απόλλωνα Δελφινίου, δωρικού ρυθμού, που δέσποζε στον λόφο. Ο λόφος της Κολώνας ήταν η Ακρόπολη και το θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας πόλης.

Κάντε τις πρώτες σας βουτιές στις πανέμορφες παραλίες του νησιού, και εάν είστε την ημέρα της Λαμπρής, ανήμερα, σ’ όποια γειτονιά, ή εξοχή, αν βγείτε να περπατήσετε, θα δείτε σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια να ψήνουν στις αυλές. Το βράδυ της Λαμπρής αναβιώνουν δυο έθιμα: το κάψιμο του Ιούδα, στο ορεινό χωριό Ανιτσαίο, και ο χορός της Λαμπρής, αφιερωμένος στη λατρεία των νιάτων και του έρωτα, αναβιώνει στη μεσαιωνική Παλαιοχώρα. Φεύγοντας από το νησί, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τα περίφημα Αιγινήτικα φυστίκια.

ΤΡΙΚΕΡΙ

Παραδοσιακός οικισμός στο Νότιο Πήλιο

Εχει νησιώτικο χαρακτήρα, είναι γραφικός, παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στην κορυφή του νοτιότερου άκρου του Πηλίου, σε απόσταση αναπνοής από την Εύβοια, στην είσοδο του Παγασητικού Κόλπου.

Το Τρίκερι με τους 1000 περίπου μόνιμους κατοίκους του, γιορτάζει, τόσο την Πρωτομαγιά, όσο και την Παρασκευή της Διακαινισίμου (3 Μαΐου), όπου «είναι η πιο χαρούμενη ημέρα για το Τρίκερι» όπως χαρακτηριστικά λέει στο «ΕτΚ» η πρόεδρος της Κοινότητας, Αργυρώ Γαλατσάνου.

Την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια ντυμένα με την καθημερινή φορεσιά (σ.σ. από την επίσημη διαφέρει στην ποιότητα του υφάσματος και στο κέντημα) πηγαίνουν στη θέση «Χανή» και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, θα χορέψουν, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια. Θα επιστρέψουν στην πλατεία του χωριού, όπου θα ακολουθήσει γλέντι.

Την Παρασκευή της Διακαινισίμου, όλοι οι κάτοικοι, πηγαίνουν στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, για τον εκκλησιασμό. Το απόγευμα, γύρω στις 4, οι κοπέλες της ιστορικής έδρας του δήμου Νότιου Πηλίου, φορούν την επίσημη Τρικεριώτικη φορεσιά τους, μεταξωτή με χρυσοκέντητα πουκάμισα, όπου στην κεντρική πλατεία 25ης Μαρτίου, χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. «Είναι αυθεντικές οι στολές, πηγαίνουν από γενιά σε γενιά, και κάθε κοπέλα στο Τρίκερι, έχει την Τρικεριώτικη φορεσιά» εξηγεί στο «ΕτΚ» η κα. Γαλατσάνου.

Σ’ ότι αφορά το Τρίκερι και τη γύρω περιοχή, έχει εξαιρετική παράδοση στη ναυτοσύνη, αφού οι κάτοικοι από παλιά, ασχολούνται με τη θάλασσα. Ο δρόμος που συνδέει το Βόλο με το Τρίκερι (81 χλμ.), έγινε τα τελευταία 25-30 χρόνια, και για αυτό ο οικισμός έχει νησιώτικο χαρακτήρα. Στη μητρόπολη της Αγίας Τριάδας, εκτός από το εξαιρετικό τέμπλο, θα δείτε και το θρόνο του Ναπολέοντα.

Επίνειο του Τρικερίου είναι η Αγία Κυριακή (5 χλμ.) με ταβερνούλες μπροστά στη θάλασσα για φρέσκο ψάρι, λιαστό χταπόδι και άλλους θαλασσινούς μεζέδες, όπου εκεί λειτουργεί και Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο (επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης με την πρόεδρο της Κοινότητας 6978 713300).

Από τον Αλογόπορο, με θαλάσσιο ταξί θα περάσετε στο Νησί – το Παλιό Τρίκερι-, με τη μονή της Ευαγγελίστριας, λίγα ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα, ενώ θα πάτε και στις γραφικές Κόττες με ταβερνάκια μπροστά στο λιμανάκι.

ΝΑΟΥΣΑ

Δεν θα σας λείψει η παραλία!

Η ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ της Νάουσας, η οποία μπορεί να μην έχει παραλίες – sorry… no beaches, είναι άλλωστε το νέο της brand- ωστόσο έχει τέχνη, έχει πληθώρα φυσικών ομορφιών, και, αν μη τι άλλο, υπόσχεται χαλάρωση!

Ενας τόπος, ιδανικός για όλους όσοι αγαπούν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών, που αγαπούν το κρασί και κατ’ επέκταση τον οινοτουρισμό, αφού η Νάουσα έχει τουλάχιστον 20 οινοποιεία, τα περισσότερα επισκέψιμα. Μεθυστικές διαδρομές με το μοναδικό Ξινόμαυρο Νάουσας,  και τον αμπελώνα της να είναι κατοχυρωμένος ως Αμπελουργική Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης. Διαδρομές στη φύση, στο πράσινο, στο άλσος του Αγίου Νικολάου με τα πλατάνια, τα ξύλινα γεφύρια, τις λίμνες και το ποτάμι.  

Στην πόλη της Νάουσας περιηγηθείτε στη γειτονιά Αλώνια με τα γραφικά δρομάκια και τα σπίτια με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Θα πάτε και στον Χώρο θυσίας με το άγαλμα της γυναίκας να κρατάει στα χέρια της το παιδί της – εκεί όπου βρήκαν ένδοξο και ηρωικό θάνατο οι γυναίκες και τα παιδιά της Νάουσας για την ελευθερία και ανεξαρτησία του Ελληνικού Εθνους, στις 22 Απριλίου 1822-.

Είναι και η Σχολή του Αριστοτέλη (στη θέση Ισβόρια, 2,5 χλμ. από την πόλη), εκεί όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στο γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο.

ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Επετειακοί αγώνες γκολφ

ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, το ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, μετά το Νέο Μαρμαρά (123 χλμ. από Θεσσαλονίκη), πραγματοποιείται φέτος το επετειακό 10ο διεθνές τουρνουά γκολφ Porto Carras Pro Am & Open, 1 – 5 Μαΐου, σε συνεργασία με το PGA Greece, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

«Για 10η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται το τουρνουά γκολφ Porto Carras Pro Am, στο διεθνών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ 18 οπών του resort, με τη συμμετοχή 30 ομάδων (120 παίκτες από 13 χώρες)» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο διευθυντής του γκολφ Γιώργος Χασάπης, προσθέτοντας ότι ο αγώνας αποτελεί θεσμό στη συνείδηση των απανταχού γκολφέρ, ανεβάζοντας κάθε χρόνo το επίπεδο του.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν Πέμπτη 2 – Σάββατο 4 Μαΐου και το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν οι απονομές με τις βραβεύσεις των νικητών και τα χρηματικά έπαθλα. Την Κυριακή 5 Μαΐου, το ενδιαφέρον του κοινού και της διοργάνωσης θα τραβήξει το 1ο Porto Carras Foot Golf με τη συμμετοχή διάσημων βετεράνων Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών και αθλητών.

Η περιοχή της Σιθωνίας, που ‘αγκαλιάζεται’ από τα πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, προτείνεται για διαδρομές, είτε πεζοπορικές, ποδηλατικές, είτε με το όχημά σας, καταλήγοντας σε πανέμορφες παραλίες, σε οικισμούς και χωριά της δεύτερης χερσονήσου, που θα τα αγαπήσετε.

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στις ταβέρνες πλάι στη θάλασσα, βόλτες στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα με την πανοραμική θέα στον Τορωναίο κόλπο, επίσκεψη στο οινοποιείο του Πόρτο Καρράς και γευσιγνωσία οίνων, χαλάρωση στα λιμανάκια της περιοχής είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που θα απολαύσετε!

ΚΥΘΝΟΣ

Η κούνια της λαμπρής

ΣΤΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ, της απλότητας και της φιλοξενίας, με τα παραδοσιακά χωριά, τους οικισμούς και τα μοναστήρια, τις 99 παραλίες, τα μουσεία, τα πανηγύρια, τις παραδόσεις, για τρίτη χρονιά φέτος, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Χώρας Κύθνου «Η κούνια της Λαμπρής».

Φέτος, όπως ενημερώνει το «ΕτΚ» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Κύθνου «Ο Αγιος Ιγνάτιος», Δήμητρα Γιαννακού, θα συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι από Φλώρινα, Σίφνο, Πόντο, Κρήτη, Πάρο, Μυτιλήνη και βεβαίως της Κύθνου, και θα αναβιώσει το «πανηγύρι».

Την Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 20.00, θα βγουν όλοι οι σύλλογοι στην Πιάτσα και στη συνέχεια, στις 21.00, στον Ανεμόμυλο, θα γίνει η παρουσίαση των φετινών χορευτικών.

Την επομένη, Παρασκευή 3 Μαΐου, η μέρα είναι αφιερωμένη στο «πανηγύρι». Στις 5 το απόγευμα, θα ξεκινήσουν από την Πιάτσα της Χώρας για την Παναγία του Νικούς, θα γίνει εσπερινός, αρτοκλασία, θα μοιραστεί ζουμί και στη συνέχεια, η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακά όργανα, τραγούδια και χορούς.

Το Σάββατο 4 Μαΐου, στις 17.00, στην Πιάτσα, θα αναβιώσει το έθιμο «η κούνια της λαμπρής» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Κύθνου, ενώ στις 18.00, στην πλατεία Ανεμόμυλου, θα γίνουν οι παρουσιάσεις και από τους υπόλοιπους πολιτιστικούς συλλόγους.

Τη δε παραμονή Πρωτομαγιάς, οι νέοι μαζεύουν τη νύχτα λουλούδια και τα κρεμούν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν το σκοπό του Μάη: «…ήρχεν ο Μάης μάτια μου, ήρχε το καλοκαίρι, ήρχε ο καιρός πουλάκι που θα γεννούμε ταίρι…». Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, με τη συνοδεία των βιολιών, περνούν από τα σπίτια της Χώρας, τραγουδώντας και γλεντώντας, αλλά κυρίως από τα σπίτια που είχαν αφήσει λουλούδια.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Στην ιερή μονή Κηπίνας

ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, στον ορεινό όγκο του νομού Ιωαννίνων, στο δρόμο για Καλαρρύτες θα συναντήσετε την ιερή μονή της Κηπίνας,  γαντζωμένη και φωλιασμένη στα βράχια. Το μοναστήρι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του φαραγγιού του Καλαρρύτικου ποταμού και συγκλονίζει για τον τρόπο κατασκευής του, αλλά και για τον τόπο όπου είναι χτισμένο, μέσα σε μεγάλη σπηλιά ενός κάθετου βράχου.

Η ίδρυση της τοποθετείται το 1349, ενώ, σύμφωνα με το μητροπολίτη Αρτας και ιστοριοδίφη Σεραφείμ Βυζάντιο, είναι ακόμη παλιότερη. Το όνομά της το οφείλει πιθανότατα στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί κάτω απ' αυτήν. Η προσπέλαση για το μοναστήρι γίνεται από ένα μονοπάτι λαξευμένο στο βράχο και από μια μικρή κρεμαστή ξύλινη γέφυρα -τη λυσιά- η οποία τα παλιά χρόνια αφαιρούνταν τη νύχτα με τη σωζόμενη και σήμερα «μανιβέλα».

Η μεγάλη περίοδος ακμής της μονής είναι ο 18ος αιώνας και μάλιστα στα 1760 ο ηγούμενος του μοναστηριού Καλλίνικος, χρηματοδότησε την ανέγερση γέφυρας στον Καλαρρύτικο ποταμό. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγυρίζει δε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Για να επισκεφτείτε τη μονή θα πάρετε τα κλειδιά (σ.σ. τα οποία και θα επιστρέψετε) από το καφενείο «Η αυλή μας» που βρίσκεται 1,4 χλμ. πριν από το μοναστήρι (τηλ. 26590 61186).

Κατά την παραμονή σας στην περιοχή, θα δείτε το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, χτισμένα κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή Στρογγούλα (2.107 μ.) ενώ αξίζει να περπατήσετε το μονοπάτι Συρράκο – Φαράγγι Χρούσια – Καλαρρύτες (ή και αντίστροφα), μήκους 1 χλμ. και 720 μ., διάρκεια πορείας 1 ώρα και 20 λεπτά, μέτριας δυσκολίας.

Πρωτομαγιάταξίδια Ελλάδα