Επίδαυρος: Αρχαίο δράμα και κωμωδία στην Επιδαύρια Γη
NewsroomΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, στα ανατολικά παράλια της Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες κόσμο, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αιτία, το εντυπωσιακό και μοναδικής ακουστικής αρχαίο θέατρο της, που φιλοξενεί το «Φεστιβάλ Επιδαύρου», από τα διασημότερα διεθνώς φεστιβάλ αρχαίου δράματος (σ.σ. το πρόγραμμα για φέτος ξεκινάει 21-22/6 με Οιδίπους).
Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Αργους και της Ευάδνης. Σύμφωνα με τον Ομηρο, ο Επίδαυρος πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα, γιοι του Ασκληπιού. Η Επίδαυρος πήρε μέρος και στους Μηδικούς Πολέμους και υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Η Αρχαία (Παλιά) Επίδαυρος – ιστορική έδρα του Δήμου Επιδαύρου- είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στα ερείπια αρχαίας πολιτείας, ανάμεσα σε δύο φυσικές χερσονήσους. Εύφορη αγροτική περιοχή με πευκόφυτες πλαγιές που βρίσκονται απέναντι από το γραφικό της λιμάνι με το φάρο, τα ψαροκάικα και τις ψαροταβέρνες. Δεξιά του λιμανιού βρίσκεται η χερσόνησος «Νησί» με το περίφημο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου και δυο βήματα απ’ την ακτή της χερσονήσου απλώνεται μια πανέμορφη και ήσυχη παραλία με καταγάλανα νερά.
Επτά χιλιόμετρα απέχει η Νέα Επίδαυρος (Πιάδα η παλιά της ονομασία), βόρεια της Παλιάς Επιδαύρου, η οποία βρίσκεται πάνω στις βραχώδεις πλαγιές του όρους περιτριγυρισμένη από αγριόπευκα, ελιές και αγριολούλουδα. Γραφικό το τοπίο με πλακόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια με ανθισμένες αυλές, και πολυάριθμες εκκλησίες, ταβέρνες και μπαράκια.
Στο κέντρο της πλατείας θα δείτε το Μνημείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης, εκεί όπου στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 έλαβε χώρα η Α’ Εθνοσυνέλευση και ψηφίστηκε το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Σε αυτή τη συνέλευση ορίστηκε το γαλανόλευκο ως χρώμα της σημαίας μας. Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1904, φιλοξενείται έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Α´ Εθνοσυνέλευση», επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 27530 97098).
Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου, στο οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ενισχύθηκε η τείχισή και το 1205 περιήλθε στη κατοχή των Ενετών. Μέσα στο κάστρο και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 11ου αιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» έχει εγκριθεί μελέτη για να ξεκινήσουν εργασίες αναστήλωσης του κάστρου και των εκκλησιών, και αναμένεται η χρηματοδότηση. Στις φυσικές ομορφιές της περιοχής περιλαμβάνεται το φαράγγι του Βόθυλα.
Το αρχαίο θέατρο
Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Η παρακολούθηση των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο συνδυάζει τον κλασικό και διαχρονικό λόγο των αρχαίων ποιητών με την ασύγκριτη ομορφιά του τοπίου και την απαράμιλλη ακουστική του αρχαίου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του Πολύκλειτου.
Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ενα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό, και το κάτω από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.
Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Η πρώτη αναβίωση αρχαίου δράματος στον ιερό χώρο έγινε το 1938, με την παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Από το 1955 οι θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Ελληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Αννα Συνοδινού, η Κατίνα Παξινού, ο Θανάσης Βέγγος κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.
Σ’ ότι αφορά το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, από τις αφιερωματικές επιγραφές, προκύπτει ότι η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε τον 4ο π.Χ. αι., από χορηγίες εξεχόντων αρχόντων και επίλεκτων προσώπων της τοπικής κοινωνίας, εκείνης της εποχής. Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές, που αποτελούν ένα πραγματικό - ζωντανό μουσείο. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και «λαλούν θέατρο».
Οι ανασκαφές της Επιδαύρου έγιναν από τον Παναγή Καββαδία και κράτησαν από το 1881 μέχρι το θάνατό του. Τις ανασκαφές ανέλαβε η Αρχαιολογική Εταιρεία. Σημαντικό ρόλο στην πορεία των ανασκαφών είχε η αφιλοκερδής προσφορά των κατοίκων του Λυγουριού.
Από το 1988, το θέατρο μαζί με ολόκληρο το Ασκληπιείο συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κοντινοί προορισμοί
Εχοντας ως αφετηρία σας την Επίδαυρο, μπορείτε να συνδυάσετε κοντινές ή πιο μακρινές διαδρομές σε δημοφιλείς προορισμούς.
Το Ναύπλιο (38 χλμ.) που ατενίζει τον Αργολικό κόλπο και τα βουνά της Ανατολικής Πελοποννήσου, με το Μπούρτζι -σημείο αναφοράς της πόλης-, την Παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πλατείες, τα μουσεία και τα όμορφα μαγαζιά, το Παλαμήδι με την πανοραμική θέα και την Αρβανιτιά για βουτιές.
Οι Μυκήνες (57 χλμ.), όπου στην κορυφή της ακρόπολης κτίσθηκαν τα ανάκτορα με την αίθουσα του θρόνου στο μέγαρο όπως και η κεντρική Πύλη των Λεόντων, το Θρησκευτικό Κέντρο με τις σημαντικές τοιχογραφίες, μνημειώδεις σκάλες και προπύλαια καθώς και ο Ταφικός Κύκλος Α, με τους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους κ.ά. Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ώρες λειτουργίας 08.00 – 20.00 (τηλ. 27510 76585).
Επίσης, πολύ αξιόλογοι είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι της Μιδέας, της Τίρυνθας και του Αργους.
*
ΣΤΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟ, έδρα του Δήμου Επιδαύρου, (σ.σ. φημίζεται και για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ) ξεχωρίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 14 Ιουνίου. Σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου, στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου, στις 20.00, έχει την 18η Χορωδιακή Συνάντηση, ενώ την Κυριακή 16 Ιουνίου, θα τελεστεί ο Μέγα Εσπερινός, στις 19.15. Θα ακολουθήσει η περιφορά της ιερής εικόνας της Αγίας Τριάδος, στις 20.15. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, με τον Ορθρο και τη θεία λειτουργία στις 07.30, ενώ το βράδυ στις 20.30, στο προαύλιο του ναού, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου των Γ. Σαρρή και Νίκου Καλαματιανού με τίτλο «Το Λυγουριό τον 19ο και 20ο αιώνα».
Info
-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία Οδό προς Κόρινθο, βγαίνετε στον κόμβο Ισθμού, συνεχίζετε στην επαρχιακή οδό με κατεύθυνση προς Επίδαυρο μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Θα διανύσετε 130 χλμ. Από Θεσσαλονίκη υπολογίστε και τα χιλιόμετρα μέχρι Αθήνα (500 χλμ.) ή φτάνετε αεροπορικώς ή με τρένο και στη συνέχεια οδικώς.
-Πού θα μείνετε: Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα θα βρείτε στην Παλιά και στη Νέα Επίδαυρο, στο Λυγουριό, στο Γιαλάσι καθώς και στη γύρω περιοχή ενώ στην Αρχαία και στη Νέα Επίδαυρο και στο Γιαλάσι λειτουργούν και οργανωμένα κάμπινγκ.
Tips
-Ιερό του Ασκληπιού: Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (2,5 χλμ. από Λυγουριό) έγινε το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, εξαιτίας των πολλών και σοβαρών περιπτώσεων που γιατρεύτηκαν εκεί. Σ' αυτό έφταναν από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τη λεκάνη της Μεσογείου άρρωστοι, ικέτες της θείας ευσπλαχνίας. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου. Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ ενιαίο, 6 ευρώ μειωμένο, ώρες λειτουργίας 08.00 – 20.00 (τηλ. 27530 22009).
-Μονές: Παμεγγίστων Ταξιαρχών, χτισμένη κάτω από τον επιβλητικό όγκο του όρους Αραχναίο (Αρνάς για τους ντόπιους), που είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Αργολίδας και Κορινθίας. Κτίσθηκε περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα. Ιερά μονή Καλαμίου κοντά στο γραφικό χωριό Αδάμι, η οποία ιδρύθηκε κατά τα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα. Μονή της Αγνούντος (2 χλμ. από Νέα Επίδαυρο), η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 11ο μ.Χ. αιώνα, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ασκητήριο της Πολεμάρχας (15ος αι.) μεταξύ Νέας και Αρχαίας Επιδαύρου, Μονή Αυγού κοντά στην Τραχειά, χτισμένη μέσα σε βράχο κ.ά.
-Μυκηναϊκή Γέφυρα/Κάστρο Καζάρμας: Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Η γέφυρα χτίστηκε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναΐοι στην περιοχή της Αργολίδας. Εχει μήκος 22 μ., πλάτος 5,6 μ. και ύψος 4 μ. Βρίσκεται στο δρόμο Λυγουριό – Ναύπλιο, στην περιοχή Καζάρμα. Η ακρόπολη της Καζάρμας βρίσκεται στο 15ο χλμ. του δρόμου Ναυπλίου – Επιδαύρου, και κατασκευάσθηκε πιθανότατα από τους Αργείους.
-Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας: Βρίσκεται στο Λυγουριό, είναι ιδιωτικό και περιλαμβάνει πάνω από 6.000 εκθέματα, ορυκτά, απολιθώματα, όστρακα κτλ. Ωρες λειτουργίας 10.00 – 16.00, εκτός Δευτέρας (τηλ. 27530 22587).
-Τραχειά: Σ’ έναν από τους πιο παλιούς οικισμούς της Επιδαύρου, την Τραχειά, στο δρόμο προς τον Πόρο και την Ερμιόνη, θα απολαύσετε ζεστό ζυμωτό ψωμί και παξιμάδια και γευστικά τυριά (κεφαλοτύρι, γραβιέρα, φέτα κτλ.) με ονομασία ποιότητας, που με μεράκι φτιάχνουν οι ντόπιοι παραγωγοί στα μαγαζιά κατά μήκος του δρόμου.
-Παραλίες: Βαγιωνιά με βότσαλο και άμμο, γεμάτη πεύκα, Καλαμάκι στον κόλπο της Αρχαίας Επιδαύρου, Γκλιάτη για ηρεμία, Γιαλάσι (2 χλμ.) μεγάλη παραλία στη νότια πλευρά, Παναγίτσα στην περιοχή Γιαλάσι, η παραλία του οικισμού Σπηλιά, κοντά στην τοποθεσία Καλυμνιός και σε βάθος 2 μέτρων η Βυθισμένη Πολιτεία, όπου σε κάποια σημεία σώζεται και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας, Πολεμάρχα με δυο παραλίες περιτριγυρισμένες από πευκόδασος, Αλιότου στη Νέα Επίδαυρο.
-22η Εκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου: Από τις 12 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, θα διαρκέσει η 22η Εκθεση Αγροτουρισμού, στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, με έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, πλαισιωμένη από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό