Travel | 14.11.2018 12:38

Ντουμπάι: Πολυτέλεια και ουρανοξύστες στην έρημο

Ντέπη Χιωτοπούλου

Tο Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα, στα παράλια του Περσικού κόλπου, συνορεύει με το Αμπου Ντάμπι και τη Σάργια (Sharjah), και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο Ντουμπάι, θα εντυπωσιαστείτε από την πολυτέλεια, την αρχιτεκτονική των κτιρίων, το πάντρεμα του μοντέρνου με το παραδοσιακό, το συνονθύλευμα των ανθρώπων, τους Αραβες με τις λευκές κελεμπίες από τη μια, τους Ινδούς με σάρι, τις ντόπιες με αστραφτερές κελεμπίες, και τους Δυτικούς με τα ακριβά κουστούμια από την άλλη.

Πού αλλού θα βρείτε ξενοδοχείο επτά αστέρων, θα επισκεφθείτε μια σειρά από 200 τεχνητά νησιά στο σχήμα των χωρών του πλανήτη ή θα ανεβείτε στο υψηλότερο κτήριο του κόσμου; Να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, ή σκι στο Ski Dubai -το μεγαλύτερο παγκοσμίως Snow Park 22.500 τετραγωνικών μέτρων-, να παρακολουθήσετε τουρνουά γκολφ, ιπποδρομίες ή αγώνες ταχύπλοων, ή να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας κάνοντας σαφάρι σε αμμόλοφους.

Να μπλεχτείτε στις παραδοσιακές αγορές (σουκ) ή στα πολυτελή εμπορικά κέντρα, να καπνίσετε ναργιλέ, να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις ή μοντέρνα κουζίνα σε εκλεπτυσμένα εστιατόρια.

Αρχιτεκτονική

Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των γερανών παγκοσμίως δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς στο Ντουμπάι. Εντυπωσιακά κτίρια όπως το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου στα 828 μέτρα. Emirates Towers -παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο η σχέση των δύο πύργων αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τους παρατηρείτε-, World Trade Centre, National Bank of Dubai (Εθνική Τράπεζα του Ντουμπάι) ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα κτήρια της πόλης. Μαρίνα του Ντουμπάι με εστιατόρια. Mall of the Emirates με τεράστια γκάμα από καταστήματα γνωστών αλυσίδων και μπουτίκ υψηλής ραπτικής, κινηματογράφους, εστιατόρια –εκεί και το εκπληκτικό Ski Dubai!

Περιοχές και αξιοθέατα

Ο κόλπος του Ντουμπάι αποτελεί ιδανική αφετηρία της περιήγησης, με τα νερά του να διαιρούν την πόλη στα δύο. Η Ντέιρα είναι περιοχή που σφύζει από κίνηση ενώ το Bur Dubai θα το επισκεφθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής, κυρίως την πληθώρα

ιστορικών κτιρίων. Στην Οδό Sheikh Zayed θα σας εντυπωσιάσουν τα κτίρια με την αρχιτεκτονική τους, αλλά και το ύψος τους. Jumeira και Satwa είναι οι πολυτελείς περιοχές του Ντουμπάι ενώ το The Southwest είναι το νέο πρόσωπο του Ντουμπάι που περιλαμβάνει τη Μαρίνα του Ντουμπάι κ.ά.

Σ’ ότι αφορά τα σουκ (παραδοσιακές αγορές) στην Ντέιρα (Deira), μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την αγορά χρυσού (Gold Souk) και την αρχαία σκεπαστή αγορά, αλλά και την αγορά με τα ηλεκτρονικά είδη, την ψαραγορά, την κρεαταγορά, τη λαχαναγορά, καθώς και την αγορά με τα αρώματα και τα μπαχαρικά, και των υφασμάτων στο Bur Dubai. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι συνήθως από τις 9 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

*DUBAI SHOPPING FESTIVAL είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ του Ντουμπάι, προσφέροντας τη δυνατότητα αγορών και ψυχαγωγίας. Αυτό το μοναδικό γεγονός που διαρκεί για έναν μήνα, συνοδεύεται από αποκλειστικές προσφορές, ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, εκδηλώσεις παγκοσμίου επιπέδου, καθώς και δώρα σε μετρητά, αυτοκίνητα και χρυσό. Διεξάγεται επί ένα μήνα, από τις 26 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 26 Ιανουαρίου 2019, και τότε η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το ζενίθ (www.visitdubai.com).

Info

  • Πώς θα πάτε: Από Αθήνα, καθημερινά, με την Emirates, με δυο πτήσεις, με αεροσκάφος Boeing 777, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, που φτάνει – και αναχωρεί- στον Τερματικό Αεροσταθμό 3 με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Το ταξίδι διαρκεί 4,30 ώρες.
  • Διαμονή: Στο Ντουμπάι λειτουργούν ξενοδοχεία πολυτελείας αλλά και πιο οικονομικά. Το Burj Al-Arab, 7 αστέρων, έχει ύψος 320 μέτρα και ορθώνεται πάνω σε ένα τεχνητό νησί λίγο έξω από την ακτογραμμή του Ντουμπάι. Εξωτερικά έχει σχήμα ιστίου ενώ στο εσωτερικό του σας υποδέχεται με σιντριβάνια, ενυδρεία και ένα γαλάζιο αίθριο. Υπάρχουν επιλογές με 5άστερα ξενοδοχεία, αλλά και οικονομικότερα.
  • Εποχή, Νόμισμα, Τοπική ώρα: Η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε το Ντουμπάι είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου περίπου. Το νόμισμα είναι το Ντίρχαμ των ΗΑΕ. 1 δολάριο ΗΠΑ = 3,67 AED (Ντίρχαμ). Η τοπική ώρα είναι GMT + 4 (από την Ελλάδα είναι 1 ώρα μπροστά). Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 220/240 v, και χρησιμοποιούνται πρίζες αγγλικού τύπου.

Tips

  • Παρατηρητήριο Burj Khalifa: Από την προνομιακή θέση στον 124ο όροφο του υψηλότερου κτηρίου παγκοσμίως, θα ζήσετε από κοντά αυτό το σύγχρονο αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό θαύμα. Η επίσκεψη στο παρατηρητήριο At The Top του Burj Khalifa ξεκινά από τον χώρο υποδοχής στο ημι-ισόγειο του εμπορικού κέντρου Dubai Mall (www.atthetop.ae).
  • Τέμενος Jumeirah: Στην παραλία Jumeirah, από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα, πρόκειται για το μοναδικό τέμενος στο Ντουμπάι που επιτρέπεται να επισκεφθούν μη Μουσουλμάνοι. Το Κέντρο Πολιτισμικής Κατανόησης του Σεΐχη Μοχάμεντ (SMCCU) οργανώνει περιηγήσεις στο τέμενος. Ξεναγήσεις Σάββατο - Πέμπτη στις 10:00 π.μ. (www.cultures.ae).
  • Heritage Village και Diving Village: Στο Bur Dubai, οι εκθέσεις στο «χωριό των δυτών μαργαριταριών» (Diving Village) περιγράφουν την ιστορική σημασία της αλιείας μαργαριταριών για το Ντουμπάι, ενώ στο «χωριό της κληρονομιάς» (Heritage Village) θα δείτε παραδοσιακούς αγγειοπλάστες και υφαντές. Ώρες λειτουργίας Σάββατο-Πέμπτη 08:30-22:30, Παρασκευή: 08:00-22:30 (www.dubaitourism.ae).
  • Shindagha: Η κατοικία του Σεΐχη Σαΐντ Αλ Μακτούμ, ηγεμόνα του Ντουμπάι την περίοδο 1912-1958 και παππού του σημερινού ηγέτη της χώρας. Το κτίσμα είναι γνωστό ως Μουσείο Al Shindagha. Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο-Πέμπτη 07:30-21:00, Παρασκευή 15:00-21:30 (www.dubaitourism.ae).
  • Μετακίνηση: Ο καλύτερος τρόπος για να χαρείτε τη πολυσύχναστη αποβάθρα του κόλπου του Ντουμπάι με τα παραδοσιακά πλεούμενα dhow και για να εξερευνήσετε τα σουκ και τα αξιοθέατα είναι να μετακινηθείτε με τα πόδια. Τα ταξί είναι σχετικά φθηνά στο Ντουμπάι, αλλά σε ώρες αιχμής ενδέχεται να μην τα βρίσκετε εύκολα. Επίσης, το μετρό του Ντουμπάι (λειτουργεί από το 2009) διαθέτει συρμούς που κινούνται χωρίς οδηγό, κλιματιζόμενους σταθμούς και ειδικούς χώρους για γυναίκες και παιδιά, καθώς και για επιβάτες Gold Class. Καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης με δύο γραμμές, την κόκκινη και την πράσινη γραμμή. Είναι και το παραδοσιακό θαλάσσιο ταξί (abra).
ταξίδιΝτουμπάιταξίδια κόσμος