Travel | 07.07.2019 14:05

Ταξίδι στο Ρέθυμνο: Βενετσιάνικος αέρας και τσικουδιές (+ pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ Ρέθυμνο, στη βόρεια ακτή της Κρήτης, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, και συνδυάζει άριστα τους ρυθμούς της σύγχρονης πόλης με τις πλατείες, τους κήπους, τα μοντέρνα μαγαζιά, τους δρόμους με την κίνησή τους, με το μεσαιωνικό - αναγεννησιακό χαρακτήρα της Παλιάς της Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παραδοσιακός οικισμός.

Με έντονη τουριστική κίνηση, όλο το χρόνο, το Ρέθυμνο, προσφέρει όλα όσα επιθυμεί ο επισκέπτης για να αποδράσει από την καθημερινότητά του’ παραλίες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» και κολύμπι σε αμμουδιές με πεντακάθαρα νερά, περιήγηση στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και στο ενετικό λιμάνι με τον Φάρο και τα ταβερνάκια, και τα καφέ, επισκέψεις σε μουσεία, πινακοθήκες, εκκλησιές και άλλα σημαντικά μνημεία της περιοχής, πανοραμική θέα από το φρούριο Φορτέτζα, συμμετοχή σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, γαστρονομικές απολαύσεις με κρητική κουζίνα, διασκέδαση και βεβαίως ξεκούραση. 

Μάλιστα, αυτές τις μέρες, μεταξύ άλλων, διεξάγεται για όγδοη συνεχή χρονιά η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, στο κέντρο της πόλης, η οποία διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης. Μια γιορτή, που στόχο έχει την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων, την προβολή τόσο της κρητικής διατροφής όσο και του πολιτισμού του τόπου, και βεβαίως τη διασκέδαση και τις γευσιγνωσίες για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Τρεις πύλες

Ενα μωσαϊκό πολιτισμών το Ρέθυμνο, και δη η Παλιά του πόλη, με επιρροές τόσο από την οθωμανική όσο και από τη βενετική κυριαρχία, του δίνουν μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα. Η Παλιά Πόλη απλώνεται από το λόφο του Παλαιοκάστρου, στον οποίο δεσπόζει η Φορτέτζα έως το ενετικό λιμάνι.

Τρεις ήταν οι είσοδοι για την Παλιά Πόλη, η Πύλη της Αμμου στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στη μέση της παραλιακής, η δεύτερη και σπουδαιότερη η Πύλη Guora ή αλλιώς Μεγάλη Πόρτα, και μια τρίτη πύλη, ωστόσο, δε σώζεται κανένα τμήμα της.

Στις μέρες μας σώζονται πολλά κτίσματα της ενετικής και τουρκικής περιόδου. Τα εντυπωσιακότερα απ' αυτά τα μνημεία βρίσκονται στην Εθνικής Αντιστάσεως, στην οδό Αρκαδίου -αποτελούσε το σημαντικότερο δρόμο των Βενετών- και στη Νικηφόρου Φωκά ή αλλιώς το Μακρύ Στενό, όπως το λένε οι ντόπιοι.

Η Κρήνη Ριμόντι στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη (ή αλλιώς στην πλατεία του Πλάτανου), η οποία χτίστηκε το 1626 από τον Ρέκτορα της πόλης Α. Ριμόντι και ήταν η κύρια πηγή νερού της πόλης (σ.σ. αναβλύζει ακόμα νερό μέσα από τις τρεις κεφαλές λιονταριών), η Λότζια η οποία λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των ευγενών, κατά την οθωμανική κυριαρχία είχε μετατραπεί σε τζαμί, ενώ σήμερα διαθέτει προς πώληση αντίγραφα του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Νερατζέ Τζαμί στην πλατεία Μικρασιατών, αλλοτινή εκκλησία αφιερωμένη στη Σάντα Μαρία του καθολικού τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών, όπου το 1657 μετατράπηκε στο κεντρικό τζαμί της πόλης, και στις μέρες μας φιλοξενεί το Ωδείο του Ρεθύμνου, το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στην αρχή της Αρκαδίου, το οποίο χτίστηκε το 1660 από τον Καρά Μουσά Πασά, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου.

Να προσθέσουμε και τις εκκλησίες της Κυρίας των Αγγέλων (Μικρή Παναγία), των Τεσσάρων Νεομαρτύρων στην ομώνυμη πλατεία, τον Μητροπολιτικό ναό Μεγάλη Παναγία με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1852 κ.ά.

Φάρος και φρούριο

Δυο σημεία είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα στην πόλη του Ρεθύμνου. Το πρώτο, είναι αναμφίβολα, ο φάρος στο παλιό ενετικό λιμάνι με τριγύρω κτήρια κατασκευασμένα από τους Οθωμανούς. Ο δε φάρος χρονολογείται, επίσης, στην οθωμανική περίοδο, ιδρυτής του ήταν ο Μεχμέτ Αλί, κυβερνήτης της Κρήτης από το 1830 έως το 1840.

Το δεύτερο βασικό αξιοθέατο στο Ρέθυμνο είναι το φρούριο της Φορτέτζας, κτισμένο στο λόφο του Παλαιοκάστρου, στο οποίο φτάνει κανείς είτε με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο, ως ένα σημείο. Στο λόφο υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρίθυμνας και το ιερό της Ροκκαίας Αρτέμιδος.
Το φρούριο της Φορτέτζας κατασκευάστηκε μεταξύ 1573-1580 από τους Βενετούς, προκειμένου να προστατεύσει τους κατοίκους από την Τουρκική απειλή. Εχει τρεις πύλες και έξι προμαχώνες. Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανατολικά ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Νικολάου που ήταν οι προστάτες της και αποτελείται από μια μεγάλη στοά που περνάει ανάμεσα στα τείχη.

Κατά την επίσκεψή σας, θα δείτε την κατοικία του Ρέκτορα, τον καθεδρικό ναό, τις πυριτιδαποθήκες, τις δεξαμενές, την αποθήκη πυροβολικού, το θέατρο Ερωφίλη εκεί όπου κάθε καλοκαίρι, φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα αγναντέψετε πανοραμικά και τη θέα!

Σ’ ότι αφορά το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια (σ.σ. το 28ο πραγματοποιήθηκε το 2017), σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν θα πραγματοποιηθεί φέτος ή όχι.

Παραλίες

Δεκαεπτά παραλίες στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης – εκ των οποίων οι 10 στο ομώνυμο Δήμο- βραβευμένες για το 2019 με «Γαλάζια Σημαία», και όχι βεβαίως, μόνο αυτές, σας προ(σ)καλούν για δροσιστικές βουτιές.

Η παραλία του Ρεθύμνου αποτελεί το δυτικό τέρμα του ομώνυμου μεγάλου κόλπου, που εκτείνεται 13 χλμ. στα ανατολικά ως τη Σκαλέτα. Κατά μήκος της ακτής εκτείνεται η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, γεμάτη καφέ, μπαρ, εστιατόρια, μάρκετ κτλ.

Στη βόρεια ακτή της περιοχής, θα βρείτε κυρίως αμμώδεις και οργανωμένες παραλίες που προσφέρουν καταλύματα όπως το Ρέθυμνο, η Επισκοπή, ο Αδελιανός Κάμπος, ο Πηγιανός Κάμπος, το Σφακάκι, η Σκαλέτα, ο Πάνορμος, το Μπαλί.

Στη νότια ακτή θα συναντήσετε μικρές κυρίως παραλίες, όπως η Αγία Γαλήνη και ο Πλακιάς, οργανωμένες, ενώ μεγάλος αριθμός μικρών και απομακρυσμένων κολπίσκων υπόσχονται ξεχωριστή εμπειρία. Μερικές από τις πιο γραφικές παραλίες του Λιβυκού πελάγους είναι ο Κόρακας, η Σούδα, το Δαμνόνι, το Αμμούδι, η λιμνοθάλασσα της Πρέβελης, η Τριόπετρα, ο Αγιος Παύλος και οι παραλίες της Κεραμιανής Γυαλιάς.

*

8Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, και ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου, όπου εκτός από τα τοπικά προϊόντα θα δοθεί διαδραστική παράσταση για παιδιά και στη συνέχεια συναυλία με τον Κώστα Φιωτάκη, με τα έσοδα να διατίθενται αποκλειστικά για το Ειδικό Σχολείο.

Info

-Πώς θα πάτε: Στο Ρέθυμνο θα φτάσετε αεροπορικώς είτε μέσω Ηρακλείου είτε μέσω Χανίων, ή ακτοπλοϊκώς. Από Ηράκλειο θα διανύσετε 80 χλμ. μέχρι τον τελικό σας προορισμό ενώ από τα Χανιά περίπου 70 χλμ. Απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ρέθυμνο υπάρχει κάθε Τρίτη και Σάββατο με Μύκονο, Νάξο, Ιο, Σαντορίνη. Σ’ ότι αφορά τη σύνδεση από/προς Πειραιά με ενδιαμέσους σταθμούς σε Μήλο και Σαντορίνη, αναμένεται να ενταχθεί εντός του Ιουλίου. 

-Διαμονή: Για τη διαμονή σας τόσο μέσα στην πόλη όσο και στη γύρω περιοχή και στα παραθαλάσσια μέρη λειτουργούν ξενοδοχεία, boutique hotels στην Παλιά Πόλη, resorts και beach hotels κατά μήκος της παραλιακής, δωμάτια, στούντιο και μπανγκαλόου για όλα τα πορτοφόλια.

Tips

-Μουσεία: Αρχαιολογικό στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου, ώρες λειτουργίας 10.00 – 18.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 28310 27506), Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην Παλιά Πόλη (τηλ. 28310 52530, www.cca.gr), Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 17ου αιώνα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, πολύ κοντά στο Νερατζέ Τζαμί, ώρες λειτουργίας 10.00 – 15.00, εκτός Κυριακής (τηλ. 28310 23398), Παλαιοντολογικό μουσείο αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στεγάζεται στο τέμενος Μασταμπά (ή Βελί Πασά) με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των 9 τρούλων. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Σάββατο 09.00 – 15.00 (τηλ. 28310 23083).

-Αρχαία: Αρχαία Ελεύθερνα (22 χλμ.) με ευρήματα τα οποία αντιστοιχούν σε τμήμα ενός οικισμού που περιλαμβάνει προϊστορικές, ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές περιόδους. Εκεί και το Αρχαιολογικό μουσείο Ελεύθερνας. Ωρες λειτουργίας 10.00 – 18.00, εκτός Τρίτης, εισιτήριο 4 ευρώ έκαστο για αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, 6 ευρώ ενιαίο (τηλ. 28340 92501), Υστερομινωϊκό νεκροταφείο στους Αρμένους (11 χλμ.) του 13ου-12ου αιώνα π.Χ., με τη νεκρόπολη να είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο σκαλιστών τάφων στην Κρήτη, ωράριο 10.00 – 18.00 εκτός Τρίτης.

-Μονή Αρκαδίου:  Ενα από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης (23 χλμ. από Ρέθυμνο), με την πρώτη γραπτή μαρτυρία να ανάγεται στον 14ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε από τον μοναχό Αρκάδιο. Αναγνωρισμένη από την UNESCO ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας και σύμβολο μαρτυρίας και αντίστασης στους εχθρούς, μεταξύ άλλων, εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της. Στις 8 Νοεμβρίου του 1866, όπου είχαν καταφύγει 600 γυναικόπαιδα και 300 πολεμιστές, η μονή δέχθηκε επίθεση από τον τουρκικό στρατό. Επισκέψιμη καθημερινά 09.00 – 20.00 (τηλ. 28310 83135,6). 

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Απάκι, ελαιόλαδο, τυροκομικά (γραβιέρα, ανθότυρος, τυροζούλι κ.ά.), τσικουδιά, κρασί, ντάκος, καλτσούνια με μυζήθρα και μέλι, σκιουφικτά μακαρόνια, κατσίκι με σταμναγκάθι, κουνέλι στιφάδο, αρνάκι τσιγαριαστό ή αντικριστό, ξινόχονδρος με χοιρινό, ζυγούρι, πιλάφι μαγειρεμένο σε ζωμό από κοτόπουλο και αρνί, κοχλιοί με στάρι, φάβα από κουκιά με κρεμμύδι, αρνί με αμβρωνιές, χορτοπιτάκια, γεύσεις με αβοκάντο, ξεροτήγανα με μέλι, ψητά της ώρας κ.ά.


Κρήτηταξίδια ΕλλάδαΡέθυμνο