Η Νάουσα σερβίρει καφέ με ξινόμαυρο
NewsroomΠρωτοπορεί για άλλη μια φορά η Νάουσα και σερβίρει έναν παλαιωμένο καφέ με…ξινόμαυρο, το ιδιαίτερο κρασί που έχει ταυτιστεί με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Οινοποιοί και επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης και του καφέ, με την συνδρομή του δήμου, διοργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με τίτλο VinEaTopia, και έμφαση στο ξινόμαυρο, στις 13,14 και 15 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, που έχει στολιστεί χριστουγεννιάτικα με το Πάρκο του Χιονιού. Οι επισκέπτες θα γευτούν λιχουδιές με ξινόμαυρο, θα δοκιμάσουν αρκετές ετικέτες και θα απολαύσουν έναν δυνατό και ιδιαίτερα εύγεστο καφέ με ξινόμαυρο. Οι σεφ Κυριάκος Αιμονιώτης και Γιώργος Παλησίδης θα παρουσιάσουν συνταγές με βάση το κρασί της περιοχής, ενώ γνωστοί Dj΄s θα συνοδεύουν τις εκδηλώσεις.
«Το ξινόμαυρο, με το έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, έχει τεράστια ιστορία στην Νάουσα και γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά από μικρά οινοποιεία, αλλά και τον συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ για την ανάδειξή του. Ήρθε η ώρα να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη φήμη και να το εμπλουτίσουμε με μια ακόμη πιο ισχυρή ταυτότητα», δήλωσε στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας.
Ο… δύστροπος χαρακτήρας του ξινόμαυρου του έχει αποδώσει τον χαρακτηρισμό «η ντίβα του Βορρά». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νάουσας και του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ, Γιώργος Φουντούλης, μας εξηγεί το γιατί: «Οπως λέει και το όνομά του, το ξινόμαυρο έχει πολλά οξέα. Στην αρχή η γεύση του είναι λίγο περίεργη, αλλά μετά το πρώτο ποτήρι κι αφού «γανώσει» τον ουρανίσκο, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει να πίνει».
Το ξινόμαυρο είναι έναν ιδιαίτερο κρασί, χάρη στο μικροκλίμα του Βερμίου. Δεν είναι τυχαίο πως παράγεται σε δύο παεριοχές της χώρας, στην Νάουσα και στο Αμύνταιο, δυο περιοχές που είναι τόσο κοντά, αλλά χωρίζονται από τον ορεινό όγκο του Βερμίου. Στη Νάουσα, το Βέρμιο προφυλάσσει τα αμπέλια από τους βόρειους ανέμους, ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από τις ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου, δημιουργώντας ένα εύκρατο, μεσογειακό κλίμα. Οι αμπελώνες είναι σε προνομιούχα θέση, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 150 μέτρα και φτάνει ως τα 350 μέτρα. «Άγρια» όσο είναι νεαρά τα ξινόμαυρα Νάουσας αποκτούν μια μοναδική εκλέπτυνση και πολυπλοκότητα, όσο ο χρόνος περνά από πάνω τους. Το κρασί παλαιώνεται για έναν χρόνο σε δρύινα βαρέλια και το χαρακτηριστικό άρωμα φρούτων γίνεται ακόμη πιο έντονο. Δίπλα στα βατόμουρα και στα δαμάσκηνα, εμφανίζονται η βανίλια και η κανέλλα.
«Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους από την Νάουσα και όλη τη βόρεια Ελλάδα, να έρθουν το τριήμερο αυτό στην πόλη μας, να δοκιμάσουν το κρασί μας, τις λιχουδιές που φτιάξουμε, να χορεέψουν, να διασκεδάσουν. Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο που θα ικανοποιήσει τους πάντες», ανέφερε στο ethnos.gr, ο Μάρκος Μίγκας, εκ μέρους του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Νάουσας, τα μέλη του οποίου έκαναν έναν δυναμικό restart εδώ και λίγο καιρό.
Στη Νάουσα δραστηριοποιούνται σήμερα 22 οινοποιοί και παράγουν περίπου 4.000 τόνους ξινόμαυρου τον χρόνο. Το 50% της παραγωγής είναι του Συνετιαρισμού ΒΑΕΝΙ και ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής παραγωγής εξάγεται σε 33 χώρες όλο τον κόσμο, μέχρι την Κίνα. Στόχος των οινοποιών είναι πλέον να κατακτήσουν και τις αγορές της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Χάρη στον σύνθετο και ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα του, ο οποίος αποτελείται από αρώματα φρουτώδη και φυτικά, με χαρακτηριστικότερα αυτά του κερασιού, της ντομάτας και της ελιάς, στην έντονη τανική δομή του και την μακρά επίγευση, ένα τυπικό ξινόμαυρο είναι το ιδναικότερο κρασί για τους λάτρεις του κρέατος και συνδυάζεται τέλεια με πιάτα μμε αρνί, μοσχάρι η κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό