Πάσχα στην Κέρκυρα: Λαμπριά με μπότηδες και 18 φιλαρμονικές
Ο εκκωφαντικός ήχος από το σπάσιμο των πήλινων κανατιών – των μπότηδων- το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι λιτανείες συνοδευόμενες από τις φιλαρμονικές μπάντες στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, η περιφορά των Επιταφίων αλλά και η μεγαλοπρεπής Ανάσταση κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα ξεχωριστό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ, στο ξακουστό νησί των Φαιάκων, το Κερκυραϊκό Πάσχα, η Λαμπρή ή Λαμπριά όπως την ονομάζουν οι Κερκυραίοι, ξεχωρίζει με τα ιδιαίτερα έθιμα. Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε», όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα.
Ετσι λοιπόν, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 11 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Είναι η μοναδική λιτανεία στην οποία συμμετέχουν, όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού – και οι 18- για να τιμήσουν τον Πολιούχο Αγιο της Κέρκυρας. Μετά το τέλος της λιτανείας, οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης (σ.σ. από το 2007 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το ίδιο βράδυ στις 9.00, στο Δημοτικό Θέατρο γίνεται η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», η οποία εισάγει τον κόσμο στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος.
Περιφορά των επιταφίων
Τη Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το απόγευμα αρχίζει η περιφορά των Επιταφίων στα γραφικά καντούνια και στις πλατείες της Κέρκυρας. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10 το βράδυ. Είναι η ώρα που βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως τον οποίο συνοδεύει ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου, οι Φιλαρμονικές, χορωδίες και πλήθος κόσμου. Η «Παλαιά» Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η «Μάντζαρος» (μπλε) την Marcia Funebre του Giuseppe Verdi, και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το κόρο (χορωδία), μια Φιλαρμονική, από τόρτσες (μεγάλα κεριά), μανουάλια (βενετσιάνικα φανάρια), σκόλες (λάβαρα) και φλάμπουρα.
Ο σεισμός και οι μπότηδες
Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6 το πρωί αναβιώνει το έθιμο του τεχνητού σεισμού, το οποίο αποτελεί παράδοση για το ναό της Παναγίας των Ξένων, και γίνεται μετά το τέλος του 'Αποστόλου'. Αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Στις 9.00 π.μ. γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος - πολιούχου του νησιού, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης-, με την πομπή να κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης.
Η Πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 11 το πρωί, και όταν τελειώσει η Ακολουθία στη Μητρόπολη χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Είναι η ώρα όπου από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι μπότηδες -τα πήλινα κανάτια- στους δρόμους της Κέρκυρας, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Ενα θέαμα εντυπωσιακό, που κάθε χρόνο, συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου για να το βιώσει από κοντά! Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».
Επίσης, την ίδια περίπου ώρα, στην Πίνια –το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης- αναβιώνει το παλιό έθιμο της «Μαστέλας».
Τυμπανοκρουσίες και βεγγαλικά
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, ενώ στη συνέχεια οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 23.00, για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση.
Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στις 17.00 στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στην 'Πλακάδα' γίνονται τα «Μπάσματα» του Αγίου, η επανατοποθέτηση δηλαδή του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στη λάρνακά του. Η πρώτη εβδομάδα του λαμπρού εορτασμού του Κερκυραϊκού Πάσχα κλείνει με το προσκύνημα-πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στην Παλαιοκαστρίτσα την Νιά Παρασκευή (Παρασκευή της Διακαινησίμου).
Info
-Απόσταση: Στην Κέρκυρα φτάνετε αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» (3 χλμ.). Αλλη επιλογή είναι οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα (470 χλμ. από Αθήνα, 320 χλμ. από Θεσσαλονίκη) και στη συνέχεια με φεριμπότ, όπου σε 2 περίπου ώρες φτάνετε στο νησί. Συμφέρουσες προτάσεις θα βρείτε και στα ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν πασχαλιάτικες εκδρομές στο νησί, με μεταφορά και διαμονή.
Tips
-Παλιά Πόλη: Με τη Λεωφόρο Γεωργίου Α’ με την τοξωτή στοά και τα βενετσιάνικα φανάρια -τη φημισμένη Λιστόν-, την πλατεία Σπιανάδα -η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων-, η πλατεία Δημαρχείου, τα καντούνια (στενά δρομάκια), τις σκαλινάδες (φαρδιά σκαλοπάτια), το Καμπιέλο – την παλαιότερη συνοικία- με την εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής και την πλατεία με το βενετσιάνικο πηγάδι.
-Παλιό Φρούριο ή Φορτέτσα: Θα διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί. Εκεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο ιστορικός φάρος του 1882, ο πύργος του Ρολογιού, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τα Αρχεία της Κέρκυρας κ.ά.
-Κανόνι: Δημοφιλέστατη τοποθεσία στην άκρη της χερσονήσου (5 χλμ.) με το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας. Από εκεί ξεκινούν βάρκες για το Ποντικονήσι με το εκκλησάκι του Παντοκράτορα.
-Αχίλλειο: Στο Γαστούρι (11 χλμ. από την Πόλη) βρίσκεται το μεγαλοπρεπές παλάτι της θλιμμένης αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Ελισάβετ (Σίσυ), με τους πλούσιους κήπους –εκεί και το φημισμένο άγαλμα του «Θνήσκοντος Αχιλλέως»-, τα εντυπωσιακά δωμάτια κτλ. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 08.00 – 20.00 (τηλ. 26610 56210).
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr