Τηλεόραση|09.10.2022 12:15

Ίνα Ταράντου στο ethnos.gr: «Δεν κρίνω τις εκπομπές σύμφωνα με τα νούμερα τηλεθέασης - Στο "Εμείς" κοιτάζουμε το αισιόδοξο, το θετικό»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Αισιόδοξη, να ένα επίθετο που θα της ταίριαζε αρκετά. Αντισυμβατική, τολμηρή, παρορμητική και ευτυχώς μαχητική, διότι η Ίνα Ταράντου πάλεψε πολύ για να βρει το δικό της βήμα, τη δικιά της φωνή. Κάθε απόγευμα, την παρακολουθούμε, μέσα από τη νέα εκπομπή του OPEN, «Εμείς». Με τις βαλίτσες της γεμάτες εμπειρίες, μας προσκαλεί σε μοναδικές βόλτες στις τέσσερις γωνίες της χώρας παρουσιάζοντας τους ανθρώπους και τις ομορφιές της Ελλάδας, καθώς και κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν. Ένα ταξίδι από αυτά που ονειρευόμαστε, σε τόπους αγαπημένους, σε εμπειρίες, σε γεύσεις, σε φρέσκες προτάσεις και όμορφες ιστορίες.

«Η πρόταση από το OPEN με βρήκε σε μια περίοδο που είχαμε ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος από τη "Ζωή Αλλιώς" και έπρεπε να ζυγίσω αν ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό για τη νέα σεζόν ή όχι. Σκεφτόμουν ό,τι είχαμε φτάσει ήδη στο πικ και έπειτα από αυτό ίσως υπήρχε κορεσμός. Τέτοιου είδους εκπομπές δεν μπορούν να κρατούν πολλές συνεχόμενες σεζόν. Χρειάζεται μια παύση. Αν και ο κόσμος τη ζητάει ακόμα, είναι καλύτερο να φεύγεις όταν σε θέλουν και όχι όταν σε έχουν βαρεθεί. Ο λόγος, επίσης, που μ’ έκανε να σκεφτώ θετικά και σοβαρά την πρόταση του OPEN ήταν πως τα ηνία είχε αναλάβει η Χρύσα Μασούρου, Διευθύντρια Προγράμματος του καναλιού, με την οποία είχαμε συνεργαστεί ξανά στην ΕΡΤ. Γνώριζα, λοιπόν, τη σοβαρότητά της και ότι ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και εν συνέχεια και το όνομα του Γιάννη Λάτσιου μέτρησε. Όποτε το OPEN ήταν ένα περιβάλλον που προμήνυε ότι θ’ άλλαζε και ότι οι ιθύνοντες σκόπευαν πραγματικά να παρουσιάσουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα. Έτσι, έγειρε η πλάστιγγα προς τα εκεί» λέει, χαρακτηριστικά, η Ίνα Ταράντου στο ethnos.gr, για τις πρώτες σκέψεις που έκανε όταν της έγινε η πρόταση από το OPEN.

Πριν κάνετε ένα νέο μεγάλο βήμα είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό, το σκέφτεστε αρκετά ή λειτουργείτε με αυθορμητισμό;

Πιο νέα ήμουν πιο αυθόρμητη και ότι ήταν να γίνει, ας γίνει. Μεγαλώνοντας, όμως, το σκέφτομαι διπλά και τριπλά, γιατί η επιλογή μου θέλω να πληροί τις προϋποθέσεις, τις οποίες έχω βάλει πλέον στη ζωή μου. Θέλω να υπάρχουν κάποιες συνθήκες που θα με κάνουν να είμαι καλά. Δεν είμαι πλέον στη διάθεση να πάω κάπου και όπου βγει. Θέλω να ζυγίσω καλύτερα τα πράγματα, ώστε να είμαι χαρούμενη το πρωί που ξυπνάω.

Δηλαδή τώρα είστε χαρούμενη όταν ξυπνάτε το πρωί;

Πολύ! Στο «Εμείς» έχουμε φτιάξει μια εξαιρετικά όμορφη ομάδα και δεν το λέω έτσι για να το πω. Όλα τα παιδιά είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Όταν τους έγινε η πρόταση είχαν μεγάλη διάθεση να συνεργαστούν προσωπικά μαζί μου, αλλά και σε αυτό το concept εκπομπής που πάει να προτείνει κάτι διαφορετικό στον τηλεθεατή, κάτι θετικό, αισιόδοξο και πιο χαρούμενο. Προσπαθούμε να ξεφύγουμε για λίγο από τη σκοτεινιά της καθημερινότητας και τη τοξικότητα. Οπότε έρχομαι στο γραφείο με αρκετή χαρά, γιατί τους βλέπω όλους αισιόδοξους.

Πώς έγινε η μετάβαση από την ΕΡΤ στην ιδιωτική τηλεόραση;

Με το αυτοκίνητο (Γέλια). Έγινε εύκολα. Δε συνηθίζω να σκέφτομαι τις δουλειές μου σχετικά με το πού μπορεί να υπάρχει μαξιλαράκι ασφαλείας ή όχι. Έχω συνηθίσει να περπατάω στα αγκάθια. Αυτό που με προβληματίζει κάθε φορά είναι να είμαι σύμφωνη με τον εαυτό μου, ακόλουθη με τα πιστεύω μου και ν’ ανακαλύπτω μέσα μου, συνεχώς καινούργιες πτυχές ώστε να διευρύνω περισσότερο τα όριά μου. Στην ιδιωτική τηλεόραση ήμουν ξανά, όταν παρουσίαζα δελτία ειδήσεων. Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι αλλά δεν με τρομάζει.

Μία ζωντανή καθημερινή εκπομπή, όπως το «Εμείς», τι δυσκολίες έχει;

Η ομάδα του «Εμείς» είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκπομπές που έκανα στην ΕΡΤ και τα τμήματα με τα οποία πρέπει να υπάρχει συνεργασία αρκετά περισσότερα. Δεν είναι, για παράδειγμα, όπως στη «Ζωή Αλλιώς», που ήμασταν λιγότεροι και επικοινωνούσαμε με τα μάτια, καθώς είχαμε μάθει γρήγορα ο ένας τον άλλον. Εδώ χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και οργάνωση, γιατί κινούμαστε σε όλη την περιφέρεια και στέλνουμε πολλές αποστολές. Για να αποφύγουμε, επίσης, τη φθορά της καθημερινότητας και τη ρουτίνα, θα πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς καινούργια και πρωτότυπα θέματα. Είναι ένα πολυδαίδαλο εγχείρημα. Δεν είναι μία εκπομπή με μια παρουσιάστρια, ένα πάνελ και τρεις ρεπόρτερ, που είναι λίγο πιο διαχειρίσιμα τα πράγματα.

Πώς είναι να συνεργάζεστε με τον αρχισυντάκτη της εκπομπής, Γιώργο Πράτανο;

Τέλεια! Τα πάμε πολύ καλά, αν και δεν γνωριζόμασταν πριν. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Επίσης, από τη «Ζωή Αλλιώς» ήρθε μαζί μου και η Στελίνα Γκαβανοπούλου, που τότε έκανε τη θεματολογία της εκπομπής και τώρα έχει αναλάβει την επιμέλεια του «Εμεις». Οι τρεις μας είμαστε ο πυρήνας και ακολουθούν και άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι.

Με ποια κριτήρια αποφασίζετε τη θεματολογία της εκπομπής σας;

Θέλουμε όλα τα θέματά μας να έχουν ένα θετικό πρόσημο. Αρχικά, να περνούν αισιόδοξα μηνύματα και να μας εμπνέουν οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάμε. Δεν είμαστε μια αστική εκπομπή για να κοιτάμε μόνο την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Έχει πολύ ταξίδι. Ψάχνουμε και το πιο μικρό χωριό, νησί ή βουνό. Γενικά, το «Εμείς» είναι μια μικρογραφία της «Ζωής Αλλιώς», απλά επειδή είναι καθημερινό, δεν έχει αυτό το ντοκιμαντερίστικο που είχε η εκπομπή της ΕΡΤ. Εδώ, είναι πιο μικρά και καθημερινά τα θέματα, όμως είναι με τον ίδιο παρανομαστή. Κοιτάμε το αισιόδοξο.

Πώς ήταν η τελευταία μέρα που κάνατε γύρισμα για τη «Ζωή Αλλιώς»;

Ήταν κάπως φορτισμένα τα πράγματα, αλλά είναι αυτό που λέμε ό,τι στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα φέρει ο χρόνος…

Η φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές. Σας δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος;

Όντως, έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Αλλά κοίταξε να δεις, Άγγελε μου, στην ηλικία που έχω φτάσει, δεν κρίνω τα πράγματα με αυτό τον τρόπο, με το δίπολο επιτυχία – αποτυχία. Όλα αυτά τα χρόνια είχα μία εσωτερική πάλη και θεωρώ ότι τα έχω καταφέρει, να καταπολεμήσω τον φόβο και το άγχος της αποτυχίας, τα οποία στα προκαλεί ο εγωιστικός εαυτός σου, αυτός που θέλει πάντα να πετυχαίνει και να είναι πάντα πρώτος. Εμένα, λοιπόν, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Σαφώς, επιθυμώ τη δουλειά που κάνω να την απολαμβάνουν κι άλλοι άνθρωποι, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τηλεθεατές, αλλά δεν θα με αγαπάω λιγότερο, ή δεν θα πάθω κατάθλιψη, αν δεν είναι το πλέον πετυχημένο πρόγραμμα στην ελληνική τηλεόραση. Δεν είμαι η δουλειά μου! Αρκεί μόνο αυτό που κάνω να είναι ακόλουθο με τα πιστεύω μου, όπως ανέφερα προηγουμένως.

Έχετε παρουσιάσει διάφορα είδη εκπομπών, από δελτία ειδήσεων μέχρι ταξιδιωτικές εκπομπές. Πού αισθάνεστε πιο οικεία;

Μου αρέσει το διαφορετικό. Προσπαθώ όλα τα πρότζεκτ που έχω παρουσιάσει να τα κάνω δικά μου. Απλά θέλει λίγο χρόνο για το καθετί. Από την πρώτη μέρα που βγήκα στο «Εμείς», τρακαρισμένη και έτυχαν όλες οι αναποδιές, μέχρι σήμερα που μιλάμε, χτίζω την οικειότητα με την εκπομπή και τον χώρο. Πιστεύω πως και αυτό πάρα πολύ γρήγορα θα γίνει δικό μου. Μου αρέσει να δίνομαι, με ό,τι ασχολούμαι. Να το κάνω πετσί μου. Έτσι το ευχαριστιέμαι και μου αρέσει να τα ευχαριστιέμαι όλα στη ζωή.

Υπάρχει κάτι που να μην σας αρέσει σήμερα στην τηλεόραση;

Δεν μου αρέσει η αντιφατικότητα που έχει. Βλέπεις ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα πάρα πολύ ωραία και στο ίδιο κανάλι μπορεί την επόμενη ώρα να δεις ένα ριάλιτι, τόσο αμφιλεγόμενο, που να πεις «γιατί τώρα αυτό;». Προφανώς, καταλαβαίνω πως τα κανάλια προσπαθούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Αυτό, όμως, που σίγουρα, δεν έχω καταλάβει, είναι η ψυχολογία του τηλεθεατή και πόσο έχει αλλάξει με τα χρόνια. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπω πάρα πολλούς ανθρώπους να σχολιάζουν αρνητικά κάποια προγράμματα, τα οποία όμως έχουν καλή τηλεθέαση. Τελικά, τι θέλει ο κόσμος; Θέλει την αλλαγή και το διαφορετικό; Ή λατρεύει να μισεί κάποια προγράμματα και δεν θέλει να φύγουν από την ελληνική τηλεόραση;

Έχετε σκεφτεί τη ζωή σας χωρίς τηλεόραση;

Εννοείται. Και όχι πολύ μακριά. Απλά λεφτά δεν έχω μαζέψει ακόμα, χαχα. Πού θα πάει όμως; Θα βρω έναν τρόπο! Σκέφτομαι ό,τι η ζωή μου θα είναι πάρα πολύ γεμάτη και υπέροχη. Θα είμαι κοντά στη θαλασσα, θα κολυμπώ, θα γυμνάζομαι, θα διαβάζω βιβλία, θα ταξιδεύω. Επίσης, θέλω πριν φύγω από το μάταιο τούτο κόσμο να κάνω κάτι χρήσιμο και ν’ ασχοληθώ με τον εθελοντισμό προς τα κακοποιημένα παιδιά ή γυναίκες. Κάτι που δυστυχώς δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα, γιατί χρειάζεται να έχεις συνέπεια. Χομπίστας εθελοντής δεν γίνεται να είσαι.

Σκέφτεστε τη ζωή σας και στην Κέρκυρα;

Πολύ πιθανόν. Όταν έφυγα από το νησί, τα χρόνια της νεανικής «επανάστασης» δεν ήθελα να το δω μπροστά μου. Σταδιακά, όμως, αυτό άλλαξε και όταν πηγαίνω, αισθάνομαι πιο πολύ τη ρίζα μου εκεί. Όποτε πιστεύω ότι εκεί θα γυρίσω.

Πώς είναι η Ίνα όταν κλείνουν οι κάμερες και επιστρέφει σπίτι;

Αρχικά άβαφη! (Γέλια). Είμαι αρκετά κεφάτος άνθρωπος, πολύ αυθόρμητη και δεν μου αρέσει να έχω απωθημένα. Όταν θέλω να κάνω κάτι, το κάνω. Προτιμώ να υποστώ τις συνέπειες, παρά να μην το ζήσω. Είμαι αρκετά θαρραλέα σε αυτό το κομμάτι. Όσον αφορά τώρα στα παιδιά μου, θα σου πω ό,τι δεν είμαι αυστηρή μητέρα. Εξάλλου δεν με παιρνει πια, η κόρη μου είναι 18 και ο γιός μου 16. Ο,τι έγινε, έγινε. Έμπαιναν πάντα κάποια όρια, αλλά γενικά ήμουν και είμαι συνεννοήσιμη. Τ’ αφήνω ελεύθερα και ανεξάρτητα να κάνουν αυτό που πιστεύουν. Να επιλέξουν αυτό που θέλουν εκείνα για τη ζωή τους.

Τι είναι αυτό που μπορεί να σας προκαλέσει εγκλωβισμό;

Κάποια ψήγματα εικόνας, αλλά θα το λύσω. Παλιότερα, πρόσεχα πολύ πώς θα μιλήσω σωστά στην τηλεόραση, να μην κάνω λάθη, να φαίνεται ότι είμαι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος. Όσο μεγαλώνω, όμως και τα βρίσκω με τον εαυτό μου και ξέρω ποια είμαι και τι θέλω, πιστεύω ότι θα απεγκλωβιστώ ολοκληρωτικά από την «εικόνα» μου..

Είστε αυστηρή με τον εαυτό σας;

Δυστυχώς, πολύ! Με μαστιγώνω. Αλλά με αφήνω να κάνω και λάθη και μετά με θεραπεύω.

Τι εύχεστε για τη φετινή σεζόν;

Εύχομαι αρχικά να έχουμε την υγεία μας, να κρατήσουμε αυτό το πολύ ωραίο κλίμα στην ομάδα της εκπομπής και να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ταξίδιειδήσεις τώραΧρύσα ΜασούρουσυνέντευξηOPENΊνα ΤαράντουΓιάννης ΛάτσιοςΕΡΤΕμείςεκπομπή