Τηλεόραση | 08.05.2024 13:00

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι τραγούδησε ο Eric Saade - Η αντίδραση της ΕBU

Newsroom

Ο πρώτος ημιτελικός της φετινής Eurovision ήταν γεμάτος μ' εξαιρετικές ερμηνείες, φαντασμαγορικά εφέ, εντυπωσιακές δημιουργίες και αρκετές συγκινητικές στιγμές. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία έγινε με τυχαία σειρά.

Μ' ένα εντυπωσιακό act της Ελένης Φουρέιρα ξεκίνησε ο Α’ ημιτελικός, με την «καυτή» performer να κλέβει τις εντυπώσεις. Η κορυφαία pop star επέστρεψε για τρίτη φορά στη σκηνή του διαγωνισμού και παρουσίασε το «Fuego», που έχει γράψει ιστορία στον μουσικό διαγωνισμό, μέσα από μία ακόμα πιο χορευτική διασκευή και μία «εκρηκτική» χορογραφία, που επιμελήθηκε ο Bill Roxenos. Στο opening act συμμετείχαν επίσης η Chanel Terrero που εκπροσώπησε την Ισπανία με το «SloMo» το 2022 και ο Eric Saade, που διαγωνίστηκε με το «Popular» για τη Σουηδία το 2011, καθώς και 24 χορευτές.

Ωστόσο, η ερμηνεία του Eric Saade στη Eurovision είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο 33χρονος καλλιτέχνης, που είναι μισός Σουηδός και μισός Παλαιστίνιος, τραγούδησε κρατώντας ένα παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή του στον λαό της Παλαιστίνης εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πράξης, ο επίσημος λογαριασμός της Eurovision στο Instagram αποφάσισε να μη δημοσιεύσει το βίντεο της εμφάνισής του, σε αντίθεση με όλα τ' άλλα performances. Ο μουσικός διαγωνισμός έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικά ζητήματα και αποκλείει τη χρήση σημαιών της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τη Eurovision, εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με το συμβάν, δηλώνοντας: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί».

Ο Eric Saade, απαντώντας σε αυτήν την κριτική, δημοσίευσε ένα story στο Instagram όπου έγραψε: «Υπενθύμιση: Είναι μόνο αγάπη. Ενωμένοι από τη μουσική». Αυτή η δήλωση υποδηλώνει ότι, παρά την πολιτική αντιπαράθεση, ο καλλιτέχνης επιδιώκει να προωθήσει ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης μέσω της μουσικής του.

πόλεμοςΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΙσραήλEurovision 2024Eurovision