Τηλεόραση|13.05.2024 14:00

Eurovision 2024: Σάλος για την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ – Τι είπε ο Σχοινάς

Newsroom

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το Σάββατο ήταν ένα δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οργή Σχοινά

«Είναι συγκλονιστικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε ο Σχοινάς στο POLITICO μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τραγουδιού που παρακολουθήθηκε ευρέως και επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για «πρώτη φορά» σημαίες άλλες από αυτές των συμμετεχουσών χωρών ήταν άκαιρη δεδομένης της διεξαγωγής των ευρωεκλογών τον επόμενο μήνα και σε μια εποχή που χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στους δρόμους της Τιφλίδας για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Ο Σχοινάς δήλωσε: «Δεν μπορώ να βρω τη λογική εξήγηση για το γιατί η EBU το κάνει αυτό. Και τι εξυπηρετεί αυτό;» «Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision;» πρόσθεσε ο επίτροπος. «Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Εκπρόσωπος της EBU δήλωσε ότι η πολιτική για τις σημαίες της Eurovision φέτος ήταν «η ίδια όπως και το 2023», με τους οπαδούς να επιτρέπεται να φέρουν μόνο τις σημαίες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας». Όμως οι καταγραφές της περσινής εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα δεκάδες σημαίες της ΕΕ στο κοινό.

Ο Σχοινάς δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU τη Δευτέρα. «Θα τους μιλήσω. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι», δήλωσε. «Θα ζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις».

EBUEurovision 2024Ευρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Ευρωπαϊκή ΈνωσηΜαργαρίτης ΣχοινάςEurovisionειδήσεις τώρα