Τηλεόραση | 08.07.2024 15:15

Σασμός: Ο έρωτας δίχασε, η αγάπη δε λύγισε και τώρα δεν υπάρχει γυρισμός - Απόψε το επικό φινάλε

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Αυλαία ρίχνει σήμερα, Δευτέρα (8/7) στις 21:00, έπειτα από τρία χρόνια η δραματική σειρά του Alpha, «Σασμός», μ' ένα συγκλονιστικό και χορταστικό διπλό επεισόδιο. Ο «Επίλογος» ήρθε να κλείσει μία άκρως επιτυχημένη πορεία που διέγραψε η ιστορία που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη από τις εκδόσεις Μίνωας.

Κορμός της πλοκής στην τελευταία σεζόν αποτέλεσε η έλευση του Ανδρέα Βρουλάκη (που υποδύθηκε ο Βασίλης Μπισμπίκης) στην Άνω ποριά με σκοπό να αποτρέψει τον σασμό ανάμεσα σε Βρουλάκηδες και Σταματάκηδες. Μαυροφορεμένος όπως επιτάσσει η κρητική παράδοση και σκοτεινός, ήρθε να εναντιωθεί στην ειρήνη ανάμεσα στις δύο οικογένειες φέρνοντας τα πάνω κάτω στις ζωές των ηρώων.

Ο Αστέρης έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα μεγάλο δίλημμα

Η μαύρη μέρα, το μεγάλο αντίο στον Μαθιό έχει φτάσει μα κανείς δεν είναι έτοιμος. Όλοι είναι εκεί εκτός από την Βασιλική. Εκείνη είναι αποφασισμένη να πάει κοντά του και μόνο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να εμποδίσει αυτήν την απόφασή της, αν ήταν εκεί. Η Αργυρώ προσπαθεί να στηρίξει τον διαλυμένο Αστέρη, ενώ η Καλλιόπη με όση δύναμη έχει, παλεύει ν' αντέξει και να μην λυγίσει.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Αντώνης συνειδητοποιεί με πίκρα ότι όλοι οι κοντινοί του άνθρωποι ήξεραν για τον δολοφόνο του Στεφανή εκτός από εκείνον. Λίγο πριν πάρει την απόφαση για το αν θα κλείσει την υπόθεση με τον σωστό ένοχο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα, το οποίο θα ορίσει αν θα νικήσει ο αστυνόμος ή ο άνθρωπος μέσα του.

Ο φόβος μετατρέπεται σε έκπληξη και χαρά

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που επισφράγισαν το σασμό. Η Άνω Ποριά διάγει ευτυχισμένες μέρες, μακριά από το αίμα και τον τρόμο, μετά τη θυσία του Μαθιού. Ξημερώνει η μέρα του γάμου του Αστέρη και της Αργυρώς. Οι δυο τους ετοιμάζονται, όταν ένα απρόσμενο γεγονός έρχεται να τους τρομάξει. Σύντομα, ο φόβος θα μετατραπεί σε έκπληξη και χαρά.

Ο μεγάλος τους έρωτας θα επισφραγιστεί ενώπιον Θεού κι ανθρώπων, ζωντανών και τεθνεώτων, σε μία τελετή κι ένα γλέντι που θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου. Οι αγαπημένοι ήρωες της σειράς θα γλεντήσουν με την καρδιά τους, θα καταθέσουν όσα κουβαλούν στην ψυχή τους και θα ατενίσουν με ελπίδα το μέλλον. Ένα μέλλον κάτω από έναν ολόλαμπρο ήλιο, που φεύγει από τη μέρα που στην Άνω Ποριά, εγίνηκε... Σασμός!

«Ο Μαθιός θυσιάστηκε, εγινε ήρωας» λέει η σεναριογράφος

«Ο Μαθιός θυσιάστηκε. Έγινε ήρωας. Εάν ο Μαθιός δεν πέθαινε, δε θα γινόταν σασμός. Δε θα γινόταν ειρήνη». Η Εμμανουέλα Αλεξίου, η σεναριογράφος του Σασμού, ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή της «Super Κατερίνας» για τη σειρά που καθήλωσε τρία χρόνια τους τηλεθεατές. Λίγο πριν από το μεγάλο φινάλε, με διπλό επεισόδιο, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και δίνει spoiler!

«Οι τηλεθεατές αγάπησαν το Σασμό πάρα πάρα πολύ. Αγάπησαν μία σειρά στην οποία, στο 10ο επεισόδιο του α΄κύκλου, ο Μαθιός σκοτώνει έναν πρωταγωνιστή, τον Στεφανή, στο 70ο επεισόδιο σκοτώνεται ένας λατρεμένος ήρωας, ο Πέτρος, πολύ πολύ αγαπητός και πολύ άδικα και στο φινάλε σκοτώνεται και ο Άγγελος. Πρόκειται για μια σύγχρονη τραγωδία. Δεν είναι δυνατόν στο τέλος, όλοι χαρούμενοι, να κάνουμε γλέντια, γάμους και να μην έχει υπάρχει απώλεια. Ο Μαθιός θυσιάστηκε. Έγινε ήρωας. Εάν ο Μαθιός δεν πέθαινε, δε θα γινόταν σασμός. Δε θα γινόταν ειρήνη».

«Η Καλλιόπη χάνει το παιδί της, ο Αστέρης χάνει τον αδελφό του. Πέφτει στην πλάτη του Αστέρη ν' αποφασίσει (για το εάν θα χυθεί άλλο αίμα. Αυτό που βλέπουμε και στο δραματικό κομμάτι αλλά και στο happy end της σειράς είναι το εθιμοτυπικό της Κρήτης… Επίσης έχουμε καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Γιατί στο φινάλε, στο τελευταίο επεισόδιο, έχουμε κάποιες τραγουδιστικές παρουσίες που δεν τις περιμένει ο τηλεθεατής».

Backstage από το τελευταίο γύρισμα 

Στο τελευταίο γύρισμα για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, στήθηκε ένα πραγματικό γλέντι, το οποίο κράτησε έως το πρωί. Η κάμερα του «Happy Day» βρέθηκε εκεί κι έχει όλο το backstage.

«Ο πρώτος τους χορός (της Αργυρώς και του Αστέρη) σαν παντρεμένο ζευγάρι είναι το αντίο μας σε όλο αυτό που ζήσαμε όλα αυτά τα τρία χρόνια» είπε ο Ορφέας Αυγουστίδης. Με το γάμο τους «σταματάνε ένα αιώνιο μίσος και φέρνουν το σασμό. Είναι ένα "αντίο" στη σειρά, στους ανθρώπους και στο κοινό» πρόσθεσε.

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη δήλωσε ότι «είμαι πολύ φορτισμένη συναισθηματικά. Ηταν η καθημερινότητά μου, η ζωή μου τα τελευταία τρία χρόνια. Θα μου λείψουν πολύ όλοι». «Ο Μαθιός φεύγει από τη ζωή. Έχει ένα μεγάλο και τραγικό τέλος που αξίζει σε έναν τέτοιο ήρωα μυθοπλασίας. Όλος ο κόσμος λέει να μην πεθάνει ο Μαθιός. Οι συγκινήσεις είναι μεγάλες. Αυτό θέλουμε από μια καλή σειρά. Να συγκινηθούμε» είπε ο Δημήτρης Λάλος.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ήμελλος ανέφερε ότι «είναι ο χώρος όπου ξεκινήσαμε κι εδώ γίνεται και το γλέντι του αποχωρισμού… Γιατί έγινε και μέρος της ζωής μας... Έχει happy end. Η ιστορία ξεκίνησε με πολλά προβλήματα. Κι έφτασε η ώρα να γευτούμε τους καρπούς της υπομονής».

Κλείνοντας, η Μαρία Τζομπανάκη δήλωσε ότι «είναι σα να αποχωρίζομαι την οικογένειά μου. Ήμουν με το παιδί μου που το λατρεύω, με εξαιρετικούς συναδέλφους που εκτιμώ βαθύτατα, έκανα φιλίες που θα αντέξουν στο χρόνο, συνδέθηκα με το κανάλι πολύ στενά». Για το χορό με τον Αστέρη που θα δούμε στο φινάλε… «δεν ήταν μόνο ο Αστέρης, ήμασταν κι εμείς με το γιο μου».

Πώς ο έρωτας καταφέρνει να νικήσει τη βεντέτα

Περάσαμε αρκετά χρόνια που τα ριάλιτι μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Κάτι το οποίο όμως φαίνεται να έχει ανατραπεί. «Γενικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος, γιατί έχει ανέβει αρκετά η ελληνική μυθοπλασία και πλέον έχει αφήσει πίσω της διάφορα ριάλιτι, τα οποία πολλές φορές είναι χαμηλού επιπέδου. Μέσα από τις σειρές βγαίνουν ωραίες ερμηνείες, ταλαντούχοι ηθοποιοί και όμορφες μουσικές. Και δεν μιλάω μόνο για τον "Σασμό", αλλά γενικά για τα ελληνικά σήριαλ των δύο με τριών τελευταίων ετών. Ο "Σασμός" είναι το αποκορύφωμα. Χαίρομαι γιατί αλλάζουν τα πράγματα στην τηλεόραση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πλέον τα κανάλια επενδύουν στη μυθοπλασία και εκείνη κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, όπως ήταν πριν από αρκετά χρόνια, που όμως εγκαταλείφτηκε γιατί επένδυσαν οι σταθμοί σε πράγματα πολύ β’ κατηγορίας. Αυτό να μου το θυμηθείτε πως είναι μεγάλη στιγμή για την ελληνική τηλεόραση και θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά στον Πολιτισμό. Θα το δείτε» είχε σχολιάσει ο Γιάννης Κότσιρας στο ethnos.gr, ο οποίος «ντύνει» με την εξαιρετική χροιά του, το τραγούδι «Σασμός», σε μουσική του μοναδικού Νίκου Τερζή, ένα κομμάτι που έχει κλέψει τις εντυπώσεις και ακούγεται καθημερινά στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά.

«Με πήρε τηλέφωνο ο Νίκος Τερζής, με τον οποίο γνωριζόμαστε από τον στρατό και έχουμε διατηρήσει μία στενή φιλία εδώ και πολλά χρόνια, να πάω στο σπίτι του και ν’ ακούσω τη μουσική ενός τραγουδιού που έγραφε για ένα σήριαλ που διαδραματίζεται στην Κρήτη. Μόλις το άκουσα, του σχολίασα πως είναι πολύ ωραίο κομμάτι και ότι διάβασα πρόσφατα ένα εκπληκτικό βιβλίο με τίτλο "Σασμό". Μιλούσαμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα, χωρίς να το ξέρουμε» αποκαλύπτει. Σύγχρονο, δυναμικό και με έντονα στοιχεία της πλούσιας κρητικής μουσικής παράδοσης, το τραγούδι «Σασμός» μας μεταφέρει μουσικά στην ουσία της επιτυχημένης σειράς που προβάλλεται από τον Alpha, περιγράφοντας το πώς ο έρωτας καταφέρνει να νικήσει τη βεντέτα. «Ο Σασμός δεν είναι κάτι απλό ή επιφανειακό. Πρέπει να γνωρίζεις καλά την ιστορία και την κουλτούρα της Κρήτης για να μπορέσεις να γράψεις αυτό το στίχο. Γιατί είναι κάποια πράγματα, τα οποία τα βλέπουμε σαν καρικατούρες σε πολλές εκπομπές, ταινίες και σήριαλ, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και επειδή αγαπώ πολύ την Κρήτη, έχω μείνει καιρό κάτω και έχω αρκετούς καλούς φίλους, ξέρω πως αυτά που κάποιοι τα παρουσιάζουν επιδερμικά, είναι εξαιρετικά βαθιά και θα πρέπει να τ’ αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ειλικρίνεια» υπογραμμίζει.

Ολα αυτά τα χρόνια, ο «Σασμός» έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια και το ίδιο συμβαίνει και με τα τραγούδια που γράφονται ειδικά για τη σειρά. Το κομμάτι «Τα Αντίθετα», για παράδειγμα, με την εξαιρετική φωνή του Βασίλη Σκουλά, κατάφερε να ξεχωρίσει από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του. Ο «Πατριάρχης του κρητικού τραγουδιού» χάρισε τη μοναδική του ερμηνεία σ’ ένα εξομολογητικό single, γεμάτο έντονο συναίσθημα και θύμησες από ριζίτικα τραγούδια. «Αυτό το τραγούδι είναι το αγαπημένο μου. Μου έχει βγάλει στιχουργικά μία ποιητικότητα, λόγω της αγάπης που έχω για την Κρήτη. Το φανταζόμουν με κρητική προφορά και βρήκαμε με τον Νίκο Τερζή τον κατάλληλο ερμηνευτή, τον κ. Σκουλά. Για μένα, αυτό το τραγούδι είναι σταθμός για την καριέρα μου, αλλά πιστεύω και γενικά για το είδος αυτής της μουσικής» λέει, με περηφάνια, ο Γιάννης Κότσιρας.  

 

Νέο τραγούδι από το επιτυχημένο soundtrack «Σασμός»

Ο Μανώλης Κονταρός, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κρητικής μουσικής, ερμηνεύει το «Παραμυθένια Μου», το νέο τραγούδι από το υπερεπιτυχημένο soundtrack «Σασμός», σε μουσική Νίκου Τερζή και στίχους Γιάννη Κότσιρα, που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Το «Παραμυθένια Μου» είναι ένα τραγούδι για τη γήινη έκφραση του έρωτα, με τη δυνατή και ξεχωριστή ερμηνεία του Μανώλη Κονταρού. Τηλεοπτικά, το τραγούδι συνδέεται με τον έρωτα του Χρήστου και της Στέλλας.

Με το «Παραμυθένια Μου» συνεχίζεται ο φετινός, τρίτος, κύκλος τραγουδιών της σειράς «Σασμός». Προηγήθηκαν τα «Σε Ποια Ζωή Να Πιαστώ» με τον Βασίλη Σκουλά, «Άτιμο Πράγμα Η Τιμή» με τον Μίλτο Πασχαλίδη, «Εκεί Που Κλαίνε Οι Αετοί» με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη, «Θυμωμένος Ήλιος» με τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη και «Τα Μάτια Γίναν Σύννεφα» με τη Μαρία Τζομπανάκη, καθώς και η διασκευή του «Ένα Παλικάρι 20 Χρονών», που αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό και ξεχωρίζουν στο ραδιοφωνικό airplay.

AlphaΟρφέας ΑυγουστίδηςΜαρία ΤζομπανάκηΣασμόςΓιάννης Κότσιρας