Τηλεόραση|15.09.2024 11:56

Eurovision 2025: Και επίσημα στον διαγωνισμό η Ελλάδα - Εθνικός Τελικός μετά από 22 χρόνια;

Newsroom

Αν και κανείς δε σκέφτηκε ότι ίσως γίνει κάτι διαφορετικό είναι πια επίσημο. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον 69ο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που φέτος θα διεξαχθεί στη St. Jakubshalle αρένα της Βασιλείας στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Eurovisionfun.com, η ΕΡΤ απέστειλε την ειδική φόρμα συμμετοχής για τον επερχόμενο διαγωνισμό στην EBU.

H 15η Σεπτεμβρίου αποτελεί την πρώτη προθεσμία της EBU στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς-μέλη της για την προκαταρκτική δήλωση συμμετοχής στην Eurovision 2025. Στη συνέχεια, και για τον επόμενο περίπου μήνα, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν χωρίς πρόστιμο. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η οποιαδήποτε αποχώρηση γίνεται με πέναλτι.

Μέχρι τώρα 30 χώρες έχουν επίσημα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, με την επιστροφή του Μαυροβουνίου να ξεχωρίζει, ενώ πιθανή είναι η αποχώρηση της Ολλανδίας έπειτα από τον σάλο που δημιουργήθηκε με τη χώρα στον περασμένο διαγωνισμό στο Μάλμε.

Ανοιχτός Εθνικός Τελικός;

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ με προσωρινό πρόεδρο τον Γιάννη Παπαδόπουλο φαίνεται να έχει ριχτεί για τα καλά στα «βαθιά» θέλοντας να μην αφήσει μέρα να περάσει ώστε η δημόσια τηλεόραση να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της ειδικά μετά το άκρως αποδοτικό καλοκαίρι με τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα να πρωταγωνιστούν.

Η περσινή επιτυχία της Μαρίνας Σάττι και τα νούμερα ρεκόρ της τηλεθέασης στις τρεις βραδιές στο Μάλμε, δίνουν πάτημα στην ΕΡΤ ώστε να προσπαθήσει και φέτος να πρωταγωνιστήσει στο μουσικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μέσα από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η ΕΡΤ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ανοιχτού εθνικού τελικού για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision. Αν και η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το γεγονός ότι πολλοί καλλιτέχνες επιθυμούν να διεκδικήσουν την ελληνική εκπροσώπηση, σε συνδυασμό με το ότι ο τελευταίος ανοιχτός εθνικός τελικός έγινε το 2003, κάνει τη διοίκηση της ΕΡΤ θετική στην ιδέα ενός τέτοιου διαγωνισμού.

Αυτή θα είναι η 45η ελληνική συμμετοχή στα 69 χρόνια ιστορίας του διαγωνισμού.

EurovisionΕΡΤΜαρίνα Σάττι