Γεώργιος Καράμπελλας στο ethnos.gr: «Το The Life Manifesto είναι η αλήθεια μου, γεμάτη φως και δημιουργία»
Άγγελος ΓεραιουδάκηςΜια νέα, αντισυμβατική πρόταση που φιλοδοξεί ν' αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στο OPEN! Το «The Life Manifesto», με οικοδεσπότη τον μοναδικό, κοσμοπολίτη concept maker Γεώργιο Thisseas Καράμπελλα, μας υπόσχεται κάθε Σάββατο στις 17:45 ένα ξεχωριστό ταξίδι γεμάτο φως, έμπνευση και δημιουργικότητα. Με άξονα την τέχνη του storytelling, ο πολυπράγμων δημιουργός μάς καλεί σε μια γιορτή για τη χαρά της ζωής – μια εκπομπή που αναδεικνύει τη μόδα, το στυλ, τη διακόσμηση, τη γαστρονομία, την τέχνη, αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μέσα από τη δική του μοναδική ματιά.
Η εκπομπή, εμπνευσμένη από την ταχύτητα και τη φιλοσοφία των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ξεχωρίζει για τη δυναμική της προσέγγιση, την έντονη αισθητική και την ανεξάντλητη δημιουργικότητά της. Είναι ένα μανιφέστο αισιοδοξίας και χρώματος που στοχεύει να μας παρασύρει σ' έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια και ιδέες, αποδεικνύοντας πως η ζωή μπορεί – και πρέπει – να είναι μια εμπειρία γεμάτη ομορφιά και αυθεντικότητα. Με φρέσκιες προτάσεις, δομημένη θεματολογία και (τολμηρή) αισθητική, το «The Life Manifesto» είναι η εβδομαδιαία υπενθύμιση πως, παρά τις δυσκολίες της εποχής, μπορούμε να βρίσκουμε την ομορφιά και την αυθεντική χαρά στις απλές, καθημερινές στιγμές.
Ποια ήταν η αρχική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του «The Life Manifesto»;
Εδώ και τριάντα χρόνια υπηρετώ τη βιομηχανία του θεάματος, της δημιουργίας και της επικοινωνίας. Έχω εργαστεί σε media, διαφήμιση, μόδα, ντιζάιν, events, hoteling και ραδιόφωνο. Επειτα από μια διαδρομή γεμάτη σενάρια και χιλιόμετρα φιλμ στη διαφήμιση, η τηλεόραση αποτέλεσε τη φυσική μου εξέλιξη, καθώς τη θεωρώ τη «μητέρα» της επικοινωνίας. Μ' ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εξερευνήσω πώς το δικό μου όραμα μπορεί ν' αποδοθεί οπτικά. Έτσι, μετά από ένα πολύ επιτυχημένο τηλεοπτικό ντεμπούτο πριν από δύο χρόνια, το επόμενο βήμα μου ήταν να παρουσιάσω μια δική μου κεντρική ιδέα, ένα προσωπικό concept, το οποίο αποτελεί μέρος της επαγγελματικής μου ταυτότητας εδώ και χρόνια.
Η «οικογένεια» των Μανιφέστο ξεκίνησε δυναμικά με το The Travel Manifesto, μια ραδιοφωνική εκπομπή που επί τέσσερα χρόνια φιλοξενείται στον Best 92,6, και συνεχίζει να εξελίσσεται. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να ανακοινώσω τη διεύρυνσή της με δύο νέες δημιουργίες. Το πρώτο είναι το The Oil Manifesto, που αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα κτήματά μου στα Δίδυμα Αργολίδας, ενώ το δεύτερο είναι το The Wine Manifesto, που περιλαμβάνει Αγιωργίτικο κρασί από τον αμπελώνα μου στη Νεμέα. Αυτά τα προϊόντα ενσωματώνουν τον πλούτο και τη φιλοσοφία της ελληνικής παράδοσης, ενώ παράλληλα φέρουν ένα βαθύτερο, πολυεπίπεδο συμβολισμό.
Τι σας ώθησε ν' ασχοληθείτε με θέματα που επικεντρώνονται στη θετική πλευρά της ζωής;
Το «The Life Manifesto» είναι ένα πρότζεκτ που οραματίζομαι να προσφέρει γνώση, βιωμένη εμπειρία που μοιράζομαι με το κοινό. Για μένα, η γνώση αποκτά νόημα μόνο όταν διαμοιράζεται και ποτέ όταν επιβάλλεται. Ακόμα και όταν μεταφέρω μια απλή, «χρηστική» πληροφορία, στόχος μου είναι να προσφέρω έμπνευση και ερεθίσματα για προσωπική εξέλιξη, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Δεν φιλοδοξώ να γίνω «δάσκαλος με σηκωμένο δάχτυλο». Θέλω το έργο μου να εκπέμπει αλήθεια και αυθεντικότητα. Όπως κάθε άνθρωπος, έχω περάσει τις δικές μου διαδρομές, έχω αναμετρηθεί με τα σκοτάδια και τους δαίμονές μου, και έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου. Έχω κοιτάξει πίσω, έχω κατανοήσει ποιος ήμουν και τι έκανα, και πλέον κινούμαι μπροστά. Η αυθεντικότητα που απορρέει από αυτή τη διαδικασία είναι βασικό στοιχείο της δουλειάς μου.
Η προβοκάτσια, όπως άλλωστε δηλώνεται και από τον τίτλο «Μανιφέστο», είναι βαθιά ριζωμένη στη φύση μου. Συχνά λέω πως ολόκληρη η ζωή μου – και η επαγγελματική μου πορεία – καθορίζεται από την ανάγκη μου να εγκαταλείπω το comfort zone μου, ν' αποδέχομαι προκλήσεις και να εξελίσσομαι. Αυτή η προσέγγιση είναι κεντρική και στην εκπομπή μου. Η προβοκάτσια ξεκινά πάντα από εμένα τον ίδιο: πρώτα αυτοσαρκάζομαι, προκαλώ τον εαυτό μου, και μετά «ορμάω» – πάντα με την καλή έννοια (γέλια)! Μου λένε συχνά ότι εκτιμούν την ευγένειά μου. Για μένα, η ευγένεια δεν είναι μια απλή, τυπική «αστική» συμπεριφορά. Είναι η αληθινή αποδοχή του άλλου. Το να προβοκάρω είναι για μένα ένας δημιουργικός τρόπος ν' αναμετρώμαι με τα όρια – τα δικά μου και των άλλων. Στην καρδιά όλων αυτών, όμως, υπάρχει πάντα η χαρά της ζωής, μια επιλογή και συνειδητή απόφαση ζωής. Αυτό είναι που θέλω ν' αποτυπώσω μέσα από αυτή την εκπομπή: έναν κόσμο γεμάτο φως και αισιοδοξία. Έτσι αντιδρώ στις δυσκολίες, έτσι πορεύομαι, κι αυτό ξέρει ο κόσμος για μένα.
Δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν περνώ δύσκολες στιγμές, όπως όλοι μας. Ζούμε σε εποχές σκληρές, όπου όλοι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης, πολέμους, και μια διαρκή κρίση αξιών. Όμως, αυτό ακριβώς είναι το μανιφέστο μου, ή καλύτερα «The Life Manifesto». Είναι η προσωπική μου θέση απέναντι στη ζωή: ν' αντιδρώ στις δυσκολίες, να βρίσκω το φως που κρύβεται μέσα μας, να το αγαπώ, να το αγκαλιάζω, να το αναδεικνύω και να το προσφέρω. Δεν ζω σε μια ουτοπική φούσκα. Κατανοώ την πραγματικότητα. Αλλά γνωρίζω πως το φως και η χαρά της ζωής υπάρχουν – τα έχω ζήσει, τα βλέπω γύρω μου, και πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να τα βρούμε.
Κάποτε, ο Πόλ Σμιθ, ο διάσημος σχεδιαστής, μου είχε πει: «Η έμπνευση είναι παντού. Αν δεν τη βλέπεις, κοίτα καλύτερα!» Αυτό ακριβώς κάνω στη ζωή και στη δουλειά μου, και αυτό θέλω να μοιραστώ μέσα από το «Μανιφέστο». Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής, αφιερωμένο στο φως, ήταν η πιο ειλικρινής έκφραση αυτής της φιλοσοφίας. Η ανταπόκριση του κόσμου – δεκάδες μηνύματα από αγνώστους – ήταν για μένα μια επιβεβαίωση: όλοι αναζητούμε το φως, όλοι το έχουμε ανάγκη, όλοι θέλουμε να το νιώσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω ν' αφήσω – μια πρόσκληση να δούμε πέρα από το σκοτάδι και ν' αγκαλιάσουμε το φως που υπάρχει μέσα μας.
Το κάθε επεισόδιο της εκπομπής σας έχει διαφορετική θεματολογία και αισθητική. Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση από το τι να περιμένουμε στο μέλλον;
Με βάση την πολυετή εμπειρία μου στα περιοδικά, θέλω να μεταφέρω στην τηλεόραση την αίσθηση της «περιοδικίστικης» δημιουργίας. Η εκπομπή μου βασίζεται σε μία προσέγγιση που θυμίζει θεματικό τεύχος περιοδικού – το αποκαλώ «The Edition». Κάθε επεισόδιο επικεντρώνεται σε μια εννοιολογική περιοχή, που καθορίζει τη θεματολογία, τις δράσεις, τους καλεσμένους, τα μέρη και τις ιστορίες που μοιράζομαι. Το περιεχόμενο είναι δομημένο με προσοχή, ώστε η ροή ν' αναδεικνύει τα μηνύματα και τις έννοιες που υπηρετούν το κεντρικό κόνσεπτ, προσφέροντας μια φρέσκια και απρόβλεπτη αισθητική που ξεχωρίζει. Η εκπομπή είναι πλημμυρισμένη με χρώμα, ζωντάνια και μία αίσθηση που δεν συναντάς συχνά στην τηλεόραση.
Ξεκινήσαμε μ' ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο φως, ως φόρο τιμής στην Ελλάδα που αγαπώ βαθιά. Επόμενα θέματα περιλαμβάνουν το φλερτ από κάθε οπτική γωνία, καθώς και τη φιλοσοφία wabi-sabi από την Ιαπωνία, που αποθεώνει την ομορφιά της ατέλειας, της παροδικότητας και της φύσης. Σε μια εποχή όπου όλοι κυνηγάμε το ανέφικτο τέλειο, αυτή η φιλοσοφία προσφέρει μια βαθιά ανάσα. Τέλος, ετοιμάζουμε ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, γεμάτο χαρά και μαγεία – δέκα φορές πιο έντονη (γέλια)!
Στο δεύτερο επεισόδιο σάς είδαμε να χορεύετε παραδοσιακούς χωρούς. Ποιον ρόλο παίζει η ελληνική παράδοση στον τρόπο που βλεπετε την τέχνη και τη ζωή σας;
Δεν θα πω ψέματα! Η σύγχρονη Ελλάδα, όπως τη ζούμε, δεν αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητές μας. Δεν είναι η καλύτερη εκδοχή μας ούτε αυτό που μας αξίζει. Πριν χρόνια, είχα ασχοληθεί με την αναβίωση της ελληνικής παράδοσης, εμπνευσμένος από τη σκυριανή πολιτιστική κληρονομιά. Είχα υιοθετήσει μια αντίσυμβατική προσέγγιση, βάφοντας τα διάσημα σκυριανά καρεκλάκια σ' έντονα φλούο χρώματα. Αν και υπήρξαν αντιδράσεις, οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν, αναγνωρίζοντας ότι ήμουν από τους πρώτους που ανέδειξαν αυτόν τον πλούτο. Σήμερα, η παράδοση αυτή έχει γίνει τάση, αν και όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.
Πιστεύω ότι αν αποδεχτούμε την πραγματική μας ταυτότητα – έναν συνδυασμό Δύσης και Ανατολής – και προσεγγίσουμε την παράδοση με σεβασμό αλλά και φαντασία, μπορούμε να την εξελίξουμε για το μέλλον. Μια τέτοια προσέγγιση θα καταστήσει τη χώρα μας πιο ισχυρή, ανανεωμένη και σταθερή. Υπάρχει κάτι πιο συγκινητικό από μια ομάδα ανθρώπων που χορεύουν με περηφάνια ελληνικούς χορούς; Μόνο που το σκέφτομαι, νιώθω ρίγη συγκίνησης. Η σύνδεση με την παράδοση δεν είναι μόνο νοσταλγική, είναι μια πρόσκληση να χτίσουμε πάνω στις ρίζες μας, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Το OPEN έχει στηρίξει αρκετές δημιουργικές και feelgood παραγωγές. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ελευθερία που σας έδωσε το κανάλι να υλοποιήσετε το όραμά σας;
Αστειευόμενος συχνά λέω ότι «βρήκα open και μπήκα» (γέλια). Από την πρώτη κιόλας συνάντηση με το κανάλι, ένιωσα ότι κατάλαβαν το όραμά μου, που δεν είναι ακριβώς συνηθισμένο για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Στήριξαν τη φιλοσοφία μου μ' ενθουσιασμό και εξακολουθούν να το κάνουν. Το αποτέλεσμα, πιστεύω, μας δικαιώνει όλους. Για μένα, η εμπειρία αυτή είναι απόλυτα ικανοποιητική και γεμάτη χαρά, γιατί αυτό που είχα οραματιστεί, αυτό που έγραψα ως πρώτο σενάριο μήνες πριν, εκτελέστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακριβώς όπως το είχα φανταστεί.
Εχω την τύχη να συνεργάζομαι με μια εξαιρετική ομάδα. Από τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας μέχρι τις κάμερες και όλη την παραγωγή, οι συνεργάτες μου δουλεύουν με πάθος και αφοσίωση, κατανοώντας πλήρως το κόνσεπτ μου. Ο καθένας, μέσα από την ειδικότητά του, συνέβαλε στο ν' αποδώσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Νιώθω ότι όλοι μαζί υλοποιήσαμε κάτι μοναδικό. Mission accomplished!
Πώς κρίνετε τον ρόλο της τηλεόρασης σήμερα, σε σχέση με πλατφόρμες όπως το YouTube, το Netflix κ.α.; Μπορεί ακόμα να είναι ένας χώρος για δημιουργικές ιδέες;
Δε θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι η τηλεόραση είναι η «μητέρα» της επικοινωνίας. Κάποτε, οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για ν' ακούσουν ιστορίες, να μοιραστούν μηνύματα και εμπειρίες. Αυτή η ανάγκη εξελίχθηκε με την τηλεόραση, που για μένα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα. Είναι η ζεστασιά, η αγκαλιά, η οικογενειακή αίσθηση που ενώνει. Είμαι πεπεισμένος ότι καμία άλλη πλατφόρμα, κανένα κοινωνικό δίκτυο, δεν μπορεί να μεταδώσει αυτό το μοναδικό συναίσθημα, τη γλυκιά θαλπωρή που προσφέρει η τηλεόραση ακόμα και σήμερα.
Εχετε περάσει από τη μόδα, την τέχνη, και τώρα την τηλεόραση. Ποιος από αυτούς τους τομείς σας δίδαξε τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής;
Μεγάλωσα σε μια κοινωνία και μια οικογένεια που, εκείνη την εποχή, δεν αγαπούσαν καθόλου αυτό που τελικά ως κάρμα φαίνεται ότι είμαι: ένας άνθρωπος με αναγεννησιακή προσέγγιση στη ζωή. Είμαι από τη φύση μου κάποιος που θέλει να δοκιμάζει πολλά διαφορετικά πράγματα, κρατώντας όμως πάντα ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Στη δική μου περίπτωση, αυτό το νήμα είναι το storytelling, η αισθητική, το χρώμα και η χαρά της ζωής. Με βλέπω σαν μια πεταλούδα που θέλει να εξερευνήσει κάθε καρπό δημιουργίας ή σαν ένα παιδί που ανυπομονεί να δοκιμάσει όλα τα γλυκά, με σκανταλιά, ενθουσιασμό και αγάπη. Πάλεψα σκληρά για να διατηρήσω αυτή τη δημιουργική μου ελευθερία. Εζησα σε «πέτρινα χρόνια», όταν όλοι γύρω μου επέμεναν ότι πρέπει να περιοριστώ σ' ένα μόνο πράγμα για να επιβιώσω και να ξεχωρίσω. Αντιστάθηκα, συχνά με κόστος – έχασα ανθρώπους, ευκαιρίες, ακόμη και δουλειές. Όμως δεν πρόδωσα ποτέ την αλήθεια μου, την ψυχή μου, το προσωπικό μου «brand».
Σήμερα, νιώθω απόλυτα δικαιωμένος. Για μένα, η ενασχόληση με ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες είναι μονόδρομος. Οι ιδέες μου δεν σταματούν ποτέ. Θυμάμαι τη γυναίκα μου, στις πρώτες μας διακοπές, να μου λέει με χιούμορ: «Σταμάτα, αγάπη μου, σ’ ακούω να σκέφτεσαι», όταν το μόνο που ακουγόταν ήταν ο παφλασμός των κυμάτων και τα τζιτζίκια. Αυτό που οι άλλοι αποκαλούν «πολυπραγμοσύνη» για μένα είναι τρόπος ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να μην είναι κάποιος έτσι! Βλέποντας γύρω μου, καταλαβαίνω πόσο πολύ αυτές οι εμπειρίες και οι προκλήσεις με έχουν διαμορφώσει. Η πορεία μου είναι αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς αναζήτησης, που δε θα άλλαζα με τίποτα. Είναι αυτή που με έκανε αυτό που είμαι σήμερα.
Το Fondazione Aficionados είναι ένα πραγματικό στολίδι που τιμά το παρελθόν αλλά κοιτάζει στο μέλλον. Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε το σεβασμό στην παράδοση με μια σύγχρονη προσέγγιση;
Η σύνδεση αυτή, όπως πολύ εύστοχα το θέτετε, είναι η υπογραφή μου σε όλα μου τα πρότζεκτ, αλλά και στην ίδια μου την καθημερινότητα. Εδώ μιλάμε για μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση, ένα κτίριο του 1907 σε σχέδια του τεράστιου Ερνέστου Τσίλερ, που δημιουργήθηκε για να στεγάσει μία ιδιωτική βιβλιοθήκη γι’ αυτό και ίσως είναι ένα από τα μοναδικά φλατ κτίρια του αρχιτέκτονα, γιατί εδώ στην Κηφισιά των αρχών του προπροηγούμενου αιώνα υπήρχε άπλετος χώρος για ανάπτυξη. Εγώ το ανέλαβα το 2021 μετά από μία μεγάλη εποχή αδράνειας ως καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής με στόχο την εξωστρέφεια του και μ' ένα mission statement, που καλύπτει θα έλεγα όλη τη ζωή μου και την εργασία μου.
Όσο μπορώ και εγώ από τη δική μου πλευρά, και το λέω με μεγάλη ταπεινότητα πιστέψτε με, να προσπαθήσω να εξαφανίσουμε μερικά στοιχεία της νεοελληνικής, το τονίζω νεοελληνικής, παθογένειας, που για μένα είναι η έλλειψη δημιουργικότητας, η έλλειψη αισθητική και δυστυχώς καμιά φορά η έλλειψη ηθικής. Κάθε φορά που κάνω μία τέτοια εισαγωγή σε κάποια εκδήλωση στο Fondazione, απέναντι μου βλέπω κεφάλια να κουνιούνται σκεπτικά και με αποδοχή, σαν να υπάρχει μία μυστική συμφωνία, σαν καταλαβαίνουνε όλοι για τι μιλάμε, κι αυτό με γεμίζει μόνο αισιοδοξία για το μέλλον.
Εδώ διοργανώνω εδώ και τρεις χρονιές τα υπέρ επιτυχημένα Les Salons Litteraires, μία αναβίωση με σύγχρονο φυσικά τρόπο αυτών που παλιά λέγαμε λογοτεχνικά σαλόνια, βραδιές ποίησης, κινηματογράφου, θεάτρου, χορού, γεύση, μόδας, ντιζάιν. Όλη η δημιουργική διαδικασία και σχεδόν όλη η δημιουργική σκηνή της χώρας έχει περάσει και έπεται μεγάλη συνέχεια. Έχω ολοκληρώσει μία ακόμα μεγάλη ανακαίνιση προσθέτοντας πολύ χρώμα στους τοίχους, κόκκινο βαθύ σε ένα δωμάτιο που προσομοιάζει με Λέσχη Mελών στο Λονδίνο, πράσινο στο δωμάτιο με την mix n’ match τέχνη, κίτρινο σε ένα μικρό prive χώρο για οκτώ ανθρώπους, καινούργια έπιπλα όπως εγώ δουλεύω το συνδυασμό με το παλιό, σημαντικές αντίκες σε δημιουργικό διάλογο με μοντέρνα υλικά.
Και η επόμενη χρονιά πιστεύω θα βρει το Fondazione Aficionados σε ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, μιας και το πλάνο είναι ν' ανοίξει για το ευρύ κοινό πέντε ημέρες την εβδομάδα μέσα από την λειτουργία ενός all day bar καφέ! Aυτή τη στιγμή αποτελεί το κεντρικό location γυρισμάτων για το «The Life Manifesto». Nομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος που να βλέπει την εικόνα έτσι όπως αποτυπώνεται στην οθόνη και να μη μένει με το στόμα ανοικτό! Είναι κάτι συγκλονιστικά μοναδικό, πετάω στα σύννεφα με το εικαστικό αποτέλεσμα!
- Μαρουσάκης για κακοκαιρία Bora: Στη Ρόδο έριξε νερό τριών μηνών μέσα σε ένα 12ωρο - Τα φαινόμενα θύμισαν την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα
- Προσφυγή στο ΣτΕ από εργαζομένους εταιριών ύδρευσης, πολίτες και οργανώσεις - Προειδοποιούν ότι το νερό θα γίνει τόσο ακριβό όσο το ρεύμα
- Σοκαριστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής – Ο εφιάλτης της συζύγου και των παιδιών του
- Γεώργιος Καράμπελλας στο ethnos.gr: «Το The Life Manifesto είναι η αλήθεια μου, γεμάτη φως και δημιουργία»