Τηλεόραση | 12.05.2019 18:28

Ένα ταξίδι στον πολιτισμό και στη χώρα της φαντασίας

Χρήστος Ιερείδης

Πάντα οι τέχνες «συνομιλούσαν» με την κοινωνία, τη δημόσια ζωή, τη δημόσια σφαίρα. Η επίδραση ήταν και παραμένει αμφίδρομη.

Η αποκαλούμενη Ένατη Τέχνη, τα κόμικς, αποτελούν το επίκεντρο της -αμερικανικής- φρέσκιας (2018) σειράς ντοκιμαντέρ «Η άγνωστη ιστορία των κόμικς», που μεταδίδεται από την ΕΡΤ2. Ενα ταξίδι στον πολιτισμό και στη χώρα της φαντασίας - με αγκυρώσεις στην αληθινή ζωήστον κόσμο της Marvel, της DC Comics, της Image Comics. Στοιχεία για αυτή τη μορφή οπτικής τέχνης, χάρη στο Διαδίκτυο, υπάρχουν παντού. Όμως είναι η αφήγηση, η εξιστόρηση, εδώ, που κάνει την ειδοποιό διαφορά. Η επίδρασή τους ανεκτίμητη. Από τις σελίδες τους οι πάσης φύσεως υπερήρωες τροφοδότησαν σενάρια ταινιών που έγιναν μεγάλου οικονομικού μεγέθους επιτυχίες.

Μαζί με την ιστορία των κόμικς και των υπερηρώων που πρωταγωνιστούν σε αυτά, φωτίζονται ιστορίες ζωής, σχέσεις, τρόποι επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και συγκρότηση κοινοτήτων δεκαετίες προτού κάνουν την ιντερνετική εμφάνισή τους οι κοινότητες των σόσιαλ μίντια. Μέσω των κόμικς, πολίτες επικοινωνούσαν όχι μόνο με τις εκδόσεις, αλλά και αναμεταξύ τους.

Αν και φαινομενικά από άλλους κόσμους οι υπερήρωες δείχνουν να είναι «από εμάς», να εικονοποιούν το ιδεατό, το επιθυμητό. Πόσοι δεν έχουμε σκεφτεί «να σώσουμε τον κόσμο»; Ε, αυτό το εκφράζουν οι κομίστες στο χαρτί. Βάζουν φαινομενικά κοινούς θνητούς με ευφάνταστες ικανότητες και δυνάμεις να αντιμάχονται το «κακό». Ο κάπτεν Αμέρικα για παράδειγμα, ο υπέρτατος στρατιώτης, έριξε γροθιά στον Χίτλερ (κατ’ επέκταση στον ναζισμό) προτού καν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος υπερήρωας εμφανίζεται προσφάτως να αμφισβητεί τις επιλογές της κυβέρνησής του, από τη στιγμή που είχαν ξεσπάσει αναταραχές αρχικώς στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις της Αμερικής, εξαιτίας της εκλογής Τραμπ και της πολιτικής του.

κόμικςντοκιμαντέρΕΡΤ