Τηλεόραση|24.11.2019 17:53

Κόκκινο Ποτάμι: 5 λόγοι για να δείτε το σημερινό επεισόδιο (24/11)

Newsroom

Άλλη μία Κυριακή με το τηλεοπτικό κοινό να περιμένει τις εξελίξεις στη δραματική σειράς εποχής του Open, «Κόκκινο Ποτάμι». Η σειρά του Open, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, βασίζεται στο οµότιτλο µυθιστόρηµα του Χάρη Τσιρκινίδη και ξεδιπλώνει τη ζωντανή µνήµη της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισµού. Μια σειρά που µας γυρίζει πίσω σε µια σκληρή εποχή, η οποία χάραξε τη µνήµη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης που γεννιέται στα χρόνια της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Δύο νέοι, ο Μίλτος (Ιωάννης Παπαζήσης) και η Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση), που οι οικογένειές τους τους είχαν αρραβωνιάσει σε παιδική ηλικία, βρίσκονται έπειτα από 11 χρόνια, ερωτεύονται και χωρίζουν βίαια από τη δίνη των επιθέσεων των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών. Την ώρα του αποχωρισµού ο Μίλτος υπόσχεται στην Ιφιγένεια πως θα επιστρέψει για να παντρευτούν. 

5 λόγοι που το Κόκκινο Ποτάμι ανασύρει ιστορικές μνήμες και γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό

Ένταση µε τους Τούρκους στον γάµο Θέµη - Βασιλικής

Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια ταξιδεύουν στον Πόντο για να παρευρεθούν στον γάµο του Θέµη µε τη Βασιλική. Λίγο πριν από την τέλεση του µυστηρίου και κατά τη διάρκεια µιας βόλτας της Βασιλικής µε τον αδελφό της µε την άµαξα, οι δύο νέοι δέχονται επίθεση από ανθρώπους του Οσµάν. Ο γάµος θα γίνει και οι στιγµές ευτυχίας για όλους θα είναι µεγάλες. 

Ο Ανέστης δέχεται επίθεση από τον Οσμάν 

Οι δύο οικογένειες συγκινούνται έντονα την ώρα που τα δύο αδέλφια Παυλίδη, ο Μίλτος και ο Θέµης, ντυµένα µε τις παραδοσιακές στολές των Ποντίων, σηκώνονται και χορεύουν µαζί. Μετά τον γάµο θα συµβεί ακόµη ένα τραγικό περιστατικό. Ο Ανέστης, που πολλές φορές είχε διαπληκτιστεί µε τον Οσµάν, θα δεχθεί επίθεση από τον Τούρκο. Εν τω µεταξύ, η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια σπρώχνει τον Ζαχάρωφ να προτείνει στον Μίλτο να φύγει ξανά για τη Ρωσία. 

Πιτσάκ: Ο Ποντιακός χορός των μαχαιριών

Στο σημερινό επεισόδιο, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να δουν τον Μίλτο και τον Θέμη να χορεύουν τον ποντιακό χορό των μαχαιριών ή αλλιώς Πιτσάκ. Είναι ένας ελεύθερος χορός και βασίζει το ρυθμό του στον «πυρρίχιο πόδα». Ένα μουσικό μέτρο σύντομο, γι’ αυτό και σαν ρυθμός είναι έντονος και ζωηρός. Τα δύο πιο δυνατά παλικάρια που μένουν ακούραστα από τους προηγούμενους χορούς, συνεχίζουν με έναν χορό στον οποίο κρατούν μαχαίρια. Αυτοσχεδιάζουν, μιμούμενοι επίθεση και άμυνα. Οι παλαιότεροι πετούσαν το μαχαίρι στον αέρα και μάλιστα μερικοί το έπιαναν με το στόμα. Το τέλος του χορού μας δίνει ζωντανή την εικόνα της μάχης. Ο νικητής κέρδιζε την καρδιά μιας νέας κοπέλας, για χάρη της οποίας και δίδονταν αυτή η διαμάχη. Στη σημερινή παραλλαγή του, οι δύο χορευτές μετά την διαμάχη τους πετούν τα μαχαίρια και αγκαλιάζονται. Δίνοντας ένα μήνυμα συμφιλίωσης.

Συγκινεί η ερμηνεία της «Βασιλικής»

Στην κάμερα της πρωινής εκπομπής «Έλα Χαμογέλα» του OPEN μίλησε η Χαρά Μάτα Γιαννάτου και αναφέρθηκε στον ρόλο της, αλλά και στις καταιγιστικές εξελίξεις της σειράς μετά τον γάμο της με τον «Θέμη» (Αργύρη Πανταζάρα). «Υπάρχει πλέον ένας φόβος. Έχουν συμβεί διάφορα. Δεν είναι ένας γάμος που γλεντάμε χωρίς να υπάρχουν κάποιες μαύρες σκέψεις από πίσω. Παρόλα αυτά είναι μία στιγμή ευτυχίας γιατί από εδώ και πέρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα». 

Ο Σωτήρης Χατζάκης για «Το Κόκκινο Ποτάμι» και την επιτυχία του σήριαλ

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Σωτήρης Χατζάκης μίλησε στη δημοσιογράφο Ειρήνη Αρβανίτη και το «Έλα Χαμογέλα» για τη ζωή και τη διαδρομή του. Διηγήθηκε το πώς ανακάλυψε σε μεγάλη ηλικία πως είχε έναν αδελφό που δεν γνώριζε και ομολογεί πως τη διαδρομή 40 ετών που συμπληρώνει στο θέατρο θα την άλλαζε για ένα παιδί. Θυμάται τη συνεργασία του στο Εθνικό Θέατρο με τον Νίκο Κούρκουλο και μίλησε για τον ρόλο του Μανούσου Μανουσάκη στην απόφασή του να παίξει τον ρόλο του αινιγματικού και αμφιλεγόμενου Μπαζίλ Ζαχάρωφ στη σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», που κέρδισε την αγάπη των τηλεθεατών από το πρώτο επεισόδιο.

Κόκκινο ποτάμιΜανούσος Μανουσάκης