Γιούλικα Σκαφιδά στο ethnos.gr: «Από μικρή θυμάμαι να παίρνω τον ρόλο του ειρηνοποιού»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά έχει μία ζεστή ψυχή και μια όμορφη ματιά για όλους. Είναι αφοσιωμένη στην τέχνη της, αλλά είναι και μια γυναίκα που θα ήθελε ο καθένας να έχει για φίλη του. Αφορμή για την κουβέντα μας, στάθηκε η συμμετοχή που έχει στη σειρά «Αόρατοι», μία crime comedy, οκτώ επεισοδίων της Cosmote TV. Εκεί υποδύεται τη Ρόξι, μια αντισυμβατική κοπέλα, η οποία ζει από επιλογή στο δρόμο, ενώ έχει το κοινωνικό και το οικονομικό υπόβαθρο ν’ απολαμβάνει μια άνετη ζωή. «Η Ρόξι έχει κάτι από την Πένυ που υποδύθηκα στα "Μαύρα Μεσάνυχτα". Μέσα από αυτό τον ρόλο, ένιωσα ότι συναντήθηκα ξανά με κάτι, το οποίο είχα δουλέψει και είχα κάπως οικειοποιηθεί πριν από πολλά χρόνια. Έχω εντοπίσει ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δύο γυναίκες, αλλά δεν θέλω να τις μπερδέψω» λέει, χαρακτηριστικά, η Γιούλικα Σκαφιδά στο ethnos.gr.
Είναι μια ηρωίδα που άμα τη εμφανίσει της φαίνεται εκκεντρική και φωνακλού, αλλά είναι η κοπέλα εκείνη που, όταν χρειαστεί, θα έχει να πει τον ψύχραιμο λόγο στην παρέα και θα βρει τη λύση. «Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι χαμηλών τόνων και είναι αόρατοι μέχρι να τους ζητηθεί να γίνουν ορατοί. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Είμαι μία ήρεμη και ήσυχη δύναμη, όπως είναι η Ρόξι που τοποθετείται και παρεμβαίνει όπου χρειαστεί. Είναι ένας χαρακτήρας που θα ενώσει την ομάδα, όταν θα δημιουργηθεί ένα ρήγμα ανάμεσά τους. Θα θυμίσει σε όλους τι ήταν εκείνο που τους ένωσε εξαρχής. Επειδή έχει σπουδάσει ψυχολογία, παρόλο που δεν το ασκεί, αρέσκεται στο να παραδίδει την ανθρώπινη συμπεριφορά και όποτε εκείνη κρίνει απαραίτητο να παρεμβαίνει στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν στην ομάδα».
Τη ρωτάω αν έχει εντοπίσει κοινά στοιχεία με την ηρωίδα της. «Κάνω μία δουλειά που ως βάση έχει την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πεδίο ευρύ, ανεξερεύνητο και παράλληλα γοητευτικό. Είμαι ένας άνθρωπος που θα παρέμβω όποτε χρειαστεί για να ενώσω μία ομάδα ή να φέρω κοντά δύο ανθρώπους που βλέπω ό,τι η ζωή τούς έχει απομακρύνει. Είμαι ο χαρακτήρας που θα μπει μπροστά, όταν θα τσακωθούν δύο άνθρωποι. Από μικρή θυμάμαι να παίρνω τον ρόλο του ειρηνοποιού. Μου άρεσε και με γοήτευε πάρα πολύ. Ίσως σε μία άλλη ζωή, θα μπορούσε να είμαι η εξελιγμένη μορφή της Ρόξι» απαντά.
Η σειρά «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη ετοιμάζεται να «ταξιδέψει» στο εξωτερικό. Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές εβδομάδες, το Netflix αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα της σειράς και σύντομα θα τη δούμε στη διάσημη πλατφόρμα ροής. Είναι κάτι που έχει σκεφτεί και για τους «Αόρατους»; «Ναι, θα μπορούσε, γιατί όχι; Είναι μία πάρα πολύ ωραία και έξυπνη ιδέα. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν φαινομενικά τίποτα κοινό μεταξύ τους, ενώνονται για να στήσουν αυτή την εταιρεία που προσφέρει άλλοθι. Έχει μία ιστορία που μπορεί ν’ ανοίξει στο μέλλον και ν’ ασχοληθεί με ποικίλα θέματα».
Αυτή τη σεζόν, η Γιούλικα Σκαφιδά πρωταγωνιστεί και στη σειρά εποχής «Μια νύχτα του Αυγούστου» της ΕΡΤ1 σ’ ένα ρόλο που όλοι αγαπήσαμε πολύ όταν βλέπαμε το «Νησί». «Συναντάω ξανά την ηρωίδα μου, τη Μαρία Πετράκη, με την οποία είχα πρωτοέρθει σε επαφή πριν από δώδεκα χρόνια στην Κρήτη. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουμε δουλέψει στο παρελθόν και έχουμε περάσει όμορφες στιγμές. Από τη φίλη μου τη Ζωή Σγουρού που κάνει την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα στην τηλεόραση και ήταν τότε βοηθός του Θοδωρή Παπαδουλάκη στο "Νησί" μέχρι εκλεκτούς συναδέλφους, όπως ο Τάσος Νούσιας κ.α.». Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα για την ίδια; «Πρώτα απ’ όλα εγώ. Έχουν περάσει δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Μπορεί η βάση μου να είναι όμοια, αλλά έχω ωριμάσει. Έζησα δώδεκα χρόνια γεμάτα με θάρρος, χαρές, λύπες και ρυτίδες. Όπως το ίδιο και η ηρωίδα μου στη σειρά. Τη βλέπουμε και εκείνη να έχει ωριμάσει. Είναι αυτός ο καλοσυνάτος χαρακτήρας που θέλει να δίνει δεύτερες ευκαιρίες στους ανθρώπους και να βλέπει μόνο το καλό σε εκείνους» σημειώνει.
«Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της»
Πριν από ένα χρόνο, η ηθοποιός έσβησε 40 κεράκια στην τούρτα της. Πώς είναι αυτή η νέα δεκαετία για εκείνη; «Θα έλεγα αρκετά όμορφη, αλλά σε όποια δεκαετία και να είμαι, θα σου απαντούσα το ίδιο. Θεωρώ ότι κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της. Αν εξαιρέσεις κάποια κοινωνικά κλισέ που προβάλουν μία παραπάνω πίεση, όπως "πότε θα γίνεις μάνα;" ή "πότε θα παντρευτείς;", θα σου έλεγα ότι όσο μεγαλώνεις είναι μία χαρά. Δεν σου κρύβω ότι κάποιες φορές αυτό γίνεται λίγο κουραστικό, αλλά νομίζω πως η δικιά μου γενιά είναι η πρώτη που αρχίζει πλέον να τ’ αντιμετωπίζει μ’ έναν τρόπο πιο δυναμικό».
Όπως μου επισημαίνει, εκείνο που την απογοητεύει κυρίως στη σημερινή Ελλάδα είναι όταν συναναστρέφεται με κόσμο που συντηρεί και αναχαιτίζει στερεότυπες αντιλήψεις, οι οποίες δεν βοηθούν στη βελτίωση και εξέλιξη της κοινωνίας μας. «Αυτό με στεναχωρεί και με απογοητεύει. Ξέρω, όμως, ότι πλέον στα σαράντα μου δεν μπορώ ν’ αλλάξω τον κόσμο και γι’ αυτό έχω αποφασίσει ν’ αλλάξω τον δικό μου μικρόκοσμο. Για παράδειγμα, όταν ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει: “Ότι είμαι της ανδρικής σχολής”, αυτό ουσιαστικά μπορεί να ακούγεται λίγο μάτσο εκείνη την ώρα και να κάνει τους ανθρώπους από κάτω να τον χειροκροτούν, αλλά αν το καλοσκεφτείς είναι φοβερά σεξιστικός λόγος. Για να μην πάω αρκετά πίσω, όπου η κακιά Εύα έδωσε το δηλητηριώδες μήλο στον Αδάμ. Είναι χτισμένο από χρόνια όλο αυτό και μέσα στο πετσί μας. Θέλει πολύ δουλειά και σκέψη για να αρχίζουμε να μιλάμε σωστά. Θέλει μία αντίληψη και ψάξιμο».
«Είναι καλό να φιλτράρουμε τη σκέψη μας πριν μιλήσουμε»
Η συζήτηση γύρω από την πολιτική ορθότητα δεν είναι μια εύκολη συζήτηση. Από το δημόσιο λόγο, τα social media αλλά και την τηλεόραση, το «politically correct» εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ως όρος που προκαλεί διαφόρων ειδών συζητήσεις και εντάσεις. «Είναι καλό να φιλτράρουμε τη σκέψη μας πριν μιλήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που στιγματίζουν και προσβάλλουν κάποιον συνάνθρωπό μας. Ναι, μπορεί να έχουμε φτάσει στην υπερβολή, αλλά πρέπει να γίνει αυτό ώστε μετά να βρούμε την ισορροπία» υπογραμμίζει.
Παράλληλα, μου λέει ότι έχει απορρίψει έναν ρόλο στο παρελθόν, καθώς η κοπέλα που θα υποδυόταν δεν είχε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, αλλά υπήρχε στο σενάριο με σκοπό να εξελιχθεί ο ανδρικός ρόλος. «Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε. Επίσης, έχω προτείνει σε συναδέλφους να μην χρησιμοποιούν εκφράσεις που υπάρχουν στα σενάρια. Όπως για παράδειγμα, “θα μιλήσoυμε αντρίκια” ή “θα τιμήσουμε τα παντελόνια μας” ή θα μιλήσουμε ως άντρες”. Θυμάμαι να σχολιάζω σε συνάδελφο ότι αφού είστε δύο άντρες πώς αλλιώς θα μπορούσατε να μιλήσετε; Γιατί θα πρέπει να το διευκρινήσεις; Ως τι θα πιστεύατε ότι θα μιλούσατε; Ως πατάτες; Πιρούνια; Αυτό που λέει εδώ είναι ότι θα μιλήσετε υπεύθυνα και σωστά. Δηλαδή οι γυναίκες μιλούν μεταξύ τους άσχημα;» αναρωτιέται. «Αλλά δεν τον έψησα τελικά και το είπε όπως ήταν γραμμένο στο σενάριο» λέει χαριτολογώντας. «Κάποιες φορές, έχουμε και εμείς ευθύνη σε κείμενα που μας δίνονται» επισημαίνει.
Έτρεξε 42 χιλιόμετρα στον Μαραθώνιο της Αθήνας με τη φίλη της σε αμαξίδιο
Στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας συμμετείχαν χιλιάδες δρομείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν η Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία πήρε μέρος μαζί με τη φίλη της, Ποθητή Κυνηγοπούλου που μετακινείται με αμαξίδιο. Πρόκειται για έναν στόχο που όπως περιγράφει είχαν θέσει από κοινού, τον οποίο και εκπλήρωσαν, με συγκίνηση. «Ξεκινήσαμε με την Ποθητή από τον Μαραθώνα και μαζί με τις Ανδριανή Δόμβρου, Ζήνια Σανούδου, Κατερίνα Φιλιππίδου και Δήμητρα Καλογήρου φτάσαμε μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Γράψαμε μπλουζάκια, μετά από αίτημα της Ποθητής, που έλεγαν “Life is tough but so am I”. Θέλαμε να πούμε σε όλους τους ανθρώπους ότι όλοι μπορούν να κάνουν ότι επιθυμούν, αρκεί να βρουν τη δύναμη να το πιστέψουν ή αν δεν το καταφέρουν, αρκεί κάποιος δικό τους άνθρωπο να τους πάρει από το χέρι και να τους δείξει τον δρόμο. Ήταν ένας πολύ όμορφος και δύσκολος αγώνας. Τα συναισθήματα που μας πλημμύρησαν σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν απερίγραπτα και είναι ο καλύτερος αγώνας που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου».
Η Γιούλικα Σκαφιδά ήταν και εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη σε θέματα κοινωνικής ανισότητας. Πώς γεννήθηκε αυτό; «Από την ανάγκη μου να μην βρίσκομαι στην ουδετερότητα. Πιστεύω ό,τι αν ζεις και συνυπάρχεις σ’ ένα κοινωνικό σύνολο, τότε θα πρέπει να παίρνεις θέση απέναντι στα πράγματα. Αν νιώθεις πως κάτι δεν γίνεται σωστά, θα πρέπει να το καταδικάζεις ή να το επιβραβεύεις αν συμφωνείς μαζί του. Προσωπικά, δεν ευχαριστιέμαι αν βρίσκομαι στην ουδετερότητα και δεν θεωρώ ότι βάζω το δικό μου λιθαράκι στην κοινωνία, την οποία εγώ ονειρεύομαι. Και σίγουρα δεν είναι αυτή, στην οποία ζω αυτή τη στιγμή. Χωρίς να θέλω να πω βέβαια ότι όλα είναι μαύρα και πάνε στραβά. Μου αρέσει πάρα πολύ η ζωή μου και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι’ αυτήν. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο ακόμα καλύτερο».
Η ηθοποιός είναι αρκετά ενεργή στα social media και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχει εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις της, σχετικά με θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά της. Είναι κάτι που της έχει στοιχίσει επαγγελματικά ή προσωπικά; «Γενικά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ την αναγνωσιμότητά μου για να ευαισθητοποιώ τους συνανθρώπους μου σε διάφορα κοινωνικά θέματα που πιστεύω ότι θα πρέπει να φωτιστούν λίγο παραπάνω. Από εκεί και πέρα, τα social media τα χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά είτε για επαγγελματικό σκοπό είτε για ν’ αναδείξω μία κοινωνική ομάδα που σκοπός της είναι να κάνει τον κόσμο καλύτερο και θεωρώ ότι αδικείται ή χρειάζεται βοήθεια. Δεν θα σου κρύψω πως όντως έχω λάβει κάποια αρνητικά μηνύματα, αλλά από τη στιγμή που έχω θέσει τον εαυτό μου στην έκθεση του κοινού, λόγω δουλειάς, είναι κάτι που το έχω συνηθίσει. Ο κόσμος κρυμμένος πίσω από ένα πληκτρολόγιο, πολλές φορές χρησιμοποιεί την ανωνυμία του για να γίνει κακός, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Υπάρχουν στιγμές που απλά σκέφτομαι πως είναι ο τρόπος τους για να περάσει η ώρα τους. Συνεπώς, αν δεν έχει βάση και επιχείρημα ο αντίλογος που θα δεχτώ, δεν ασχολούμαι και πολύ».
Τι έπεται επαγγελματικά
Αναμφισβήτητα, η Γιούλικα Σκαφιδά είναι μια αρκετά ταλαντούχα και αγαπημένη ηθοποιός. Στο προσεχές μέλλον, επίσης, θα τη δούμε να συμμετέχει ως γκεστ στην «Παραλία» της ΕΡΤ1 και στη μίνι σειρά «Μilky Way» του βραβευμένου σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου στο MEGA. «Νιώθω μεγάλη χαρά γι’ αυτή τη δουλειά. Τα γυρίσματα έχουν τελειώσει από τον Ιούνιο. Με τον Βασίλη συνεργαστήκαμε πάρα πολύ όμορφα. Νιώθω τυχερή για τη γνωριμία μας. Έχω πάρει αυτοπεποίθηση για πράγματα που ούτε εγώ η ίδια είχα φανταστεί ότι μπορώ να κάνω υποκριτικά. Δεν υπήρχε μέρα και στιγμή που να μην αισθάνθηκα δημιουργική στο γύρισμα. Ήταν ένα πλαίσιο, στο οποίο ένιωσα ότι μπορώ να κάνω σωστά τη δουλειά μου και αυτό με χαροποίησε. Έχω πάρα πολύ μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία για το πώς θα την υποδεχτεί ο κόσμος. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχουμε παρακολουθήσει μέχρι στιγμής στην ελληνική τηλεόραση. Μέσα από αυτή τη δουλειά αισθάνθηκα ότι πήγα ένα κλικ παρακάτω επαγγελματικά».
Γελώντας μου παραδέχεται ότι πλέον έχουν αλλάξει οι ρόλοι που υποδύεται και από εκεί που έπαιζε την κόρη, τώρα παίζει τη μαμά. «Όταν μου πρότειναν για πρώτη φορά τον ρόλο, πήρα τηλέφωνο τους φίλους μου και τους είπα ότι φέτος θα είμαι η μαμά στην ελληνική τηλεόραση. Αμέσως γέλασαν. Δεν είναι κάτι απλό. Από εκεί που υποδυόμουν την κόρη, παίρνω πλέον τον ρόλο της μαμάς. Αλλά είναι στα πλαίσια της ωριμότητάς μου». Νιώθει πως η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή της είναι ότι έχει ανθρώπους δίπλα της που τη νοιάζονται και την αγαπούν. Ζει μία γενναία και έντιμη ζωή που δεν έχει ξεφύγει από τον στόχο της. Να παραδώσει δηλαδή αυτή την κοινωνία στις επόμενες γενιές, έτσι όπως την έχει ονειρευτεί, πιο δίκαιη και χρωματιστή.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr