Viral|15.07.2024 07:47

Νορβηγία: Δέος από το «Μάτι του Δράκου» - Η απόκοσμη «ανακάλυψη» μετά το λιώσιμο των πάγων

Newsroom

Το «Μάτι του Δράκου» είναι μια φυσική κοιλότητα στους βράχους κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Νορβηγίας που μοιάζει ακριβώς με ένα ερπετό οφθαλμό.

Ένας ογκόλιθος που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλότητας ξεχωρίζει πάνω σε ένα κρεβάτι λευκής άμμου και φυκιών, σχηματίζοντας την κόρη του ματιού.

«Το Μάτι του Δράκου είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που πολύ πιθανόν σχηματίστηκε κάτω από το μεγάλο Fennoscandian(Φιννοδκανδιναβικό) Φύλλο Πάγου, πιθανώς κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων », είπε ο Francis Chantel Nixon, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής γεωγραφίας. «Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος παγετώνων ονομάζεται λακκούβα».

Αξιοσημείωτο παράδειγμα γεωλογικής κληρονομιάς

Οι παγετώνες οδήγησαν στο σχηματισμό διαφόρων γεωλογικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μορφών ή p-μορφών, οι οποίες προκύπτουν από τη διάβρωση του μητρικού πετρώματος κάτω από το στρώμα πάγου. Οι μορφές που δημιουργούνται από ρεύματα νερού τήξης φορτωμένα με λειαντικά ιζήματα, που κυμαίνονται από ψιλή άμμο έως μεγάλους ογκόλιθους.

«Το Μάτι του Δράκου» πιθανότατα αναδύθηκε κάτω από τους πάγους πριν από περίπου 16.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αποπαγοποίησης στην περιοχή.

Το «Μάτι του Δράκου» αποτελεί αξιοσημείωτο παράδειγμα της γεωλογικής κληρονομιάς που άφησε η τελευταία εποχή των παγετώνων.

πάγοςΝορβηγίαδράκοςειδήσεις τώραειδήσεις