Viral|25.08.2024 12:51

Γιατί εμφανίστηκαν επτά ήλιοι στον ουρανό της Κίνας: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η εξήγηση

Newsroom

Viral σε όλο τον κόσμο φαίνεται να έχει γίνει ένα βίντεο από παράθυρο νοσοκομείου στην Κίνα, στο οποίο φαίνονται να υπάρχουν στον ουρανό επτά ήλιοι. Οι χρήστες του διαδικτύου φαίνονται ιδιαίτερα μπερδεμένοι για το τι έχει συμβεί.

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται το θέαμα, ωστόσο, στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού δε βλέπουμε κάποιο κοσμικό θαύμα αλλά μία οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε από το γυάλινο παράθυρο μέσα από το οποίο τραβήχτηκε. Το φαινόμενο προκλήθηκε από τη διάθλαση του φωτός μέσα από το πολυεπίπεδο γυαλί του παραθύρου.

«Δυσλειτουργία του μαγνητικού πεδίου»

Το βίντεο τραβήχτηκε από τον 11ο όροφο ενός νοσοκομείου στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας, νοτιοδυτικά του Σιτσουάν, στις 18 Αυγούστου και δείχνει τον ήλιο να διπλασιάζεται με διαφορετικά επίπεδα έντασης. Η γυναίκα που φέρεται να κατέγραψε το βίντεο, γνωστή ως Wang, δήλωσε ότι οι θεατές ήταν καθηλωμένοι από τη σουρεαλιστική απεικόνιση, καθώς πολλοί στο διαδίκτυο έσπευσαν να μοιραστούν τις θεωρίες τους σχετικά με το τι έχει συμβεί. Χρήστης της κινεζικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Weibo, έγραψε πως, «αυτό συνέβη εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας του μαγνητικού πεδίου που έκανε τα παράλληλα σύμπαντα να γίνουν ορατά. Το Κοσμικό Γραφείο διόρθωσε το πρόβλημα και οι υπεύθυνοι έχουν επιτιμηθεί».

Άλλοι χρήστες στο Reddit υποστήριξαν ότι, οι πολλαπλοί ήλιοι, ήταν «σημάδι τεράστιας ρύπανσης» στη χώρα. Άλλος χρήστης έγραψε πως, «η αλήθεια για την υπερθέρμανση του πλανήτη αποκαλύφθηκε επιτέλους».

Η αλήθεια

Ευτυχώς, κάποιοι δεν επαναπαύτηκαν στις θεωρίες συνωμοσίας και απλά αστειεύτηκαν με την οπτική ψευδαίσθηση. «Θα σηκωθεί ο πραγματικός Sun shady παρακαλώ;», έγραψε χρήστης αναφερόμενος στο διάσημο hit του Eminem, «The Real Slim Shady».

«Αυτό προκαλείται από την αντανάκλαση/διάθλαση στο γυαλί σε ένα παράθυρο με πολλούς υαλοπίνακες. Το φως από τον ήλιο αναπηδά μεταξύ των στρωμάτων προκαλώντας τον ευδιάκριτο οπτικό διαχωρισμό των αντανακλάσεων», έγραψε άλλος σχολιαστής, δίνοντας την πιο τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το τι έχει συμβεί.

Με τον ίδιο τρόπου που θα βλέπαμε μία αντανάκλαση σε έναν καθρέφτη, το φως διαθλάται και αντανακλάται από το γυαλί με τα στρώματα, με κάθε στρώμα να δημιουργεί ένα άλλο αντίγραφο της εικόνας. Εκτός του πραγματικού ήλιου, που είναι ο πιο φωτεινός, στο κέντρο της εικόνας, οι υπόλοιποι αποτελούν μέρος της οπτικής ψευδαίσθησης.

Κάποιοι, βέβαια, προτιμούν να αποδίδουν την ψευδαίσθηση στην ιστορία του Hou Yi. Στην κινεζική μυθολογία, ο Hou Yi απεικονιζόταν ως ο θεός της τοξοβολίας που στάλθηκε από τους Ουρανούς για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Λέγεται ότι εμπόδισε 10 ήλιους από το να κάψουν τη γη και τους κατέρριψε με τα μαγικά του τόξα και βέλη. Ο δέκατος από τουης ήλιους τον παρακάλεσε να του χαρίσει τη ζωή του και, ως τιμωρία για την απόπειρα να κάψει τη γη, δέχτηκε να είναι αυτός που χωρίζει την ημέρα από τη νύχτα.

Κίναβίντεοήλιοςειδήσεις τώρα