Γαλλία: 90χρονος άφησε 2 εκατομμύρια ευρώ στο χωριό που τον έσωσε από τους ναζί
Ο Σουάμ πέθανε τα Χριστούγεννα του 2020 σε ηλικία 90 ετών και άφησε όλη την περιουσία του, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, στο χωριό που τον έσωσε από βέβαιο θάνατο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
O Έρικ Σουάμ ήταν μικρό παιδί όταν κρύφτηκε στο μικρό χωριό της Γαλλίας, Σαμπόν-Σιρ-Λινιόν, έναν τόπο 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λιόν που εδώ και αιώνες αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για κατατρεγμένους, όπως εκείνος. Ο Έρικ Σουάμ ήταν Εβραίος της Αυστρίας και κρύφτηκε στο χωριό για να γλιτώσει από τους ναζί.
Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μικρό χωριό φιλοξένησε και έσωσε από 1.500 ως 4.000 ανθρώπους, Εβραίους και μη, με το 1/3 να είναι παιδιά. Στην πρώτη γραμμή ήταν ο ιερέας του χωριού και η σύζυγός του. Φαίνεται όμως ότι πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού έκρυβαν μέσα στα σπίτια τους όσους κινδύνευαν από τους ναζί.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα
Ο Σουάμ πέθανε τα Χριστούγεννα του 2020 σε ηλικία 90 ετών και άφησε όλη την περιουσία του, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, στο χωριό που τον έσωσε από βέβαιο θάνατο τόσο τον ίδιο και την οικογένειά του. Η αντιδήμαρχος Ντενίζ Βαλάτ δήλωσε: «Είναι μια χειρονομία που μας συγκίνησε πολύ. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Δεν είναι μια περιουσία που προήλθε ξαφνικά. Και για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό».
«Αρχικά πήγαινε στο σχολείο του χωριού. Έχουμε τη μαρτυρία ενός υπερήλικα που ήταν συμμαθητής του. Οι γονείς του μάρτυρα ήταν δάσκαλοι. Και ο νεαρός Έρικ φαίνεται πως συχνά έφτανε νωρίτερα και ήταν μόνος στο προαύλιο του σχολείου. Οι δάσκαλοι γονείς του παιδιού τον έστελναν να κατέβει και να παίξουν, γιατί έδειχνε πολύ στενοχωρημένος», αφηγείται η Ντενίζ Βαλάτ.
«Είναι πολλοί οι παράγοντες. Πολύ βασικό είναι η προστατευμένη γεωγραφία, η εξοχή, τα βουνά, η απομόνωση από τις μεγάλες πόλεις. Κι επίσης η παρουσία του Προτεσταντισμού στο χωριό. Είναι μια θρησκεία με ιστορία διωγμών στη Γαλλία και άρα ήταν κατανοητό τι βίωναν οι Εβραίοι στις δεκαετίες του '30 και του '40», τονίζει η Φλοριάν Μπαρμπιέρ, επικεφαλής του μουσείου του χωριού.
Διαβάστε επίσης: Ολοκαύτωμα: 400 πορτρέτα επιζησάντων «μιλούν» για τη ναζιστική θηριωδία
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr