Καταδικάστηκε άδικα για μαγεία στο Σάλεμ το 1693 και αθωώθηκε 329 χρόνια μετά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις αιώνες, αλλά η τελευταία «μάγισσα» του Σάλεμ που κατηγορήθηκε άδικα λόγω δεισιδαιμονιών της εποχής, έλαβε επίσημα χάρη. Οι νομοθέτες της Μασαχουσέτης αθώωσαν επίσημα την Πέμπτη την Ελίζαμπεθ Τζόνσον Τζούνιορ, καθαρίζοντας το όνομά της 329 χρόνια μετά την καταδίκη της για μαγεία το 1693 και την καταδίκη της σε θάνατο στο αποκορύφωμα των Δικών Μαγισσών του Σάλεμ.
Η Τζόνσον δεν εκτελέστηκε ποτέ, αλλά ούτε και της δόθηκε επίσημα χάρη, όπως και σε άλλες που κατηγορήθηκαν άδικα για μαγεία.
Οι νομοθέτες συμφώνησαν να επανεξετάσουν την περίπτωσή της πέρυσι, αφού μαθητές του γυμνασίου North Andover ερεύνησαν τα νομοθετικά βήματα που απαιτούνται για να καθαρίσει το όνομά της.
Η νομοθεσία που εισήγαγε στη συνέχεια η πολιτειακή γερουσιαστής Diana DiZoglio, , προστέθηκε σε νομοσχέδιο του προϋπολογισμού και εγκρίθηκε. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αλλάξουμε αυτό που συνέβη σε θύματα όπως η Elizabeth, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια», δήλωσε η DiZoglio.
Σε δήλωσή της, η καθηγήτρια του North Andover Carrie LaPierre - οι μαθητές της οποίας υπερασπίστηκαν τη νομοθεσία - επαίνεσε τους νέους που ανέλαβαν «το ζήτημα της δικαιοσύνης για αυτή την άδικα καταδικασμένη γυναίκα που είχε παραβλεφθεί για πολύ καιρό».
«Η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα έχει απίστευτο αντίκτυπο στην κατανόησή τους για το πόσο σημαντικό είναι να υπερασπίζεσαι ανθρώπους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και πόσο ισχυρή φωνή έχουν στην πραγματικότητα», δήλωσε η ίδια.
Η Τζόνσον είναι η τελευταία κατηγορούμενη μάγισσα που αθωώθηκε, σύμφωνα με τις «Μάγισσες του Κόλπου της Μασαχουσέτης», μια ομάδα αφιερωμένη στην ιστορία και τις παραδόσεις του κυνηγιού μαγισσών του 17ου αιώνα. «Για 300 χρόνια, η Ελίζαμπεθ Τζόνσον Τζούνιορ ήταν χωρίς φωνή, η ιστορία της χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η πολιτειακή γερουσιαστής Τζόαν Λάβλι, από το Σάλεμ,
Είκοσι άνθρωποι από το Σάλεμ και τις γειτονικές πόλεις σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κατηγορήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας φρενίτιδας που ξεκίνησε το 1692, η οποία υποδαυλίστηκε από τις δεισιδαιμονίες, τον φόβο για τις ασθένειες και τους ξένους, και τις μικροπρεπείς ζήλιες. Δεκαεννέα απαγχονίστηκαν και ένας άνθρωπος λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου.
Η Τζόνσον ήταν 22 ετών όταν καταδικάστηκε σε απαγχονισμό. Αυτό δεν συνέβη ποτέ: Ο τότε κυβερνήτης Γουίλιαμ Φιπς ακύρωσε την τιμωρία της, καθώς το μέγεθος των σοβαρών σφαλμάτων της δικαιοσύνης στο Σάλεμ έγινε αντιληπτό.
Στους περισσότερους από τρεις αιώνες που ακολούθησαν, δεκάδες ύποπτοι αθωώθηκαν επισήμως, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της μητέρας της Τζόνσον, κόρης ενός ιερέα, η καταδίκη της οποίας τελικά ανατράπηκε.
Αλλά για κάποιο λόγο, το όνομα του Τζόνσον δεν συμπεριλήφθηκε στις διάφορες νομοθετικές προσπάθειες να αποκατασταθεί η αλήθεια. Επειδή δεν ήταν μεταξύ εκείνων των οποίων οι καταδίκες ακυρώθηκαν επίσημα, η δική της παρέμενε τεχνικά σε ισχύ. Σε αντίθεση με άλλους άδικα κατηγορούμενους, η Τζόνσον δεν απέκτησε ποτέ παιδιά και συνεπώς δεν είχε απογόνους να ενεργήσουν για λογαριασμό της.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr