Καιρός|23.07.2023 06:45

Καύσωνας: Εφιαλτικό 24ωρο με 44αρια και θυελλώδεις ανέμους έως 8 μποφόρ – «Ευνοϊκές συνθήκες για φωτιά»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Κορυφώνεται σήμερα το κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα και έχει μετατρέπει σε θερμοκήπιο πολλές περιοχές. Οι επόμενες ώρες θα είναι αρκετά δύσκολες καθώς μαζί με τις ακραίες θερμοκρασίες θα προστεθούν ισχυροί άνεμοι συνθήκες ιδιαίτερα ευνοϊκές ώστε να εξαπλωθεί και να ξεκινήσει εύκολα μια πυρκαγιά.

Καύσωνας εμπρηστής με ανέμους

«Ανοίγει ένα δύσκολο 24ωρο, όπου οι εξαιρετικά δύσκολες θερμοκρασίες θα συνδυαστούν και με απότομη ενίσχυση των βορειοδυτικών δυτικών ανέμων» ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης. Και πρόσθεσε «αναμένουμε την κορύφωση του καύσωνα, και σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα θα προσεγγίσουμε ακόμη και τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν αποκλείεται προς την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο να δούμε ακόμη και 45 βαθμούς Κελσίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «το πιο δύσκολο θα είναι μετά το μεσημέρι όπου σε όλο αυτό το πολύ θερμό σκηνικό προστίθενται και οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι σιγά σιγά θα αρχίσουν να ενισχύονται και θα σαρώσουν τη χώρα μας από βορρά προς νότο φτάνοντας έντασης τα 5-6 μποφόρ. Μάλιστα, προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα δούμε τις εντάσεις ακόμη και κοντά στα 7-8 μποφόρ. Είναι δηλαδή ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες ώστε να εξαπλωθεί και να ξεκινήσει εύκολα μια πυρκαγιά».

Την Τετάρτη οι συνθήκες δεν αποκλείεται να θυμίζουν Μάτι

Την Τετάρτη σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα συγκρουστούν με ψυχρές μάζες από τη Βόρεια Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, έτσι ενώ θα έχουμε 44 βαθμούς Κελσίου, από το μεσημέρι θα ενισχυθούν οι άνεμοι και δεν αποκλείεται οι συνθήκες να θυμίζουν τις συνθήκες που είχαμε στο Μάτι».

καλοκαίριυψηλές θερμοκρασίεςκαύσωναςειδήσεις τώρα