Καιρός | 05.09.2023 21:19

Κακοκαιρία Daniel: «Δεν έχω ξαναδεί πρόγνωση για τόσο ακραίες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη», λέει Γάλλος μετεωρολόγος

Newsroom

Από νωρίς το πρωί η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά τη Μαγνησία, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, αφήνοντας στο πέρασμα της δεκάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, αλλά και έναν νεκρό άνδρα. Η ακραία βροχόπτωση που σημειώνεται στην περιοχή έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα Ελλήνων αλλά και ξένων μετεωρολόγων.

Ο Γάλλος μετεωρολόγος, Nάχελ Μπελγκέρζε, που ειδικεύεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, προχώρησε σε μια σειρά από αναρτήσεις στο twitter για την εξέλιξη των φαινομένων στη Θεσσαλία. 

«Όλα τα μάτια στρέφονται σε αυτό που δείχνει να μετατρέπεται σε μεγάλη πλημμύρα στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα. Όλα τα μοντέλα κάνουν πρόβλεψη για πολύ υψηλή ποσότητα νερού την Τρίτη. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάσει στα 500mm μέσα σε 48 ώρες», έγραψε. 

Μάλιστα, ανέφερε ότι το ελβετικό μοντέλο προβλέπει ότι το ύψος της βροχή θα ξεπεράσει τα 2.000 mm τις επόμενες 48ωρες, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό είναι απίθανο να επαληθευτεί. «Εντελώς εξωπραγματικό. Το τελευταίο ελβετικό μοντέλο προβλέπει βροχoπτώσεις σε όλη τη Θεσσαλία τις επόμενες 48 ώρες. Τα +2.000 mm σε 48 ώρες είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν, αλλά φαίνεται το πόσο ακραία δυναμική βροχόπτωση πρέπει να περιμένουμε. Δεν θυμάμαι να έχω δει τόσο ακραίες προβλέψεις βροχόπτωσης στην Ευρώπη».

βροχοπτώσειςειδήσεις τώραΜαγνησίακακοκαιρία