Καιρός | 01.04.2024 13:11

Μαρουσάκης: Νέα «επίθεση» αφρικανικής σκόνης και θερμοκρασίες Ιουνίου - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Newsroom

Έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες Ιουνίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, ενώ και αύριο, Τρίτη, το σκηνικό θα είναι παρόμοιο, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Η αφρικανική σκόνη που έχει κυριεύσει την ατμόσφαιρα φαίνεται πως θα επιμείνει, θα είναι έντονο και θα μειώσει κατά τόπους την ορατότητα, ενώ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες.

Θερμοκρασίες καλοκαιριού - Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την σκόνη 

Παράλληλα, και οι θερμοκρασίες θα θυμίζουν έντονα καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμη και στα βορειότερα τμήματα της χώρας θα προσεγγίσει τους 28-29 βαθμούς.

Τα ευχάριστα είναι πως την Τετάρτη (3/4) ο άνεμος αναμένεται να γυρίσει δυτικός, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η σκόνη από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Μέχρι πότε θα έχουμε πρόβλημα με την αφρικανική σκόνη

Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέα Καζαντζίδη.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».

«Η τιμή αυτή», όπως προσέθεσε, «είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος».

«Άλλωστε», όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «όσο πιο κοντά στην Αφρική βρίσκεται μία περιοχή, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη, για αυτό ακριβώς και το νησί της Κρήτης αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης».

Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ανέφερε πως «το χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάποια χιλιόμετρα υψηλότερα, διότι ταξιδεύουν λίγο πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, αφού έρχονται από μακριά».

Παγώνη: Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη μέσω του ΣΚΑΪ έδωσε οδηγίες αφορούν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

«Κάθε άνοιξη, κάθε χρόνο έχουμε αυτή τη σκόνη. Κάθε χρονιά δεν είναι το ίδιο. Πέρυσι δεν ήταν τόσες ημέρες η διάρκεια της, φέτος είναι πολύ χειρότερα. Αυτό τι σημαίνει; Δεν σημαίνει ότι ένα υγιές άτομο οπωσδήποτε θα έχει προβλήματα. Εκεί που εστιάζουμε και δίνουμε τις οδηγίες είναι για τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα. Οι ομάδες αυτές λοιπόν είτε είναι ενήλικες, είτε είναι παιδιά θα πρέπει προσέξουν. Τι πρέπει να κάνουν; Θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι. Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν θα φορέσουν τη μάσκα. Άμα δουν επιδείνωση των συμπτωμάτων (συνεχής βήχας, δύσπνοια) θα επικοινωνήσουν με τον γιατρό του για να ενισχυθεί η αγωγή τους. Η σκόνη έχει σωματίδια μέσα και προκαλούν φλεγμονή στο βλεννογόνο του αναπνευστικού. Για τους ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα δεν χρειάζεται πανικός», ανέφερε η γιατρός.

ειδήσεις τώρααφρικανική σκόνηκαλοκαίριΚλέαρχος Μαρουσάκης