«Βράζει» η νοτιοανατολική Ασία: Κλειστά σχολεία και τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες
NewsroomΈνας σφοδρός καύσωνας έχει κατακλύσει τη Νοτιοανατολική Ασία, αφήνοντας χιλιάδες σχολεία κλειστά, τις τιμές του ρυζιού στα ύψη και τους κοραλλιογενείς υφάλους να κινδυνεύουν να καταστραφούν. Ο Maximiliano Herrera, γνωστός κλιματολόγος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ιστορική», με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε πρωτοφανή επίπεδα σε ολόκληρη την περιοχή. Από τις καυτές αίθουσες διδασκαλίας μέχρι τις ξεραμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι επιπτώσεις αυτού του ακραίου καιρικού φαινομένου είναι εκτεταμένες.
Πού οφείλονται οι υψηλές θερμοκρασίες
Η πρόσφατη άνοδος των θερμοκρασιών αποδίδεται σε έναν συνδυασμό της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο φέρνει θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στις πληγείσες περιοχές. Ο καθηγητής Benjamin Horton, διευθυντής του Παρατηρητηρίου της Γης της Σιγκαπούρης, υπογραμμίζει τον ανησυχητικό ρυθμό με τον οποίο καταρρίπτονται τα ρεκόρ θερμοκρασίας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Οι κυβερνήσεις της περιοχής αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αντιμετώπισης της επέλασης του καύσωνα. Στις Φιλιππίνες, σχεδόν 4.000 σχολεία έχουν αναστείλει τα μαθήματα λόγω των επικίνδυνων επιπέδων ζέστης, προκαλώντας ανησυχίες για την ευημερία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Η έλλειψη κατάλληλου εξαερισμού στις αίθουσες διδασκαλίας επιδεινώνει την κατάσταση, με αναφορές για ζαλάδες, πονοκεφάλους, ακόμη και ρινορραγίες μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.
Σοβαρά προβλήματα στις χώρες
Ο αντίκτυπος του καύσωνα επεκτείνεται πέρα από την εκπαίδευση, προκαλώντας καταστροφές στη γεωργία και τη δημόσια υγεία. Στην Ινδονησία, η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών του ρυζιού, επιβαρύνοντας την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Ομοίως, η έλλειψη νερού στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη έχει διαταράξει τις γεωργικές δραστηριότητες, απειλώντας τα μέσα διαβίωσης και επιδεινώνοντας τις οικονομικές ανισότητες.
Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη θερμοπληξία γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι, ιδίως μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους. Με τραγικό τρόπο, οι θάνατοι που αποδίδονται σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη αποτελούν τρανή υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για μέτρα προσαρμογής και μετριασμού.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιπτώσεις του καύσωνα δεν περιορίζονται στην ξηρά- επεκτείνονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τους πληθυσμούς των ψαριών. Ο επίκουρος καθηγητής Thon Thamrongnawasawat προειδοποιεί για το ενδεχόμενο λεύκανσης των κοραλλιών και θνησιμότητας των ψαριών στον κόλπο της Ταϊλάνδης, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό