Καιρός|16.07.2024 08:27

Ιπτάμενος Ολλανδός: Τι είναι το φαινόμενο που καταγράφηκε στην Κέρκυρα -Ο Κολυδάς εξηγεί

Newsroom

Το φαινόμενο του «ιπτάμενου Ολλανδού» παρατηρήθηκε χθες στην Κέρκυρα, όπου ένα σκάφος καταγράφηκε να «ίπταται» πάνω από τη θάλασσα. 

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς είναι κάτι σαν  οπτική παραίσθηση, που «προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα».

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται «σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας». 

«Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό».

«Ένας μύθος για το φαινόμενο αυτό όπου τα είδωλα δεν αλλάζουν μορφή  και αυτό περιγράφει και το σημερινό φαινόμενο μας, είναι ο μύθος του ιπτάμενου Ολλανδού». 

Κέρκυραειδήσεις τώρασκάφοςφωςθάλασσα