Καιρός|21.07.2024 16:36

Δείτε βίντεο: Έρημη πόλη η Αθήνα - Ο καύσωνας «έδιωξε» κατοίκους και τουρίστες

Newsroom

Μια «αυγουστιάτικη» όψη έχει σήμερα η Αθήνα, με την κίνηση στους δρόμους, από οχήματα και ανθρώπους, να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Ακόμα και μεγάλες λεωφόροι, όπως η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, κατά διαστήματα δίνουν μια εικόνα «έρημης πόλης», ενώ η Ερμού, παρότι πολλά καταστήματα λειτουργούν, δεν θυμίζει σε τίποτα την κίνηση που θα είχε υπό κανονικές συνθήκες.

Όπως φαίνεται, οι Αθηναίοι και οι τουρίστες που παραμένουν στην πόλη, είτε... κλείστηκαν σε σπίτια και ξενοδοχεία, είτε αναζήτησαν δροσιά σε κοντινές παραλίες. Η θερμή εισβολή που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και πολλές ημέρες έχει δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες στα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, μπορεί να μην έχει δείξει 40 το θερμόμετρο -σήμερα έφτασε τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, όμως η θερμική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη, καθώς ο υδράργυρος, το τελευταίο διάστημα, δεν πέφτει κάτω από τους 30.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες για την Αθήνα, καθώς αύριο, Δευτέρα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς, ενώ την Τρίτη θα «χτυπήσει» 40άρι. Το meteo εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, καθώς αμέσως μετά αναμένεται μια σύντομη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Παρά ταύτα, το Αστεροσκοπείο τονίζει ότι η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι, μετά τις 27 Ιουλίου, η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Ο καιρός της Δευτέρας

Για αύριο, Δευτέρα, το Αστεροσκοπείο «βλέπει» πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και πρόσκαιρες σποραδικές βροχές στα ορεινά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 29 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 30 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 23 έως 39, στην Ήπειρο από 18 έως 35, στη Θεσσαλία από 27 έως 41, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 19 έως 38, στην υπόλοιπη Στερεά από 24 έως 40, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 35, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 41, στις Κυκλάδες από 20 έως 38, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 35 και στην Κρήτη από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα γίνουν δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

καύσωναςτουρίστεςειδήσεις τώρα