Καιρός|31.08.2024 07:19

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα σαρώσει σήμερα - Χαλάζι, κεραυνοί και σκόνη

Newsroom

Ασταθής θα είναι και σήμερα ο καιρός, με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από κεραυνούς και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Ισχυρό κύμα αστάθειας αναμένεται και σήμερα, Σάββατο, στη χώρα, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να σημειώνει πως τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά τις απογευματινές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα στα κεντρικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας θα συναντήσουμε βροχές, τοπικά έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς.

Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα στην ταλαιπωρημένη Θεσσαλία

Τις επόμενες ώρες θα σημειωθούν βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες και στη Μαγνησία. Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα για να υπάρξει νέα επιδείνωση τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Η καιρική αστάθεια αναμένεται να υποχωρήσει την Κυριακή πρώτα από τα δυτικά και στη συνέχεια στα ανατολικά.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 31 Αυγούστου, αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη. Σποραδικές βροχές θα σημειωθούν και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες κυρίως στα βορειοανατολικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 32, στη Θεσσαλία από 21 έως 33, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 33, στην υπόλοιπη Στερεά από 21 έως 32, στην Πελοπόννησο από 18 έως 32, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 31, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 31, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 21 έως 31 και στην Κρήτη από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βορειοδυτικοί ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προχώρησε στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (29/08), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και το Σάββατο (31/8) επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Ειδικότερα:

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σάββατο (31-08-24)

1. Από τις πρωινές ώρες και κατά διαστήματα στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς στη Θεσσαλία.
2. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική).