Καιρός|01.10.2024 17:19

Bloomberg: Γιατί φέτος ο χειμώνας θα είναι ψυχρότερος - Σε ποιες χώρες θα έχει περισσότερο κρύο

Newsroom

Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι ψυχρότερος από πέρυσι, καθώς έρχεται εξασθενημένο το φαινόμενο La Nina, ωστόσο όχι σε όλες τις χώρες.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα ψυχρότερα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και όπως αναφέρει το Bloomberg. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, αναφέρει η Maxar Technologies Inc.

Όσον αφορά την Αθήνα, η οποία κάηκε από τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αναμένονται θερμοκρασίες έως 32 βαθμούς στις αρχές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Weather Services International.

Μπορεί να υπάρξει πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Μια σειρά ήπιων χειμώνων έχουν βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση, καθώς απομακρύνεται από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα ψυχρά κύματα θα μπορούσαν ακόμη να ασκήσουν πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, καθώς η La Nina φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική 10ετία και την κανονική 30ετία, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο μετεωρολόγος Matthew Dross, επισημαίνοντας πως υπάρχει 83% πιθανότητα η La Nina, να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

«Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Nina, το οποίο θα φέρει χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο'», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.

Ο Pedrini πρόσθεσε ότι οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της Ευρώπης. Τον περασμένο μήνα, η καταιγίδα Μπόρις έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις, εξηγεί.

Η La Nina θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες των ανέμων καθώς αρχίζει ο χειμώνας, σύμφωνα με τον Dross της Maxar, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Καταιγίδες από τον Ατλαντικό

Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά καταιγίδων από τον Ατλαντικό είναι πιθανό να πλήξουν και τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη.

Η υψηλή πίεση δυτικά της Αφρικής θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη, αναγκάζοντας τις καταιγίδες να κατευθύνονται μέσω του βόρειου Ατλαντικού προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη ανά λίγες ημέρες μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Tyler Roys, μετεωρολόγο της AccuWeather Inc. Ορισμένα τροπικά συστήματα θα απορροφηθούν από αυτές τις καταιγίδες, οδηγώντας σε έντονες βροχοπτώσεις.

«Ορισμένα από αυτά τα συστήματα θα ανακυκλωθούν πιθανότατα προς την Ευρώπη, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα στα μοντέλα καιρού, εκτός του ότι ενδεχομένως θα διαταράξουν το γενικό πρότυπο», δήλωσε ο Pedrini της Atmospheric G2.

κρύοειδήσεις τώρακακοκαιρίαχειμώνας