Οικονομία|26.02.2021 20:10

ΟΤΕ: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα

Μαρία Λιλιοπούλου

Την επιστροφή σε θετικό πρόσημο στην Ελλάδα σηματοδότησε το δ΄τρίμηνο του 2020 για τον Ομιλο ΟΤΕ με τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση κατά 2,9%, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, το Δ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν μείωση κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν σε €849,1 εκατ. Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,9% στα €777,6 εκατ., αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία. Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 29,8% στα €84,3 εκατ. στο τρίμηνο, αντανακλώντας κυρίως την υψηλή βάση σύγκρισης, με την πτώση να διαμορφώνεται σε 9,2% για το έτος.

Διαβάστε επίσης: Λιανεμπόριο: Πτώση 11% στον τζίρο τον Δεκέμβριο λόγω lockdown

«Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα» υπογράμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Προσέθεσε πως η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι αποφέροντας εξοικονόμηση 60 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή ανάπτυξη υποδομών FTTH και την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G.

Η COSMOTE προχώρησε πρώτη στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020. Η εταιρεία στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Παράλληλα, μέσα στο 2021 σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G ώστε το φάσμα που θα απελευθερωθεί, να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων COSMOTE 4G/4G+ και COSMOTE 5G.

Για το 2021 ο Ομιλος αναμένει μια προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το Β’ εξάμηνο του έτους και μετά, καθώς εκτιμάται ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας θα υποχωρήσει σταδιακά καθώς ο ρυθμός υλοποίησης εμβολιασμών θα επιταχύνεται, θα αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και θα επανέρχονται τα ταξίδια και ο τουρισμός.

Για τη χρονιά που ήδη διανύουμε, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους περίπου €550 εκατ. και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε επίσης: Ο κορονοϊός τρομάζει τις αγορές και ο φόβος για το χρέος επιστρέφει

Cosmote5Gοικονομικά αποτελέσματαΜιχάλης Τσαμάζ