Οικονομία | 22.05.2024 11:40

Σκρέκας: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών

Newsroom

«Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοπορούν πανευρωπαϊκά στη μάχη κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, που έχουν ως συνέπεια σε ορισμένες χώρες της ένωσης να διατίθενται τα ίδια προϊόντα σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.  

Ευρωπαϊκή λύση για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών 

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι αθέμιτες πρακτικές υπερβαίνουν την κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σχετικά με το καλάθι με τα βασικά προϊόντα είπε ότι στην Ελλάδα, είναι φθηνότερο σε σύγκριση με 7 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία και η Ρουμανία. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε βάθος πενταετίας - από το 2019 έως το2024 είναι- 16,5% ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 23%.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ειδική αναφορά στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis, μέσα από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν πλέον χιλιάδες προϊόντα και να εξοικονομούν χρήματα. 

Όχι σε μείωση του ΦΠΑ 

Ο υπουργός, μιλώντας για τους έλεγχους που διενεργούνται για αισχροκέρδεια είπε ότι υπάρχουν κάποια πρώτα ευρήματα για αθέμιτες πρακτικές και το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για πρόστιμα αν κατά την ολοκλήρωση των ελέγχων όντως διαπιστωθούν παράνομες πρακτικές.

Τέλος, για τον ΦΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελέτησε κάθε σενάριο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μείωση όχι μόνο θα έπληττε τα κρατικά έσοδα αλλά δεν θα είχε και όφελος στην τσέπη των καταναλωτών, καθώς όποια χώρα προσπάθησε να το εφαρμόσει, οι μεσάζοντες απορρόφησαν την μείωση και οι καταναλωτές στο τέλος πλήρωναν το ίδιο

Κώστας Σκρέκαςαισχροκέρδειαπολυεθνικές επιχειρήσειςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςακρίβεια