Οικονομία|13.09.2024 11:18

FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν

Newsroom

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, που προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς οδήγησαν σε ξαφνικές και μεγάλες αυξήσεις τιμών, καλώντας τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μια «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το άρθρο, ζητά από την ΕΕ να ενισχύσει τις δυνατότητες διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, προωθώντας την ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που παραμένει «ακατανόητο ακόμη και για τους ειδικούς».

Επισημαίνεται ότι, πέρα από τους εποχικούς παράγοντες όπως ο καύσωνας και η ξηρασία που επηρέασαν τις χονδρικές τιμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως οι τιμές επηρεάζονται πλέον και από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο, το οποίο στο παρελθόν εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, τώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες από την ΕΕ. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την Ελλάδα, απότομες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ενέργειας το καλοκαίρι αντιμετώπισαν επίσης η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με το δημοσίευμα των FT να αναφέρει ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη θερινή περίοδο.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα διαμόρφωσης τιμών, όπως παρουσιάστηκε στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που υποβλήθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κυριάκος Μητσοτάκηςηλεκτρική ενέργειαOύρσουλα φον ντερ Λάιενειδήσεις τώρα