Οικονομία|13.09.2024 12:53

«Σπίτι Μου ΙΙ» με μειωμένο επιτόκιο για νέους: Αυξάνεται και το επίδομα για φοιτητές - Αναλυτικά τα μέτρα για το στεγαστικό

Newsroom

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2024 για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος εξειδικεύτηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πακέτο 45 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει την έναρξη του Προγράμματος Σπίτι Μου ΙΙ, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει πάνω από 15.000 νέους και νέα ζευγάρια έως 50 ετών να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με μειωμένο επιτόκιο, στο μισό της εμπορικής τιμής.

Η εξειδίκευση των μέτρων πραγματοποιείται από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Στην έναρξη της παρουσίασης, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Σπίτι Μου Ι, το οποίο προβλέπει την παροχή χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε 10.000 νέους και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25 έως 39 ετών, για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω»

Σε αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» προχωρά η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων, οι δικαιούχοι να έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Επίδομα φοιτητικής στέγασης

Σε ό,τι αφορά το επίδομα φοιτητικής στέγασης, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος έως και 2.500 ευρώ.

Το επίδομα καταβάλλεται στους φοιτητές των ΑΕΙ που διαμένουν εκτός του νομού της κύριας κατοικίας τους, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι διαφορές των προγραμμάτων «Σπίτι Μου Ι» και «Σπίτι Μου ΙΙ»

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το Σπίτι μου Ι, καθώς διευρύνονται τα ηλικιακά όρια αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου»

Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», ο προϋπολογισμός του οποίου υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το 75% των πόρων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% από Τραπεζικά Ιδρύματα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, όλων των κατοικιών (είτε κύριες είτε δευτερεύουσες).

Απευθύνεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα και ιδιοκτήτες κατοικίας, με σκοπό την ενθάρρυνσή τους να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυριάκος Μητσοτάκηςφοιτητέςστεγαστικό επίδομαστεγαστικό δάνειοειδήσεις τώραΣπίτι μου