Οικονομία | 06.06.2019 14:10

Θεσσαλονίκη: Συζητήσεις ΣΕΒΕ-ΟΛΘ για νέες ζώνες επισκευών στο λιµάνι

Newsroom

Στη δηµιουργία µιας Ελαφράς Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και µιας Ζώνης Παθητικής Τελειοποίησης προϊόντων στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης στοχεύει ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Το θέµα έχει συζητηθεί και µε τον ΟΛΘ, ενώ ο σύνδεσµος έχει απευθυνθεί στον Ελληνικό Νηογνώµονα για να εξετάσει τις νοµικές του διαστάσεις. Αυτό επισήµανε χθες σε δηλώσεις του για το 7ο Export Summit, το οποίο θα πραγµατοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την επόµενη Πέµπτη, ο πρόεδρός του Γιώργος Κωνσταντόπουλος. «Μια τέτοια κίνηση θα δηµιουργούσε προστιθέµενη αξία στο λιµάνι. Απαιτείται, όµως, πολιτική βούληση. Εχουµε υποβάλει σχέδια για την παθητική τελειοποίηση ενδυµάτων και τροφίµων. Μπορεί ένα ύφασµα να έρθει σε µια Α µορφή και να φύγει µε µια Β µορφή.

Καλές πρακτικές υπάρχουν στα λιµάνια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, πρακτικές που θα τεθούν επί τάπητος και στο συνέδριο» ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Την έναρξη του συνεδρίου, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αναµένεται να πραγµατοποιήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επίσηµη οµιλία στη λήξη θα κάνει ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, η δυναµική της ελληνόκτητης ναυτιλίας στον παγκόσµιο θαλάσσιο ιστό και η συµβολή της στην ελληνική οικονοµία αποτυπώνεται και στους σχετικούς αριθµούς, καθώς οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωµών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ το 2017.

«Η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι υπερδύναµη στον κόσµο της οικονοµίας της θάλασσας, καθώς έρχεται πρώτη στην παγκόσµια κατάταξη, έχοντας µερίδιο 17,3% στην “πίτα” του τζίρου και στόλο µε αξία που υπολογίζεται σε 91,82 δισ. δολάρια» τόνισε. Στο πρόγραµµα του συνεδρίου και τις θεµατικές ενότητες στις οποίες διαρθρώνεται αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Παναγιώτης Χασάπης, σηµειώνοντας πως κεντρικοί οµιλητές, µεταξύ άλλων, θα είναι ο Θεόδωρος Βενιάµης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και ο Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιµελητηρίου Ελλάδος.

ΘεσσαλονίκηΟΛΘΣΕΒΕ