Πολιτική|27.10.2018 20:59

Έλληνες πολιτικοί που προφυλακίστηκαν (pics & vid)

Γιάννης Πολίτης

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης υπουργοί και βουλευτές κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε σκάνδαλα. Ωστόσο μόλις πέντε ήταν αυτοί που πέρασαν το κατώφλι της φυλακής. Πρόσφατο παράδειγμα ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. 

Νίκος Αθανασόπουλος

Ο πρώτος που προφυλακίστηκε ήταν ο Νίκος Αθανασόπουλος για το σκάνδαλο του καλαμποκιού. Το 1963 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο Νίκος Αθανασόπουλος ως αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών μαζί με τον ανακριτή και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη καθώς και τον εισαγγελέα Παύλο Δελαπόρτα χειρίστηκαν την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή. 

Μετά τη Μεταπολίτευση πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ και το 1977 είναι πρώτος σε σταυρούς. Στις εκλογές του 1981, του 1985 και του 1989 εκλέγεται βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ενώ σε αυτές του 1993 θα εκλεγεί στη Β' Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1986 θα είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το σκάνδαλο του καλαμποκιού

Τον Ιούνιο του 1989 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέφτει και η επόμενη Βουλή ασχολείται με την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Η υπόθεση

Η ελληνική κρατική εταιρεία ITCO είχε πουλήσει σε χώρες της τότε ΕΟΚ, γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, το οποίο είχε ψευδώς χαρακτηριστεί από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως ελληνικό. Ο σκοπός ήταν η Ελλάδα να ωφεληθεί και να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια από τη Νέα Δημοκρατία και η Κομισιόν παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ζητώντας να επιστραφούν 400 εκατ. δραχμές. Ο Αθανασόπουλος όχι μόνο υπεραμύνθηκε των ενεργειών του αλλά δήλωσε ότι η παραπομπή του οφείλεται στο ότι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης Λαμπράκη. 

Η καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο

Στις 11 Αυγούστου του 1990 το Ειδικό Δικαστήριο δίκασε έξι κατηγορούμενους. Ο Αθανασόπουλος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, ωστόσο αποφυλακίστηκε μετά από 19 μήνες. 

Αγαμέμνων (Μένιος) Κουτσόγιωργας

Ο Αγαμέμνων (Μένιος Κουτσόγιωργας) ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, συνήγορος υπεράσπισης του στην υπόθεση «Ασπίδα» και κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981-1989. Το 1989 ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο Κουτσόγιωργας παραπέμπεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι κατηγορίες και η προφυλάκιση

Οι κατηγορίες κατά του Κουτσόγιωργα αφορούσαν παραβίαση σε του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71 επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια. Η πρόταση υπερψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1989 για τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα και Γιώργο Πέτσο.

Η παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και κορυφαίων υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο αποτέλεσε αντικείμενο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς και έντονης αμφισβήτησης από έγκριτους νομικούς όσο αφορούσε στη νομιμότητα της παραπομπής. Τον Οκτώβριο του 1990 ο Κουτσόγιωργας προφυλακίζεται και μετά από τρεις μήνες αφήνεται ελεύθερος καθώς το Συμβούλιο Εφετών, στο οποίο προσέφυγε, έκανε δεκτή την αίτησή του, διατάσσοντας την παύση της προσωρινής κράτησης, την οποία χαρακτήρισε καταχρηστική. Ο Κουτσόγιωργας κατέβαλλε εγγύηση 70 εκατομμυρίων δραχμών και επέστρεψε σπίτι του στις 11 Ιανουαρίου 1991.

Ο θάνατος 

Στις 11 Απριλίου του 1990 παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας βρίσκεται στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου όταν καταρρέει καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Λίγες μέρες μετά πεθαίνει. 

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (1981-1996) και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης (1999-2010) Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση ύψους 30 εκ. ευρώ, ενώ ο ίδιος υπέδειξε έναν υπάλληλο του δήμου ως υπεύθυνο και ζήτησε την ποινική του δίωξη. Eπίσης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι το συνολικό ποσό των υπεξαιρέσεων δεν ξεπερνάει τα 3 εκ. ευρώ.

Στα τέλη του 2010 αποδείχτηκε ότι το χρέος του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ, ενώ η νέα διοίκηση του δήμου βρέθηκε αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν αδύνατον να διοικηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, όπως και τους Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια ως συνεργούς, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, που τελικά έφτασε τα 17,9 εκατ. ευρώ, στο δήμο. Τον Ιούλιο του 2014, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, μείωσε την πρωτοβάθμια ποινή κάθειρξης σε 12 χρόνια. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στις 28 Ιουλίου 2015, λόγω προβλημάτων υγείας και βάση του νόμου Παρασκευόπουλου, έχοντας εκτίσει 2 χρόνια, 5 μήνες, και μία μέρα από την ποινή των 12 χρόνων που του είχε επιβληθεί.

Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και παρολίγον Πρωθυπουργός. Στις 30 Μαίου εφημερίδες ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους ότι σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη είχε αγοράσει με 1 εκατ. ευρώ σπίτι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο, τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση του νόμου «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη ελληνική δικαιοσύνη, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα, ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του.

Στις 26 Μαΐου 2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία. Αργότερα, κλήθηκε στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση του αφορούσε τη φορολογική δήλωση του για το έτος 2009.

Τον Απρίλιο του 2014 το Εφετείο αποφάσισε τη τελική του ποινή σε 5,5 χρόνια κάθειρξη - φυλάκιση και χρηματική ποινή 210.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. 

Σκάνδαλο Siemens

Ύστερα από την έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε για την έρευνα των σκανδάλου δωροδοκιών της Siemens, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το πόρισμα αναφέρει ότι "Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με αφορμή δημοσίευμά του τον Φεβρουάριο του 2011, που τον συνέδεσε με την υπόθεση δωροδοκιών της εταιρίας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal. Αμέσως μετά, η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνητέο το ποσόν των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ.

Την 1η Ιουλίου 2011 η Βουλή των Ελλήνων με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξη κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.[23] Ο Άκης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι πρόκειται για σκευωρία, ενώ ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς του. 

Στις 11 Απριλίου 2012, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.Στις 16 Απριλίου 2012, μετά από πολύωρη απολογία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος[30] και στις 17 Απριλίου 2012 οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ανάλογες ήταν οι αποφάσεις για τη σύζυγο του, Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του καθώς και για πολλούς συνεργάτες του.[31]

Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Συγκεκριμένα το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001, τα δε χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Τον Ιούλιο του 2015, η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ η οποία επίσης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 6 ετών για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών, υπέγραψε δήλωση συναίνεσης ώστε ποσό 833.000 δολαρίων που βρέθηκε σε λογαριασμό της στην Ελβετία να κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου. Στις 4 Μαΐου 2017 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους,[ ενώ με γραπτή δήλωσή του επέμεινε ότι η δίωξή του ήταν «καθαρά πολιτική» και ανέφερε ότι θα το αποδείξει «με στοιχεία πέραν πάσης αμφισβήτησης» κατηγορώντας τους Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη ότι «σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες υπηρεσίες, παρέδωσαν την χώρα στους ξένους και στους δανειστές». Σύμφωνα με τη δήλωσή του, κατέθεσε τα στοιχεία αυτά στο δικαστήριο του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών την επομένη ημέρα, 21η Ιουνίου, κατά την απολογία του.[35] Στις 31 Οκτωβρίου 2017, έπειτα από απόφαση του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε και πάλι στην φυλακή. Τέλος αποφυλακίζεται τον Ιούλιο του 2018.

Γιάννος Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου θα κατηγορηθεί για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S». Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο τότε υπουργός έλαβε ως δώρο 4 εκατ. ελβετικά φράγκα. ενώ όπως τονίζεται στο ίδιο κατηγορητήριο το ποσό που διατέθηκε για την αναβάθμιση (400 εκατ. ευρώ) αποτελεί ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του αν και αρνήθηκαν ότι έλαβαν αυτό το ποσό μετά από πολύωρη κατάθεση ενώπιον του εισαγγελέα Διαφθοράς πέρασαν το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού στις 24 Οκτωβρίου 2018.

Βασίλης ΠαπαγεωργόπουλοςΝίκος ΑθανασόπουλοςφυλακήΆκης ΤσοχατζόπουλοςΜένιος Κουτσόγιωργας