Πολιτική | 30.03.2021 16:47

Παππάς: Είμαι περήφανος, έκανα το καθήκον μου - Πρόταση εθελοδουλίας από ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Ως πρόταση εθελοδουλίας απέναντι στα συμφέροντα και θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό, περιέγραψε ο Νίκος Παππάς την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του για την υπόθεση Καλογρίτσα. «Θέλετε να πλήξετε την παράταξη, το κόμμα και την πολιτική που απέμπλεξε την χώρα από τα μνημόνια αφήνοντας γεμάτα τα ταμεία του ελληνικού κράτους» ανέφερε ο πρώην υπουργός στην ομιλία του προειδοποιώντας την κυβερνητική πλειοψηφίας πως «η ώρα που θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας πλησιάζει». Είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη πως «με την αριστεία σας ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, όλα αυτά όμως θα έρθει η ώρα να ελεγχθούν και θα ελεγχθούν αναλυτικά».

Διαβάστε επίσης: Χαμός στη Βουλή με Πολάκη - Πλεύρη: «Γουρούνια», «χουντικοί» και εκφράσεις πεζοδρομίου

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος που ανεβαίνω σ’ αυτό το βήμα με αφορμή την διάτρηση και προσβλητική για τον κοινό νου πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού όπως ορκίστηκα να το κάνω και απέναντι στις ιδέες μου και απέναντι στην παράταξη που έχω την τιμή να υπηρετώ».

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που το δημόσιο εισέπραξε χρήματα και δεν δαπάνησε, αναφέροντας ότι αφορά μία αστική διαφορά δύο επιχειρηματιών με τη Νέα Δημοκρατία να υιοθετεί μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους, να αγνοεί αποφάσεις δικαστηρίων και να σπάει κάθε ρεκόρ εθελοδουλίας και θράσους  Σημείωσε για την Νέα Δημοκρατία ότι «ο πνιγμένος για τα μαλλιά πιάνεται» κι εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία «πιάνεται από τα μαλλιά ενός αποτυχόντα στον διαγωνισμό που καταθέτει σειρά αβάσιμων ψευδών και αντιφατικών ισχυρισμών 4 χρόνια μετά τον διαγωνισμό».

Χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ κενή περιεχομένου και σχολίασε πως «αν διαβάσει κανείς το κείμενο για την σύσταση προανακριτικής δεν ξέρω αν θα κλαίει ή θα γελάει». Ειδικότερα, ως προς το περιεχόμενο της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ανέφερε ότι η ΝΔ περιλαμβάνει σ’ αυτήν μόνο όσα την διευκολύνουν. Εξήγησε ότι η ΝΔ παρακάμπτει τις αντιφάσεις Καλογρίτσα και του μοναδικού του μάρτυρα του κ. Τόμπρα που έχει πει ότι στην συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών ο ένας δεν μίλαγε αγγλικά κι ο άλλος ελληνικά. Επίσης, είπε ότι η ΝΔ παρακάμπτει την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Ελβετίας, αλλά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει καταστήσει την απόφασή αυτή εκτελεστή και διερωτήθηκε : Δεν ντρέπεστε λιγάκι να τα αγνοείτε;

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, το γεγονός πως η ΝΔ αγνοεί αποφάσεις δικαστηρίων που καταρρίπτουν τη βασική επιχειρηματολογία του μάρτυρά της (Καλογρίτσα) είναι λογικό «αφού δικηγόρος του είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και συνεργάτης του εδώ και χρόνια ο Τάκης Θεοδωρικάκος». Ειδικά για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέφερε ότι ήταν μέτοχος της GPO και σύμβουλος του σημερινού πρωθυπουργού πριν από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και σχολίασε πως όλοι θα περίμεναν να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης όλες τις συμφωνίες που έχει κάνει με την εν λόγω εταιρία δημοσκοπήσεων στα πρακτικά της Βουλής. «Πότε ξεκίνησε να τον συμβουλεύει και πόσο τον πλήρωσε για να ξέρουμε και τί είπε ο Καλογρίτσας».

Σημείωσε πως στην πρόταση να διερευνηθεί η διαδρομή του χρήματος θα ήταν σκόπιμο να κληθεί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, δηλαδή ο ρυθμιστής του τραπεζικού συστήματος αφού τα χρήματα που κατέθεσαν οι εταιρίες για τον διαγωνισμό ήταν από εγγυητικές επιστολές των τραπεζικών ιδρυμάτων. Συμπλήρωσε επίσης ότι συνειδητά η ΝΔ αγνοεί το γεγονός ότι υπήρχε ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο ιδιωτών για το πώς θα συνεργαστούν στον κατασκευαστικό κλάδο όπως επίσης και την αναφορά Καλογρίτσα στο υπόμνημά του οι δεν είχε λεφτά να βάλει αλλά και την δήλωσή του ότι χάνει ο ίδιος 3 εκατομμύρια ευρώ αλλά και όσα αναφέρει ο μάρτυράς του ότι είχαν συμφωνήσει με τον ξένο κολοσσό να βάλουν από 25 εκατομμύρια ευρώ. Επικαλέστηκε δε και την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων δεν ήταν ψεύτικη ή εικονική όπως ισχυριζόταν η πλευρά Καλογρίτσα. 

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας είπε ότι έχει δει όλους τους καναλάρχες (Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά, Βριώνη, Σαββίδη, Κυριακού) και ότι και οι υπερθεματιστές έκαναν μεταξύ τους συναντήσεις «κάτι απολύτως λογικό, είναι η φυσική ροπή των κανόνων της αγοράς». «Και συναντιόντουσαν όλοι με όλους κι εμείς ενθαρρύναμε την οποιαδήποτε λύση θα μπορούσε να διασώσει θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: «Τί έπρεπε να κάνουμε, να μείνει κόσμος στον δρόμο;». Τόνισε δε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τόσο πολύ «να δώσουμε κανάλι στον κύριο (Καλογρίτσα) γιατί δεν πηγαίναμε στην αρχική λύση που πρότειναν οι καναλάρχες; Κανένας διαγωνισμός και με 7-8 εκατομμύρια “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Αναφορικά με τα βοσκοτόπια που είχε παρουσιάσει ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας ως εγγυήσεις, ο Νίκος Παππάς σχολίασε πως η ίδια τη ΝΔ διαφήμιζε την περιοχή στην Ιθάκη ως νέα μεγάλη επένδυση, ενώ ακόμη και το ΣτΕ στο οποίο προσέφυγαν οι ανταγωνιστές (Καλογρίτσα) είπε «προχωρείστε».  Στο κλείσιμο της ομιλίας  του δήλωσε «προσωπικά θιγμένος» διότι εάν «θέλετε να μιλήσετε για δωροληψίες να φέρετε εδώ τον Χριστοφοράκο να μάς πει τί έγινε στις 356 επαφές του με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η φάμπρικα φαίνεται ότι είναι οικογενειακή». Κατά την διάρκεια της παρέμβασή τους ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε πολλές φορές στον νόμο 4339 λέγοντας πως ισχύει ακόμη και η ΝΔ δεν θέλησε να τον καταργήσει ενώ περιέγραψε και τις καθυστερήσεις που προκαλούσε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάδειξη νέας σύνθεσης στο ΕΣΡ.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Περίοδος έντονης κυβερνητικής φθοράς - Σύσταση για προσεκτικές δηλώσεις

ΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΝίκος ΠαππάςΧρήστος Καλογρίτσαςπροανακριτική